mainos_1048

Hitsaus
Mittaus

Hitsauksessa tarvitaan standardeja

artikkelikuva: Hitsauksessa tarvitaan standardeja

Hitsausstandardit ovat laajin metalli- ja rakennusteollisuuden standardien osa-alue. Ne ovat horisontaalisia eli niitä voi soveltaa tuotteesta riippumatta.

Tuotteiden laatua ei aina voi jälkeenpäin varmentaa, minkä vuoksi hitsausstandardeihin perustuvan laatujärjestelmän on oltava kunnossa. Standardit koskevat mm. hitsausprosesseja, laitteita, lisäaineita, rakenteiden suunnittelua, hitsausmenetelmien hyväksyntää ja henkilöstön pätevöintiä.

Eurooppalaisten ja kansainvälisten hitsausstandardien (pl. hitsauslaitteiden sähköturvallisuus) laadintaa seurataan METSTAn kansallisessa standardisointiryhmässä SR 105 Hitsauksen laadunhallinta. Ryhmän toimintaan osallistuminen on maksutonta: metsta.fi/osallistu.

Keskeisiä uusittavana olevia hitsausstandardeja ISO 3834 Metallien sulahitsauksen laatuvaatimukset (osat 1–5) julkaistaan vuoden 2021 aikana. Päivitykset ovat pääsääntöisesti toimituksellisia, joilla standardit päivitetään uusimpien ISOn sääntöjen mukaisiksi, kirjoitusvirheet korjataan ja termistöä yhdenmukaistetaan. Tekniseen sisältöön ei siis ole tulossa muutoksia. Osat 2, 3 ja 4 on jo julkaistu keväällä ja osat 1 ja 5 julkaistaan syksyllä. Osan 6 muutostyö teknisestä raportista standardiksi on alkanut.

ISO/DIS 5817 Hitsaus. Teräksen, nikkelin, titaanin ja niiden seosten sulahitsaus (paitsi sädehitsaus). Hitsiluokat olivat lausuntokierroksella, joka päättyi 28.10. Standardiin tehdyt muutokset koskevat hitsausvirhetyyppejä, joista muutoksia on kaavailtu mm. pintahuokosiin, avoimeen imuonteloon, kateettipoikkeamaan, uudelleenaloitukseen ja liian pieneen a-mittaan.

ISO/DIS 17660 Hitsaus. Betoniterästen hitsaus oli myös lausuntokierroksella, joka päättyi 15.11. Aiemmat erilliset osat voima- ja kiinnitysliitoksille yhdistetään samaan standardiin. Tällä hetkellä teknisiä muutoksia on kaavailtu mm. sallittuihin prosesseihin, limiliitoksiin, liitosmuotoihin, hitsaajan pätevöinteihin ja ainestodistuksiin, mutta sisältöä voidaan muuttaa vielä lausuntokierroksen jälkeen.

ISO/WD 9606 Hitsaajan pätevyyskoe. Sulahitsaus on tällä hetkellä työryhmävaiheessa. Aiemman painoksen eri materiaaliosat on tarkoitus yhdistää samaan standardiin, mahdollisesti omina liitteinään. Teknisten vaatimusten sisältöä täsmennetään, mutta suuria muutoksia ei ole tällä hetkellä tiedossa.

Teksti: Ville Saloranta / asiantuntija Metsta
Kuva: Pixabay

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »