mainos_1061

Kiinteistöhuolto
Raput (turvallisuus)
Turvallisuus (palo)

Paloturvallisuus on monen tekijän summa

artikkelikuva: Paloturvallisuus on monen tekijän summa

KUVA: SUOMEN PELASTUSNEUVONTA


Toimiva palovaroitin on ensisijaisen tärkeä palotuvallisuuden parantamisessa. Käyttötarkoitukseen sopivalla käsisammuttimella ja sammutuspeitteellä voi hallita alkavia paloja. Palon sattuessa palokatkot estävät tulen, kuumuuden ja savukaasujen leviämisen rakennuksessa.

Palovaroittimet kiinteistön omistajan vastuulle

Pelastuslain uudistus astuu voimaan vuoden 2024 alusta. Uudistus tuo kahden vuoden siirtymäajalla palovaroittimien hankinnan ja niiden kunnosta huolehtimisen kiinteistön omistajan vastuulle.

”Lailla halutaan pureutua siihen, että palovaroittimet ovat varmasti ajan tasalla. Asukkaan tai tilan haltijan vastuulla olevien varoittimien kuntoa ei ole välttämättä säännöllisesti seurattu. Pelastustoimen tilastojen valossa 63 prosentissa kuolemaan johtaneissa tulipaloissa ei ole ollut palovaroitinta tai se ei ole ollut toimiva”, sanoo paloturva-alan asiantuntija Hannu Kangastie Suomen Pelastusneuvonnasta.

Taloyhtiöissä siirtymäajan jälkeen vastuu palovaroittimien kunnosta ja toimivuudesta on viime kädessä taloyhtiön hallituksella. Asukkaan velvollisuutena puolestaan on ilmoittaa palovaroittimessa havaitsemistaan vioista.

Turvaudu tarvittaessa asiantuntijan apuun

Pienemmissä taloyhtiöissä palovaroittimien asennuksesta ja kunnon seurannasta voi Kangastien mukaan huolehtia halutessaan itsekin. Helpoin ja turvallisin vaihtoehto on ulkoistaa palovaroittimien asennus ja huolto asiantuntevalle palveluntarjoajalle.

”Paloturva-alaan erikoistunut asiantuntija osaa sijoitella ja asentaa palovaroittimet tiloihin asianmukaisella tavalla. Näin huolehditaan tilojen turvallisuudesta ja täytetään lain vaatimat vastuut”, Kangastie sanoo.

Tälläkin hetkellä osassa taloyhtiöistä huolehditaan keskitetysti palovaroittimien ylläpidosta ja huollosta. Huoltosopimuksella taloyhtiön hallitus voi osoittaa huolehtineensa laissa säädetystä velvoitteestaan.

Uudistuvassa pelastuslaissa säädetään, että kiinteistön omistajan on huolehdittava palovaroittimien pitämisestä toimintakunnossa. Huoltosopimus varmistaa myös palovaroittimien toimintakunnon tarkastamisen määräajoin.

”Taloyhtiöiden kannattaa lähteä hyvissä ajoin liikkeelle toteutustavan suunnittelussa ja vaihtoehtojen selvittämisessä, jotta yhtiössä voidaan varmistua sopivien tuotteiden ja palvelujen saatavuudesta”, Kangastie lisää.

”Palovaroitin on hyvä ja edullinen henkivakuutus.


KUVA: SUOMEN PELASTUSNEUVONTA

Paristokäyttöiselläkin palovaroittimella pärjää

Uudiskohteissa ja vuoden 2009 jälkeen rakennetuissa kiinteistöissä käytetään lain vaatimusten mukaisesti sähköverkkoon kytkettyjä ja paristovarmennettuja palovaroittimia.

Ennen vuotta 2009 rakennetuissa kiinteistöissä voidaan käyttää myös paristo- tai akkukäyttöisiä palovaroittimia myös pelastuslain uudistuksen voimaan astumisen jälkeen.

”Paristokäyttöisetkin palovaroittimet täyttävät tarkoituksensa. Pitkäkestoinen virtalähde on huolettomampi vaihtoehto, jotta vuosittaiselta paristonvaihtorumbalta vältytään”, sanoo Kangastie.

Palovaroittimen käyttöikä on useimpien valmistajien mukaan 5–10 vuotta, joten pitkäikäinen paristo kestää koko palovaroittimen elinkaaren ajan.

Minimoi palovahingot nopealla reagoinnilla

Palon sattuessa palovaroitin auttaa havaitsemaan palon välittömästi. Kun tulipalo syttyy, on siihen reagoitava muutaman minuutin kuluessa.

”Palovaroitin on hyvä ja edullinen henkivakuutus. Palovaroitin ilmoittaa palosta noin minuutin kohdalla palon alkamisesta, jolloin tilan käyttäjälle jää pari minuuttia aikaa joko alkusammutukselle tai pelastautumiselle ja avun hälyttämiselle tilanteesta riippuen”, sanoo Kangastie.

Palo kehittyy ensimmäisten minuuttien jälkeen nopeasti, mutta palovaroittimen avulla siihen voidaan reagoida ajoissa ja välttyä suuremmilta vahingoilta.




KUVA: GPBM NORDIC

Paloturvallisuudessa ennakointi on kaiken a ja o

”Ensimmäinen askel ennakointiin ovat aina oikeanlaiset ja toimivat palovaroittimet. Uusimmat palovaroittimet voidaan kytkeä sarjaan, mikä parantaa koko kiinteistön paloturvallisuutta”, sanoo GPBM Nordicin paloturvallisuusasiantuntija Sanna Lötjönen.

Kun yksi sarjaan kytketyistä palovaroittimista havaitsee palon ja alkaa hälyttää, myös muut varoittimet hälyttävät samanaikaisesti. Sarjaan kytkentä voidaan toteuttaa langallisena tai langattomana.

Seuraavana askeleena on hankkia kiinteistöön tehokas alkusammutusvälineistö, jonka avulla vahingot voidaan minimoida palon sattuessa. Taloyhtiöiden tarpeisiin sopivat esimerkiksi sammutuspeitteet ja käsisammuttimet.

Oikean sammuttimen valinta

Jauhesammutin on aina ympäristöystävällinen vaihtoehto, joka sopii taloyhtiöiden yleisiin tiloihin ja kerhotiloihin.

sopii taloyhtiöiden yleisiin tiloihin ja kerhotiloihin. ”Ilkivallalle alttiissa tiloissa jauhesammutin voidaan sijoittaa sammutinkaappiin, sillä turhaan käytettäessä jauhesammutin aiheuttaa melkoisesti sotkua”, Lötjönen vinkkaa.

Toisena vaihtoehtona on nestesammutin. Nykypäivän nestesammuttimissa on paljon valinnanvaraa ja niistä löytyy myös ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Nestesammuttimiin lukeutuu vaahtosammuttimet, vesisammuttimet ja vesisammuttimet lisäaineella.

Sopivan sammuttimen valinnassa kannattaa kääntyä paloturvallisuusammattilaisen puoleen. Paloturvallisuuden asiantuntija opastaa oikean tehoisen sammuttimen valitsemisessa tilakohtaisesti.

”Sopivan sammuttimen valinnassa kannattaa kääntyä paloturvallisuusammattilaisen puoleen.


KUVA: GPBM NORDIC

Vaahtosammuttimille on vaihtoehtoja

Vaahtosammuttimissa on näihin päiviin saakka käytetty PFASyhdisteitä, jotka eivät hajoa ympäristössä ja niitä kutsutaankin ”ikuisuuskemikaaleiksi”. PFAS-yhdisteet voivat kulkeutua ihmisen elimistöön, ja niiden epäillään aiheuttavan terveyshaittoja.

PFAS-yhdisteiden haitallisuuden vuoksi Euroopan kemikaalivirasto ECHA on tehnyt lakiesityksen niiden käytön kieltämisestä sammutusvaahdoissa.

GPBM Nordic lopettaa vaahtosammuttimien myynnin ja panostaa PFAS-vapaiden ja täysin ympäristöystävällisten sammuttimien valikoimaan. PFAS-vapaa sammutin on myös kiinteistön omistajalle keino edistää kiinteistön ympäristöystävällisyyttä.

”Olemme tuoneet markkinoille korkeimmat paloluokat täyttävät täysin PFAS-vapaat nestesammuttimet. Nestesammuttimissa käytettävät lisäaineet nostavat sammuttimen sammutustehoa ja on tärkeää katsoa mitä lisäainetta sammutin sisältää”, Lötjönen sanoo

Sammutuspeite tuo turvaa keittiöön

Yhteisten tilojen lisäksi myös asunnot kannattaa varustella sopivilla sammutusvälineillä, joilla alkavat palot voidaan taltuttaa.

Sammutuspeite on kätevä turva kotiin. Sammutuspeitteellä voi tukahduttaa esimerkiksi pienet sähkölaitteiden palot ja rasvakattilapalot.

”Sammutuspeite kannattaa hankkia myös yhteisissä tiloissa oleviin keittiötiloihin. Silikonikäsitelty sammutuspeite on paksuutensa ansiosta käyttäjälle turvallisempi vaihtoehto”, Lötjönen sanoo.

Sammutuspeitteen valinnassa ei kannata pihistellä, jotta peite suojaa myös alkusammutusta tekevää henkilöä palovammoilta.




KUVA: PK-TUOTE OY

Palokatkojen toteuttamiseen on lukuisia vaihtoehtoja

Palokatkoilla varmistetaan, että palon sattuessa tuli, kuumuus ja savukaasut eivät pääse leviämään rakennuksessa läpivientien kautta. Asianmukaiset palokatkot suojaavat passiivisesti sekä ihmisiä että kiinteistöä ja irtaimistoa.

Palokatkomateriaalit ja -järjestelmät ovat kehittyneet huimasti muutamassa kymmenessä vuodessa. Nykyrakentamisessa käytetään ETA-arvioinnin mukaisia ja CE-merkittyjä ratkaisuja.

Iäkkäämmässä rakennuskannassa läpivientien tiivistämisessä on käytetty erilaisia levyratkaisuja, lasivillaa ja kivivillaa. Näin toteutetut läpiviennit eivät täytä enää nykypäivän kriteerejä.

”Kiinteistön palokatkokartoituksella voidaan varmistua siitä, että toteutus on paloluokituksen mukainen. Kartoituskierroksella käydään perusteellisesti läpi palo-osastojen rajat. Kartoitusraportilla voi myös tarvittaessa osoittaa vakuutusyhtiölle, että paloturvallisuudessa ei ole puutteita”, sanoo PK-tuotteen tekninen asiantuntija Jyrki Viinanen.

Mikäli kartoituksessa havaitaan puutteita, kirjataan raporttiin toimenpidesuositukset. Palokatkoihin on saattanut jäädä puutteita joko kiinteistön rakentamisen yhteydessä, tai niitä on voinut syntyä erilaisten muutostöiden yhteydessä.

”Muutostyöt on tehtävä aina hallitusti olemassa oleviin rakenteisiin. Paloluukut ovat monipuolinen passiivinen palosuojauksen osa, sillä ne omalta osaltaan estävät mahdollisen palon leviämistä ja niiden kautta voi tarkastaa rakenteiden ja palo-osastoinnin kuntoa sekä tehdä myös pieniä muutostöitä”, Viinanen sanoo.

”Asianmukaiset palokatkot suojaavat passiivisesti sekä ihmisiä että kiinteistöä ja irtaimistoa.

Palokatkovalitsin helpottaa oikeanlaisen rakenteen valintaa

Palokatkojen toteuttamiseen on erilaisia vaihtoehtoja, joten tilojen ja läpivientien ominaisuudet ja mahdollinen tilanahtaus eivät muodostu ongelmaksi. Valitsemalla palokatkojärjestelmät ja -materiaalit käyttötarkoituksen mukaisesti voidaan saavuttaa merkittäviä kustannussäästöjä.

”Olemme tuoneet juuri suunnittelijoille, rakennusalan toimijoille sekä kiinteistön omistajille käyttöön palokatkovalitsimen, jonka avulla on helppo valita oikeat ratkaisut erilaisiin läpivienteihin”, Viinanen sanoo.

Palokatkovalitsin ohjaa rakennetietojen perusteella kohteeseen sopivien teknisten ratkaisujen äärelle. Valitsin kattaa seinä- ja lattialäpivienteihin sekä saumauksiin sopivia ratkaisuja kaikissa paloluokissa.

Valitsimeen on koottu noin 700:n palokatkotyypin detaljitiedot. Läpivientien pienentämiseen on teknisiä ratkaisuja, joiden avulla detaljien aukkorajoitteet voidaan ratkaista.

”Räätälöityjä ratkaisuja tarvitaan esimerkiksi arvokiinteistöissä, museovirastojen valvomissa kohteissa ja teollisuuskohteissa. Materiaalivalmistajat kehittävät ja polttotestaavat jatkuvasti uusia ratkaisuja paloturvallisuuden lisäämiseksi ja varmistamiseksi”, kertoo Viinanen.

Palosuojakangas kaapeleiden suojaamiseen

Kaapelointeja on perinteisesti suojattu levyratkaisuilla. Raskaille palonkestäville levyille on nykypäivänä tehokkaita ja kevyitä vaihtoehtoja, joiden asentaminen onnistuu myös ahtaisiin tiloihin saneerauskohteissa.

”Esimerkiksi poistumisteillä kaapeloinnit voidaan suojata palosuojakankaalla. Palosuojakangas on palotekninen tuote, jonka palosuojapinnoite laajenee tulipalon sattuessa erittäin nopeasti muodostaen tiiviin ja palonkestävän eristekerroksen kaapeleiden ympärille”, Viinanen kuvailee.

Neutraalin harmaa palosuojakangas estää kaapeleiden syttymisen tulipalotilanteessa ja kaapelipalon sattuessa varmistaa, että palo ei leviä kaapeleita pitkin.

Teksti: Merja Maukonen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »