mainos_1062

Johtaminen (etätyö, hybridityö)
Työympäristö (toimitilat)
Yrityskulttuuri

Työympäristön kehittäminen on jatkuva prosessi

artikkelikuva: Työympäristön kehittäminen on jatkuva prosessi

”Toimistotiloja suunniteltaessa voi ammentaa parhaita oppeja kahviloista, liiketiloista tai hotelleista. Asiakaskokemusta parantavia ratkaisuja voidaan soveltaa työntekijäkokemukseen ja luoda viihtyisämpiä ja elämyksellisempiä työympäristöjä”, sanoo Raklin toimitilat-toimialan johtaja Mikko Östring. Kuva: Rakli Ry


Työympäristöjen kehittyminen kohti monipaikkaisuutta alkoi jo ennen koronapandemiaa, mutta pandemian myötä muutoksen vauhti kiihtyi. Hybridityö on muuttanut työn tekemisen tapoja ja vähentänyt toimistotilojen tarvetta.

”Resurssiviisauden näkökulmasta tiloja ei kannata pitää puolityhjinä. Keskeistä on kehittää ja johtaa työympäristöjä ja toimintakulttuuria pitkällä aikajänteellä, jotta tiloja ja muita resursseja käytetään tehokkaasti nyt ja tulevaisuudessa”, sanoo Raklin toimitilat-toimialan johtaja Mikko Östring.

Tilojen käyttöasteen sijasta Östring haluaa kiinnittää organisaatioiden huomion siihen, miten työtä voi parhaiten tehdä tuloksellisesti ja paikkariippumattomasti. Toimistopakon sijasta organisaatiossa tulee yhdessä pohtia, miten työ tehdään hyvin ja mitä se tarkoittaa yhdessäolon osalta.

”Organisaatiokulttuuri ja työtavat kehittyvät jatkuvasti. Jos aiempi työympäristö on suunniteltu teollisen ajan työrutiinien mukaisesti, on sitä kehitettävä vastaamaan muuttuneisiin tarpeisiin”, Östring sanoo.

Työympäristöjohtamisella tuetaan organisaation ydintoimintaa ja vaikutetaan työntekijöiden hyvinvointiin. Paras lopputulos saavutetaan, kun kehittämistä tehdään laaja-alaisesti yhteistyössä kaikkien organisaatiotasojen kanssa ylimmästä johdosta henkilöstöön.

Työntekijäkokemuksen merkitys kasvaa

Tilojen käyttöaste ei yksin kerro koko totuutta, vaan lisäksi tarvitaan laadullista tietoa siitä, miten tiloja käytetään ja koetaanko tilat toimiviksi.

”Palautetta kannattaa kerätä eri tavoin ja pureutua sen avulla ongelmakohtiin.”

Hybridityössä toimitilojen rooli korostuu kohtaamisten mahdollistamisessa ja työntekijöiden välisen vuorovaikutuksen edistämisessä. Parhainkaan tila ei yksinään luo kohtaamisia, vaan kohtaamiset on tuotava osaksi työskentelyä johtamisen ja työkäytäntöjen kautta.

”Fyysisen työympäristön lisäksi vuorovaikutusta ja kohtaamisia tulee kehittää kokonaisvaltaisesti eri kanavissa”, Östring sanoo.

Jos tilaa tuntuu olevan liikaa, ei kannata supistaa tiloja harkitsemattomasti kustannussäästöt edellä. Myös liian suuri käyttöaste tuottaa kielteisen työntekijäkokemuksen.

Tilojen kautta voidaan parantaa työntekijäkokemusta muun muassa äänimaisemalla, valaistuksella, sisäilmalla, lämpötilalla, värimaailmalla ja palveluilla. Tuottavan työskentelyn mahdollistamiseksi on tärkeää tarjota työskentelyyn laajasti erilaisia tiloja ja teemoitettavia tunnelmia: hiljaisia tiloja, kokous- ja vetäytymistiloja, rennomman vuorovaikutuksen tiloja, ideointi- ja innovaatiotiloja sekä hyvinvointia ja palautumista tukevia tiloja. Tilan elementeillä tulisi ehkäistä tarpeettomia keskeytyksiä ja stressitekijöitä.

Erityisesti muunneltavuus ja monikäyttöisyys korostuvat hybridityöympäristöissä. Näitä ovat esimerkiksi modulaariset ja liikuteltavat tilaratkaisut.

Rennommissa tiloissa kodinomaisuus on ollut nousevana trendinä. Olohuonetta muistuttavat kohtaamiskahvilat sopivat sekä työskentelyyn että tauon viettämiseen.

”Toimistotiloja suunniteltaessa voi ammentaa parhaita oppeja kahviloista, liiketiloista tai hotelleista. Asiakaskokemusta parantavia ratkaisuja voidaan soveltaa työntekijäkokemukseen ja luoda viihtyisämpiä ja elämyksellisempiä työympäristöjä”, Östring lisää.

Teksti: Merja Maukonen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »