mainos_1038

Sisustussuunnittelu
Sisäpinnat ja tilaosat (lattiat ja päällysteet, puu, laminaatti)

Puulattia on sekä ajaton että trendikäs

artikkelikuva: Puulattia on sekä ajaton että trendikäs

Puulattioiden nousevana trendinä tällä hetkellä on kalanruotokuviointi. Suositut vaaleat sävyt ovat saaneet rinnalleen tumman tammen. Puulattian kulutuksen- ja kosteudenkestävyyttä voidaan parantaa kehittämällä lattiamateriaaleja innovaatioiden avulla.

PUULATTIA ON kestosuosikki, joka hyvin hoidettuna kestää aikaa, elämää ja kulutusta. Aidosta puusta voidaan luoda visuaalisesti ainutlaatuisia lattiapintoja, jotka tuntuvat kosketettaessa lämpimältä ja miellyttävältä.

”Lattian merkitys tilan tunnelman luomisessa on suuri, joten suunnittelen sekä uudis- että remonttikohteet lattia edellä. Arvostan puulattiaa, sillä se luo tilaan lämpimän tunnelman ja on mukava jalan alla”, sanoo Kotoisa-ohjelmasta tuttu sisustussuunnittelija Niina Ahonen.

Niina Ahosen sisustussuunnitelmissa huomioidaan aina sekä toiminnallisuus että visuaalisuus. Pintamateriaalivalinnoissa Ahonen kiinnittää huomiota materiaalien toimivuuteen arjessa.

”Puulattiat ovat kehittyneet huomattavasti vuosien varrella. Nykypäivän lattiamateriaalit kestävät käyttöä ja kulutusta. Puulattian hinta on hieman korkeampi kuin laminaatin, mutta puu on kaunis, pitkäikäinen ja ekologinen valinta”, Ahonen sanoo.

Ahonen nostaa kalanruotoparketit esiin nousevana trendinä. Toteutustapoina tällä hetkellä ovat puupaloista koottavat parketit sekä helposti asennettavat pontilliset parketit.

”Kalanruotopinta on kaunis ja sopii yllättävän moneen kohteeseen”, sanoo Ahonen.

Luonnonläheinen puu vetoaa suomalaisiin

”Lattiamateriaaleista puu on suomalaiselle tärkein materiaali. Puu on lämpöinen ja kodikas, ja puulattia on sisustuselementti, joka vaikuttaa huomattavasti tilaan ja sen tunnelmaan”, sanoo sisustussuunnittelija Päivi Kaivola Sisustamosta.

Puulattioissa on runsaasti värivaihtoehtoja, joten puu taipuu monenlaiseen sisustustyyliin. Puulattian tyyli muuntuu sävyvaihtoehtojen lisäksi valitsemalla tilaan sopivan lankkukoon.

Myös Kaivola on havainnut kalanruotokuvioinnin suosion nousun.

”Kalanruoto on tietynlaiseen arkkitehtuurin erinomainen valinta, joka ei välttämättä asiakkaalle tule ensimmäisenä mieleen. Kalanruotoparketti on pienempien palojen ansiosta helpompaa asentaa halutessaan itsekin tavalliseen parkettiin verrattuna”, Kaivola sanoo.

”Puulattiat ovat kehittyneet huomattavasti vuosien varrella.

Vaaleat sävyt yhä suosittuja

Puulattioiden sävymaailmassa vaaleat pinnat ovat edelleen suosittuja. Kaikista vaaleimmat sävyt ovat saaneet rinnalleen kauniin tummennetun tammen.

”Tumma tammi on todella viehättävä, mutta tummat sävyt vaativat enemmän hoitoa ja huolenpitoa. Vaaleat puupinnat, joissa puun syykuviointi on näkyvissä, antavat enemmän anteeksi arjen elämistä”, Ahonen pohtii.

Puulattioiden pintakäsittelyistä kova ja kestävä mattalakkaus on edelleen kysytyin. Pintakäsittelyä valitessa kannattaa huomioida värin säilyvyys, mikäli lattia on alttiina auringon haalistavalle ja kellastavalle valolle.

Lankkuparketti henkii arvokkuutta

Parketeissa on runsaasti valinnanvaraa niin ulkonäön kuin kustannustasonkin suhteen. Arvokiinteistöihin valitaan usein lankkuparketti.

Lankkuparketti on parhaimmillaan todella upea katseenvangitsija. Pintakäsittely vaikuttaa huomattavasti parketin ilmeeseen.

”Lakka on helppohoitoinen, ja tämän päivän lakat suojaavat parkettia aiempaa paremmin värin muutoksilta. Mattalakat ovat suosittuja, sillä nykypäivänä lattian ei haluta heijastavan valoa. Öljytty parketti puolestaan on luonnollisen näköinen, ja huoltoöljyämisen voi tehdä itsekin”, Kaivola kertoo.

Lapsi- ja lemmikkiperheiden lattian on kestettävä kulutusta

Viime vuosina Niina Ahonen on suosinut kohteissaan Bjelinin kovetettuja puulattioita. Kovetettu puulattia on kolme kertaa lujempi kuin perinteinen puulattia, joten pinta on vahvempi ja iskunkestävämpi kuin parketissa.

Bjelinin kovetetun puulattian runko koostuu useista puristetuista ja kovetuista kerroksista. Rakenteensa ansiosta kovetettu puulattia kestää kosteutta paremmin kuin parketti. Kovetetuissa puulattioissa on kosteudenkestävän rungon lisäksi nyt myös täysin vesitiivis lukkopontti 5G dry. Puristettu ja kovetettu pintakerros tuo lattiaan puun lämmön, rakenteen ja ilmeen. Pinta viimeistellään kovavahaöljyllä tai mattalakalla.

”Kovetettu puulattia toimii yksityiskodeissa erittäin hyvin. Kovetettu puulattia sopii erinomaisesti myös lapsi- ja lemmikkiperheiden koteihin kulutuksen kestävyytensä ansiosta. Lämpimällä puupinnalla perheen pienimpien on mukavaa leikkiä, eikä lattia naarmuunnu lemmikkien kynsistä”, Ahonen kertoo.

”Kovetettu puulattia on kolme kertaa lujempi kuin perinteinen puulattia.

Kovetettu puulattia kiinnosti messukävijöitä

Myös Päivi Kaivolan suosikkilattiamateriaaliksi perinteisen parketin rinnalle on noussut kovetettu puulattia. Kaivola valitsi Bjelinin kovetetun puulattian Naantalin asuntomessuille 2022 suunnittelemaansa kohteeseen Neljäs tiira. Lattiat herättivät messukävijöissä runsaasti kiinnostusta ja keskustelua.

”Asun itse Naantalin asuntomessuille suunnittelemassani kohteessa. Valitsin taloon 27 senttimetriä leveän lankun, jonka sävy on hivenen vaalennettu tammi. Myös edellisessä asunnossani käytin kovetettua puulattiaa, sillä se kestää kulutusta merkittävästi paremmin kuin parketti. Poikani kultaisen noutajan kynsistä ei jää lainkaan jälkiä lattiaan”, Kaivola kertoo.

Bjelinin kovetettuja puulattioita on saatavilla useilla eri lankun leveyksillä. Valikoimaan on tuotu uutuutena pähkinäpuu tammen ja saarnen rinnalle, ja uusimpaan mallistoon kuuluu myös harjattuja mattalakattuja tuotteita.

Kovetettujen puulattioiden sävyvalikoima kattaa tämän hetken suosikkisävyjen lisäksi runsaan valikoiman sävyjä vaaleasta tummaan ja kylmistä sävyistä vaaleisiin sekä harmaan sävyihin.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Bjelin

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »