mainos_991

LVI

Korjausrakentaminen taloyhtiöissä päätösprosessiin – ja takaisin maan hallituksen työpöydälle

Teksti: Mika Hokkanen

artikkelikuva: Korjausrakentaminen taloyhtiöissä päätösprosessiin – ja takaisin maan hallituksen työpöydälle

Rakennusalan haastava suhdannetilanne on ollut syksyn julkisen keskustelun vakioaihe. Asuntoaloitusten määrän ennustetaan tippuvan tänä vuonna sotien jälkeiselle tasolle ja ensi vuodesta odotetaan erittäin laihaa. Syksyllä julkistetun talotekniikka-alan suhdannekyselyn tulokset olivat odotetusti erittäin mollivoittoiset. Hallituksen budjettiriihen antikin korjausrakentamisen osalta jäi ohueksi. Tämä on erityisen valitettavaa suhdannetilanteessa, jossa taloyhtiöt kamppailevat kohonneiden asumiskustannusten ja korjaushankkeiden aloitusten kanssa.

Hallituksen budjettiriihessä päätettiin uudistaa asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen valtiontakausta koskeva lainsäädäntö. Uudistustyö on toki kannatettavaa, mutta hallitus oli omassakin arviossaan kuitenkin sitä mieltä, että lakiuudistus tukee rakennusalan toimintaedellytyksiä vasta keskipitkällä aikavälillä.

On sangen valitettavaa, ettei nopeavaikutteisempia lääkkeitä korjausrakentamisen kiihdyttämiseen saatu hallituksen budjettiriihessä päätettyä. Tulos jäi tältä osin laihaksi. Nopeasti toteutettavissa oleva keino on sekä kasvattaa kotitalousvähennyksen määrää että ulottaa sen käyttö taloyhtiöiden tilaamiin saneerauksiin. On selvää, että asukkaille tarjottavat kannustimet saneeraustoimenpiteiden käynnistämiseksi eivät voi olla riippuvaisia valitusta asumismuodosta. Tässä suhdannetilanteessa taloyhtiöiden korjaustoimia pitää kiihdyttää ja asettaa osakkaat samalle viivalle omakotiasujien kanssa. Tukimuodon laajentamisen ”teknisellä” vaikeudella on aikaisemmin perusteltu sitä, ettei asia ole valtionhallinnon valmistelussa edennyt. Tämä näkemys on nyt syytä siirtää sivuun ja ryhtyä toimeen saneeraustöiden vauhdittamiseksi.

Ympäristöministeriö esitti asuinrakennusten energia-avustusten jatkamista vuonna 2024, mutta asia ei harmillisesti edennyt budjettiriihessä maaliin. Tässäkin asiassa korjausrakentamisen merkitys unohtui päättäjiltä. Rakennusten tarvitsemia huoltotoimenpiteitä ei taloyhtiöissä voida jättää vallitseville suhdanteille alttiiksi. EU:n lainsäädäntöelinten päästessä ratkaisuun rakennusten energiatehokkuusdirektiivin sisällöstä – mahdollisesti jo varsin nopeallakin aikataululla - taloyhtiöihin tulee kohdistumaan jatkossa merkittäviä korjaustarpeita energiatehokkuuden parantamiseksi.

Uudistuotonnon tyrehtyminen vaikuttaa luonnollisesti asuntokauppaan ja -vuokraukseen myös vanhojen asuntojen osalta. Useimmiten asuntoja remontoidaan juuri asunnon tyhjentyessä asukasvaihdoksen yhteydessä. Iso osa näistäkin remonteista uhkaa nyt jäädä kokonaan tekemättä, ellei taloyhtiöiden asukkaita ja osakkeenomistajia kannusteta remontoimaan nykyisiä kotejaan.

Uudisrakentajat eivät voi automaattisesti siirtyä runsain joukoin korjausrakentamisen puolelle vaikeassakaan suhdannetilanteessa. Oikeiden tekijöiden on hallittava esim. linjasaneerauksen lainalaisuudet. Ja korjausrakentamisessakin tarvitaan aina työn tilaaja eli usein juuri se taloyhtiö, jonka osakkaiden kannustamiseksi välttämättömien saneeraustöiden toteuttamiseen tarvitaan hallitukselta laajamittaisempia ja ripeitä päätöksiä.

Korjausrakentamisen tukeminen jäi pahasti takamatkalle hallituksen budjettiriihessä. Rakennusalan haastava suhdannetilanne olisi edellyttänyt rohkeampia päätöksiä. On taloyhtiöiden ja pitkässä juoksussa kaikkien intressissä, että hallitus palaa vielä työpöydän ääreen korjausrakentamisen tukemisen osalta.

Mika Hokkanen
Toimitusjohtaja
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »