mainos_1024

Yleiset, Messut ja tapahtumat

Kestävä kehitys korostui Frankfurtin ISH-messuilla

artikkelikuva: Kestävä kehitys korostui Frankfurtin ISH-messuilla

Frankfurtin kansainväliset ISH-talotekniikkamessut järjestettiin tänä vuonna pitkän koronatauon jälkeen 13.–17. maaliskuuta. Keskeiseksi teemaksi messuilla nousi energian ja muiden resurssien säästäminen uudenlaisen tekniikan avulla. Valtavalla messukeskusalueella ratkaisujaan esitteli 2025 näytteilleasettajaa 54 eri maasta.

KUN EUROOPASSA vähennetään öljy- ja kaasuenergian käyttöä, joudutaan myös monien taloteknisten järjestelmien ja komponenttien suunnitteluperiaatteita harkitsemaan uudelta pohjalta. Varsinkin Saksassa tämä tilanne tuli eteen odotettuakin nopeammin, mutta ei yllätyksenä.

Lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointilaitteiden, vesikalusteiden sekä rakennusautomaation on jatkossa syytä olla nykyaikaisia ja alun pitäen ympäristöystävällisiksi suunniteltuja. Energian ja veden säästö sekä ilmastotavoitteet painottuvat entistä enemmän. Myös uudet ja innovatiiviset asennusratkaisut auttavat asioissa paljon.

Tämä periaate näkyi myös vuoden 2023 ISH-messuilla Frankfurtissa. Messujen yleisteemana olikin ’Solutions for a Sustainable Future’, eli ratkaisuja kestävän kehityksen mukaiseen tulevaisuuteen.

Esimerkiksi lämpöpumput saivat tämänvuotisessa ISH:ssa paljon näkyvyyttä, samoin kuin vettä säästävät suihkut ja muut nykyaikaiset kylpyhuonetuotteet.


Tuotepäällikkö André Hillman Mitsubishi Electric Europe BV:stä kertoi ilmalämpöpumppujen toimintaperiaatteista asuinrakennuksissa.

Laaja näyttelyalue

Maailman suurimpiin ammattimessujen järjestäjiin kuuluva Messe Frankfurt toimii kaupungin länsipuolella, noin 1,5 kilometrin läpimittaisella messualueella. Varsinaisissa halleissa on näyttelypinta-alaa kaikkiaan yli 372 000 neliömetriä, mutta ulkoalueitakin on runsaasti.

Eri messuhallien välille oli ISH:n ajaksi järjestetty säännöllisiä sukkulabussikuljetuksia, mikä helpotti alueella liikkumista ja suunnistamista. Jonkinlaista käsitystä messukeskuksen mittasuhteista antaa se, että erillisiä messuhalleja oli käytössä toistakymmentä ja niistä jotkut olivat silmin nähden isompia rakennuksia kuin vaikkapa Suomen suurimmat kauppakeskukset.


KUVA: MESSE FRANKFURT EXHIBITION GMBH / PIETRO SUTERA

Frankfurt-am-Mainin kaupunki omistaa messuyhtiöstä 60 prosenttia ja Hessen osavaltio loput.

Ammattimessuille saapui lähes 154 000 kävijää, joista hieman alle puolet oli tullut tutustumaan alan uuteen teknologiaan ja muotoiluun Saksan ulkopuolelta.


KUVA: MESSE FRANKFURT EXHIBITION GMBH / PETRA WELZEL

Sadesuihkuja ja seinäasennuksia

Lähes puolet messujen näytteilleasettajista – noin 900 – oli mukana messujen ISH Water -osiossa, joka esitteli vesikalusteita. Se oli keskitetty halleihin 1–6.

Yleisteeman mukaisesti uusien kylpyhuonekalusteiden suunnittelussa oli muotoilun ohella kiinnitetty erityistä huomiota niin vedensäästöön kuin energiatehokkuuteenkin. Varsinaisten vesikalusteiden lisäksi esillä oli alan asennustekniikkaa, työkaluja, kiinnitystarvikkeita sekä ohjausjärjestelmiä ja -ohjelmistoja.


KUVA: MESSE FRANKFURT EXHIBITION GMBH / PETRA WELZEL

Yksi monien valmistajien esittelemä tuoteryhmä olivat sadesuihkut. Esimerkiksi itävaltalainen Stilform oli tuonut messuille oman suihkumallinsa, jossa vesisuihkua korostetaan erivärisillä LED-valoilla. Kyseinen ratkaisu sai iF Design Award -muotoilupalkinnon vuonna 2020.


KUVA: MESSE FRANKFURT EXHIBITION GMBH / PIETRO SUTERA

Toinen yleisesti esitelty märkätilakaluste oli seinäasenteinen wc-istuin. Sinänsä ratkaisu ei ole uusi, mutta se säästää tilaa kylpyhuoneissa ja helpottaa lattian siivousta. Tyylillisesti uutta olivat muun muassa erikoiset ja monenkirjavat värimallit: näkyvissä oleva keraaminen kulho saattoi olla väriltään esimerkiksi sininen, oranssi, tummanharmaa, violetti tai kirkkaanpunainen. Osa valmistajista oli myös uudistanut seinään piilotettuja huuhtelumekanismeja, jolloin vettä säästyi aiempaa enemmän.

Saksalainen TECE oli puolestaan kehittänyt poikkeuksellisen kapean seinäasennusmoduulin, jolla seinä-wc pystytään asentamaan pesuhuoneen kulmaan tai muihin erityisen ahtaisiin tiloihin. Tässä mallissa moduulin leveys on vain 32 cm.


KUVA: MESSE FRANKFURT EXHIBITION GMBH / PIETRO SUTERA

Pyöreitä pesualtaita

Tyyli on tärkeä kysymys kylpyhuoneissa. Seinään kiinnitettävät pesualtaat ovat ainakin Keski-Euroopassa nopeasti korvautumassa marmori- tai muille pöytäpinnoille asennettavilla keraamisilla altailla, jotka monesti ovat muodoltaan pyöreitä tai soikeita.

Tällaisten altaiden ei välttämättä tarvitse olla väriltään valkoisia. Esimerkiksi Villeroy & Bochin Artis+Collaro-tuotesarjassa esiteltiin ulkopinnoiltaan monen värisiksi sävytettyjä pyöreitä pesualtaita, aina bordeaux’n punaisia myöten. Toisen valmistajan Bathcon tarjoama Materia-sarja puolestaan toi pesualtaisiin uudenlaisia pintastruktuurityyppejä.

Uusissa hanamallistoissa oli vastaavasti altaiden kanssa yhteensopivia vesipistevaihtoehtoja, kromattujen ohella esimerkiksi kullanvärisinä.

Valmiita tyylikkäitä mallikylpyhuoneita oli esillä useammankin näytteilleasettajan osastoilla. Ylipäätään messujen ulkoasun suunnittelun ja näyttävyyden eteen oli selvästi nähty paljon vaivaa.


KUVA: MESSE FRANKFURT EXHIBITION GMBH / JOCHEN GÜNTHER

Lämpöpumput suosiossa

Lämmitys-, ilmanvaihto- ja ilmastointiratkaisuihin painottunut ISH Energy -osio oli puolestaan keskitetty messuhalleihin 8–12.

Esittelyssä oli monentyyppisiä tuotteita ja innovaatioita, jotka oli paljolti tarkoitettu edistämään talotekniikan vihreää siirtymää: lämpöpumppuja, puhaltimia, lämmöntalteenottoa, aurinkoenergia- ja polttokennojärjestelmiä sekä energiaa säästäviä automaatioratkaisuja. Saksalaisyritys Kübler GmbH markkinoi energiaa säästäviä hallilämmittimiä.

Lämpöpumppujen osuus messuilla korostui osin siksi, että Saksassa juuri lämpöpumppuratkaisut nähdään erityisen tärkeänä osana tulevaisuuden fossiilivapaata lämmitystä. Maa on luopumassa ydinvoiman tuotannosta, ja esimerkiksi Isar- 2-reaktori suljetaan vuonna 2023. Sen alasajo on jo alkanut.

Saksan liittohallitus suunnittelee nostavansa maan lämpöpumppujärjestelmien määrän runsaasta miljoonasta (vuonna 2022) kuuteen miljoonaan vuoteen 2030 mennessä. Suuren mittakaavan valtakunnallisessa energiantuotannossa uusiutuvan energian osuutta on tarkoitus nostaa 49 prosentista vähintään 80 prosenttiin samalla ajanjaksolla, mikä tarkoittaa tuulija aurinkoenergian merkittävää lisätuotantoa. Samalla on myös parannettava energiatehokkuutta.

Saksalaisessa uudisrakentamisessa lämpöpumput ovat jo usean vuoden ajan olleet suosituin vaihtoehto lämmitysjärjestelmäksi. Messuilla esiteltiin kuitenkin myös ratkaisuja lämpöpumpuiksi olemassa oleviin rakennuksiin. Saksan valtio myöntää lämpöpumppuasennuksille nyt 35–45 prosentin suuruisia investointitukia.

ISH-messuilla omia lämpöpumppujaan markkinoivat esimerkiksi Nibe, Panasonic, Mitsubishi ja Cordivari.

Lämpöpumppujen esittelykokonaisuutta täydensi hallissa 8 pidetty seminaarisarja, jossa yleisölle selvitettiin erilaisten pumppujärjestelmien ominaisuuksia ja käyttömahdollisuuksia.

Teksti: Ari Mononen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »