mainos_1081

Rakennusten käyttöiän pidentäminen auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta

Teksti: Asso Erävuoma, Jaana Valjus ja Markus Kalaoja

artikkelikuva: Rakennusten käyttöiän pidentäminen auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta

Kuvassa Asso Erävuoma ja Jaana Valjus.


Lähivuosikymmenet ovat ratkaisevia ilmastonmuutoksen torjunnan ja siihen sopeutumisen näkökulmasta. Peruskorjaamalla purkamisen sijaan voimme vähentää päästöjä sekä säästää aikaa ja kustannuksiakin.

Peruskorjaaminen on purkavaa uudisrakentamista vähäpäästöisempää eli tehokkaampi keino välttää päästöjen syntymistä sekä parantaa rakenteellista energiatehokkuutta tulevan rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD - Energy Performance of Buildings Directive) mukaisesti.

Miksi siis purkaa, jos voi korjata?

On aiheellista pohtia tarkemmin syitä, miksi rakennuksia puretaan. Syitä voi olla monia katosta lattiaan ja kaikkea siltä väliltä. Melko usein korostuvat virheellisestä lattiarakenteesta johtuvat sisäilmahaasteet, jotka pahimmillaan sairastuttavat ihmisiä. Alhaalta päin nouseva kosteus ja hajut ovat yleisiä haittoja esimerkiksi maanvaraisissa alapohjissa, joita on toteutettu suoraan hiekan päälle.

Ongelmalattian korjaamisella sisäilmahaasteet kuriin

Lattioista voidaan korjata toimivia sekä parantaa sisäilman laatua koneellisesti ilmastoidun lattian, eli ns. alipainelattian avulla. Tasoitettuun betonilattiaan toteutetaan tiivis rakenne, jonka alla on ilmapalsta. Ilmapalstaan ohjataan huoneilmaa tietyistä, tarkkaan lasketuista kohdista lattianrajaan asennettujen tuloilmaventtiilien kautta. Ilma ohjataan poistoilmanvaihdon tai erillisen tuulettimen kautta ulos rakennuksesta. Ratkaisun avulla lattiarakenteesta kuivatetaan kosteutta sekä poistetaan hajut hallitusti päästämättä niitä lainkaan sisäilmaan. Päälle voidaan toteuttaa halutunlainen lattian pintarakenne ja samalla parantaa rakenteen energiatehokkuutta lattian lisälämmöneristyksellä.

Ratkaisusta löytyy hyviä esimerkkejä erilaisista tiloista ja rakennuksista, joissa koneellisesti ilmastoidun Platon-lattian toteuttamisella on saatu jatkettua rakennuksen käyttöikää turvallisesti.

Katon uusiminen ja energiatehokkuuden parantaminen voi olla mahdollista jopa ilman purkamista

Vanhojen rakennusten yläpohjissa lähdetään monesti vanhan rakenteen purkamisesta, jonka jälkeen toteutetaan uusi energiatehokas eli uudet vaatimukset täyttävä lämmöneristys ja vesikate. Loivilla, rakenteeltaan hyväkuntoisilla katoilla voidaan purkaminen välttää asentamalla kova EPS- tai PIR- lisälämmöneristys ja uusi katemateriaali suoraan vanhan rakenteen päälle. Tämän ratkaisun selkeä etu on ajan säästö, kun vanha kate toimii sääsuojana eikä välttämättä tarvita erillistä sääsuojausta. Lisäksi materiaalitarve on pienempi, samoin voi olla myös toimenpiteiden hiilijalanjälki. Ratkaisun toteuttaminen vaatii aina ammattitaitoisen suunnittelijan, joka selvittää rakenteiden kunnon, kantavuuden, räystäiden korkeudet, kallistukset ja materiaalien yhteensopivuuden sekä rakennusfysikaaliset asiat kuten rakenteiden tuulettumisen.

Jos siis purkamisen sijaan voidaan säilyttää, kulutetaan luonnollisesti vähemmän raaka-aineita ja tuotetaan vähemmän jätettä. Rakennusten ja tuotteiden käyttöikää pidentävät ratkaisut säästävät siis materiaaleja ja energiaa.

Asso Erävuoma
Kehitys- ja markkinointijohtaja (CMO)
Finnfoam Oy

Markus Kalaoja
Tuoteryhmäpäällikkö
Kerabit Oy

Jaana Valjus
Sustainability Manager
Kerabit Oy

Green Building Council Finlandin blogeja kirjoittaa joukko kestävästi rakennetun ympäristön asiantuntijoita. Lue lisää osoitteesta figbc.fi.

CTA

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »