mainos_1039

Sisäpinnat ja tilaosat (lasituotteet)

Älylasit ja muut erikoislasit tuovat uusia vaihtoehtoja rakentamiseen

artikkelikuva: Älylasit ja muut erikoislasit tuovat uusia vaihtoehtoja rakentamiseen

Nykyaikaisilla lasimateriaaleilla ja -ratkaisuilla on mahdollista saada uutta ilmettä rakennusten arkkitehtuuriin ja myös muunneltavuuteen. Varsinkin älylasien tekniset ominaisuudet ovat viime vuosina kehittyneet huimaa tahtia. Myös niin sanotut toiminnalliset lasit voivat korvata vaikkapa verhoja tai eristerakenteita.

LASIRATKAISUILLA ON käyttöä monenlaisissa kohteissa. Muun muassa lasijulkisivut ovat yleistyneet sekä liike- että asuinrakennuksissa.

Energian ja ympäristön säästämiseksi hyvä lämmöneristävyys on tärkeää muun muassa julkisivujen ikkunarakenteissa. Suuriakin lasiikkunoita voidaan toteuttaa, jos lasien yhteydessä olevien rakenteiden suunnittelussa vältetään kylmäsiltoja. Joissakin ratkaisuissa on myös toteutettu kaksoislasijulkisivuja, jolloin lasi-ikkunoiden välitila toimii osaltaan lämmöneristeenä.

Samaten lasin ääneneristävyys voi olla tärkeä ominaisuus. Ääntä eristävillä laseilla voidaan ratkaisevasti vaimentaa sekä ulkoa että muualta sisätiloista kantautuvaa häiritsevää melua.

Lasi voi edistää myös rakenteellista paloturvallisuutta. Suomessakin paloluokitettujen lasien käyttö on yleistynyt.

Nykyiset palosuojalasit ovat tyypillisesti monikerroslaminaattilaseja, joissa eristekerroksia on sijoitettu lasipintojen väliin. Myös kaarevia palosuojalaseja voidaan toteuttaa.

kuva

Sumennettavia laseja neuvotteluhuoneisiin

Älylasien lisäksi markkinoille on tullut myös älykalvoja. Aiemmissa älylaseissa kalvo oli valmiiksi asennettuna lasien väliin.

Tällaiset ratkaisut voivat olla esimerkiksi elektrokromaattisia lasiin kiinnitettäviä kalvoja, jotka saadaan läpinäkymättömiksi – ja taas näkyviksi – sähkövirran avulla.

Yrittäjä ja lasiratkaisujen asiantuntija Joni Purola Ostosikkuna Oy:stä luonnehtii älylaseja ennen kaikkea yksityisyyttä parantaviksi tuotteiksi, jotka eivät kuitenkaan pimennä huonetta estämällä valon pääsyä läpi.

”Toimimme älylasikalvojen maahantuojana. Suomessa on tehty jo kymmeniä asennuksia”, hän sanoo.

”Näissä tuotteissa on monenlaisia uusia sovelluksia. Älylaseilla saadaan haluttaessa sumennettua vaikkapa neuvottelutilojen tai sairaaloiden leikkaussalien ikkunoita.”

Ideana tällaisissa laseissa on, että niitä on mahdollista tarvittaessa sumentaa virtakatkaisimesta. Kun lasissa kulkee heikko sähkövirta, se on läpinäkyvä kuten tavalliset ikkunat.

”Kalvot toimivat ikään kuin kaihtimina, mutta niitä on helpompi hallita ja pestä kuin verhoja”, Purola muistuttaa.

”Toisaalta ne sopivat luontevasti sellaisiin paikkoihin, joihin olisi hankala asentaa verhoja tai sälekaihtimia – kuten neuvotteluhuoneisiin.” Kevyet lasiseinät ovat toimistoissa kätevä ratkaisu myös siksi, että niitä voidaan tarvittaessa siirtää paikasta toiseen helpommin kuin kiinteämpiä väliseiniä. Niinpä tämäntyyppiset toiminnalliset lasiratkaisut mahdollistavat esimerkiksi tilojen muuntelun joustavasti eri käyttötarkoituksiin.

Ӏlylaseilla saadaan haluttaessa sumennettua vaikkapa neuvottelutilojen ikkunoita.

Kalvo soveltuu jälkiasennuksiin

Purolan mukaan älykalvojen merkittävä etu älylaseihin verrattuna on se, että kalvo voidaan asentaa olemassa oleviin laseihin joko koko lasin alalle tai vain osalle lasista. Kalvot soveltuvat hyvin muun muassa saneerauskohteisiin.

Älykalvo voi olla myös sävytetty. Eri tarkoituksiin on olemassa myös tummennus- ja peilikalvoja.

Kaikki markkinoilla olevat älylasikalvot tuotetaan Kiinassa, missä niitä valmistaa kolme eri tehdasta.

”Valmistajia on vain vähän, koska älylasien tuotantolaitteet ovat kalliita ja koska yksikin tehdas pystyisi tuottamaan kaikki maailmassa tarvittavat älykalvot”, Purola toteaa.

”Suomessa monet yritykset ovat olleet kiinnostuneita sähköisesti sumennettavista lasiratkaisuista. Markkinoita olisi paljon ja ne kasvavat ainakin 30 prosentilla vuosittain. Älykalvot ovat edullisempi ratkaisu kuin olemassa olevien lasien vaihtaminen uusiin älylaseihin.”

”Älykalvo tosin on puolta edullisempi kuin kiinteät älylasit, mutta projektin kokonaishintaa ei ole helppo arvioida pelkästään älykalvon metrihintatarjousten perusteella. Kalvon hintaan pitää laskea mukaan kalvojen leikkaus, johtimien asennus, rahti, tullimaksu, virtalähde, kaapelit, peitelistat sekä asennustyö”, Purola mainitsee.

Hänen yrityksensä edustamat SONTE-älykalvot tulivat myyntiin vuonna 2013, mutta Suomeen niitä on tuotu vasta noin kahden vuoden ajan.

”Esimerkiksi Puolassa älykalvoratkaisuja on toteutettu jo paljon, koska sinne niitä on markkinoitu huomattavasti kauemmin”, selittää Purola.

Teksti: Ari Mononen
Kuvat: Ostosikkuna Oy

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »