mainos_1048

Projektiesittelyt (toimistorakennukset ja työympäristöt)

Varian Finlandin viihtyisät tilat tukevat toimintaa

artikkelikuva: Varian Finlandin viihtyisät tilat tukevat toimintaa

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevien Varian Finlandin toimitilojen tilasuunnittelulla tuetaan erilaisia työn tekemisen muotoja. Sisustukseen ammennettiin elementtejä ympäröivästä maisemasta. Materiaali- ja värivalinnat viestivät lämpöä ja ihmisläheisyyttä.

Kohdetiedot: Varian Finland
Suunnittelu ja toteutus: Workspace


TÄNÄ VUONNA valmistuneiden Varian Medical Systems Finlandin uusien toimitilojen tilasuunnittelulla tuetaan kohtaamisia ja tiimityöskentelyä, ja tiloihin on varattu myös rauhallisen työskentelyn tiloja. Toimitilojen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Workspace.

Toimitilat sijaitsevat Helsingin ydinkeskustassa Töölönlahdella. Sopivien tilojen valinnassa myös sijainnilla oli suuri merkitys. Tiloja haettiin keskeiseltä paikalta, joka on helposti saavutettavissa julkisella liikenteellä.

”Yrityksen kasvun myötä meille oli muodostunut kolme erillistä toimipistettä Helsinkiin. Erilliset tilat eivät tukeneet toimintaamme optimaalisella tavalla eikä osastojen välinen yhteistyö yltänyt täyteen potentiaaliinsa. Uusien tilojen hankkimisessa kantavana ajatuksena oli Suomen toimistojen yhdistäminen saman katon alle”, kertoo Varian Finlandin toimitusjohtaja Kari Toimela.

Siemens Healthineers -konserniin kuuluva Varian Finland on noin 300 hengen ohjelmistoyritys, joka kehittää syövän sädehoidon suunnitteluohjelmistoja.

”Uusissa toimitiloissa arkiset kohtaamiset tukevat tiimityöskentelyä ja innovointia. Toimitiloihin on varattu myös alueita, jotka tukevat keskittymistä vaativaa työskentelyä”, Toimela sanoo.

”Uusissa toimitiloissa arkiset kohtaamiset tukevat tiimityöskentelyä ja innovointia.

Tilasuunnittelulla tuetaan toimintaa

Varian Finlandin tiloja suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä Workspacen, Varianin ja Siemens Healthineersin kesken. Suunnittelun aluksi Workspace kartoitti Varianin tarpeet ja tavoitteet tilojen suhteen.

”Täysin uudet tilat mahdollistivat toteutuksen juuri meidän tarpeitamme vastaaviksi, ja Workspacen suunnittelutiimi kuunteli tarkalla korvalla toiveitamme materiaalivalinnoista lähtien”, Toimela sanoo.

Workspacen lähtökohtana on suunnitella asiakkaan strategisia tavoitteita tukevia työn tekemisen tiloja. Varianin tiloissa myös tilojen monipuolisuus ja erilaisten työtehtävien asettamat vaatimukset olivat keskeisiä suunnittelua ohjaavia tekijöitä.

”Asiakkaan ydinliiketoiminnan ymmärtäminen auttaa suunnittelemaan toimintaa tukevat tilat. Varianin toimitilojen monipuolisuus tarjoaa työntekijöille mahdollisuuden valita, millaisessa ympäristössä he haluavat työskennellä”, kertoo arkkitehti ja projektin vetäjä Kenny Hytönen Workspacelta.

”Kahvila-alueen lattiamateriaalina on betoni ja kalusteiksi valittiin ulkokalusteita.

Kohtaamisten kahvila-alue

Alvar Aallon katu 5:n kahdessa ylimmässä kerroksessa sijaitsevista toimitiloista avautuu suurien ikkunoiden kautta näköala kaikkiin ilmansuuntiin: Töölönlahdelle ja Töölönlahden puistoon, Finlandiatalolle, keskustakirjasto Oodin ympäristöön, Hakaniemeen, Kallioon ja päärautatieasemalle.

”Toimitiloihin saavutaan työkahvila-alueen kautta, joka yhdistyy ikkunapintojen kautta ympäröivään maisemaan. Toimitiloissa käytetään myös sisäikkunoita, jotka avaavat maiseman tilasta toiseen aina toimitilojen läpi saakka”, kuvailee Hytönen.

Kahvila-alueen lattiamateriaalina on betoni ja kalusteiksi valittiin ulkokalusteita. Betonin lisäksi tilan sisustuksessa käytetään puuta. Sisustusratkaisut korostavat suurien ikkunoiden luomaa ulkotilan vaikutelmaa.

”Maisema on olennainen osa toimitiloja, ja ammensimme maisemasta paljon suunnitteluun. Kalusteiden sijoittelulla halusimme korostaa maiseman näkyvyyttä mahdollisimman moniin sijainteihin, jotta kaikki voivat nauttia näkymistä”, sanoo Hytönen.

”Ympäristö talon ulkopuolella on otettu upeasti huomioon suunnittelussa. Varsinkin kesällä vihreys tulee lasin läpi sisään asti”, Toimela lisää.

Kahvila-alueen yhteisissä tiloissa voi tavata työkavereita, ja tilat ovat riittävän suuret erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Kahvila-alueella voi sekä työskennellä että rentoutua juomien, välipalojen ja pelien parissa.

Tiloja erilaisiin työskentelymuotoihin

Kahvila-alueelta siirrytään tiimitiloihin, joissa on erilaisille tiimikokoonpanoille 4–10 hengen työskentelyalueita. Tiimitilojen yhteydessä on myös tiloja tapaamisia ja yksin työskentelyä varten.

Tilojen rytmityksellä tuetaan kohtaamisia, ja yhteiskäytössä olevat tilat muuntuvat erilaisiin työn tekemisen tilanteisiin.

”Jokainen tiimi voi työskennellä omalla alueellaan, ja kahvila-alue mahdollistaa laajemman ryhmätyöskentelyn. Tiloissa on myös hiljainen kirjastoalue, jonne voi vetäytyä työskentelemään häiriöittä”, Hytönen sanoo.

Tilojen kalustuksessa hyödynnettiin runsaasti Varianin aiempien kolmen toimipisteen kalusteita, joista yhdisteltiin erilaisia kokonaisuuksia tilojen eri osiin.

”Varianin kaikki kalusteet inventoitiin ja lähes kaikki olemassa olevat kalusteet tuotiin uusiin tiloihin. Pääsääntöisesti olemassa olevat kalusteet olivat erittäin hyvässä kunnossa ja sopivat hyvin yhteen. Tiloihin tehtiin kaksi uutta keittiötä, joihin tehtiin yhtenäiset ja uudet kiintokalusteratkaisut”, kertoo Hytönen.

Valaistusratkaisuissa hyödynnettiin tilojen aiempaa valaistusta, jota täydennettiin muutamilla sisustusvalaisimilla etenkin kahvila-alueella.

”Ympäristö talon ulkopuolella on otettu upeasti huomioon suunnittelussa.

Sisustus viestii lämpöä ja inhimillisyyttä

Suunnittelutyössä on mietittävä tarkkaan mitä muodolla, värillä ja rakenteella viestitään. Esimerkiksi paikkoihin, joihin käsi usein osuu, ei kannata valita metallia, ellei halua antaa kovaa vaikutelmaa.

”Varianin toimiala sädehoitolaitteiden ohjelmistosuunnittelussa on todella henkilökohtaista ja työ tulee lähelle ihmistä. Haimme tiloihin toimintaa kuvastavaa ihmisläheisyyttä lämpimillä sävyillä ja pehmeillä materiaaleilla”, sanoo Hytönen.

Tilojen suunnittelussa nojauduttiin skandinaaviseen moderniin sisustustyyliin ja lämpimän vaaleaan värimaailmaan. Tiloissa käytetään myös paljon luonnon- ja ihmisläheisyyttä viestivää puuta. Porrasrakennelmissa käytettyyn klinkkeriin toteutettiin lämmitys, jotta pinta tuntuu miellyttävältä.

”Viihtyisät tilat houkuttelevat työntekijöitä ja tiimejä paikan päälle. Tilojen käyttöaste on erittäin hyvä ja toimistolle halutaan tulla”, Toimela sanoo.

Rauhallinen äänimaisema auttaa keskittymään

Tiimityöskentelyyn ja rauhalliseen työskentelyyn suunnattujen tilojen lattioille valittiin ääntä vaimentava tekstiilimatto. Tilojen akustisia ominaisuuksia parannettiin peittoäänijärjestelmällä.

”Toimitiloihin asennettiin kaiutinjärjestelmä, joka tuo tilaan huomaamatonta taustahälyä. Taustaäänet sekoittavat äänimaisemaa siten, että puheesta ei saa selvää muutaman metrin päästä. Vaikutelma on sama kuin mitä kokee tuulisena päivänä meren rannalla. Näin puheääni ei häiritse keskittymistä”, Hytönen kuvailee.

”Akustiikka toimii erinomaisesti. Äänimaailma on todella hiljainen, rauhallinen ja zenmäinen, vaikka paikalla on paljon ihmisiä”, Toimela sanoo.

”Akustiikka toimii erinomaisesti.

Hybridityö pienentää toimistotilan tarvetta

Viime vuosina yleistynyt hybridityö on joustava työn tekemisen tapa sekä työnantajalle että työntekijälle. Hybridityön yleistyminen on pienentänyt Varianin toimistotilojen tarpeen noin puoleen aiemmasta.

”Hydridimalli on tulevaisuuden työskentelymuoto, joten uusia toimitiloja hankittaessa meillä oli erinomainen mahdollisuus tarkastella konseptiamme. Vaikka toimistotilojen tarve onkin pienentynyt, on laboratoriotilojen tarve kasvanut yrityksen kasvun myötä”, kertoo Toimela.

Laboratoriotiloissa testataan lääketieteellisen teknologian ohjelmistoja, joten myös toimintaympäristöä säädellään tarkasti viranomaismääräyksillä ja standardeilla.

”Viranomaismääräysten lisäksi laboratoriotiloille on tiukat tekniset vaatimukset. Tietoliikenne ja palvelimet asettavat vaatimuksia taloteknisille järjestelmille, kuten sähköjärjestelmälle. Lisäksi tiloissa on oltava kaasusammutuslaitteet sprinklereiden sijasta”, sanoo Toimela.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Mirkku Merimaa / Ihana Elämys Oy

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »