mainos_1046

Projektiesittelyt (julkisrakennukset ja -tilat, kasvatuksen ja opetuksen rakennukset)

Monio on modernin hirsirakentamisen suunnannäyttäjä

artikkelikuva: Monio on modernin hirsirakentamisen suunnannäyttäjä

Tuusulan lukio ja kulttuuritalo Monio otettiin käyttöön syyslukukauden 2023 alussa. Ainutlaatuisessa projektissa hirttä on käytetty kokonaisvaltaisella tavalla. Polveilevan aulatilan ja muunneltavien oppimis- ja auditoriotilojen ansiosta rakennus on monikäyttöinen. Monio on myös vuoden 2023 Puupalkinnon voittaja.

Kohdetiedot: Tuusulan lukio ja kulttuuritalo Monio
Rakennuttaja / Tilaaja: Tuusulan kunta, tilapalvelut
Arkkitehtisuunnittelu: AOR Arkkitehdit Oy
Sisustussuunnittelu: Haptik Oy
Rakennesuunnittelu: A-Insinöörit Suunnittelu Oy
Pääurakoitsija: Lujatalo Oy

HEINÄKUUSSA VALMISTUNEESSA Tuusulan lukio ja kulttuuritalo Moniossa toimivat lukion lisäksi Tuusulan Opisto, Tuusulan kuvataidekoulu, Keskisen Uudenmaan Musiikkiopisto ja Tuusulan kunnan kulttuuripalvelut. Rakennuksen toiminnallisen konseptin ansiosta eri toimijoille voitiin toteuttaa monipuoliset tilat.

”Moniossa on useita erityisvarusteltuja tiloja, kuten kaksi korkeatasoisesti varusteltua ja muunneltavaa salitilaa sekä musiikin yksilöopetukseen ja kuvataiteen opetukseen soveltuvia tiloja”, kertoo projektiarkkitehtina toiminut arkkitehti SAFA ja AOR Arkkitehdit Oy:n osakas Mikki Ristola.

Lähes kaikki Monion tilat ovat eri oppilaitosten yhteiskäytössä, joten monikäyttöisyys ja muunneltavuus huomioitiin suunnittelussa kattavasti. Eri oppilaitosten toiminta painottuu eri kellonaikoihin, joten tilat ovat tehokkaassa käytössä.

”Monio muodostuu kuudesta harjakattoisesta, kolmikerroksisesta hirsitalosta.

”Yhteiskäytön ansiosta kaikki toimijat saavat paremmat tilat mihin heillä ei olisi erikseen mahdollisuutta. Samalla erilaiset käyttäjät kohtaavat toisensa luontevasti, mikä kannustaa eri toimijoiden väliseen yhteistyöhön”, Ristola kuvailee.

Tilajakoja voi helposti muuttaa käyttötarpeen mukaisesti, mikä lisää tilojen monikäyttöisyyttä. Molemmat rakennuksen saleista voidaan jakaa useiksi pienemmiksi tiloiksi siirtoseinillä. Pienemmän salin näyttämöä voi käyttää erillisenä tilana, ja nouseva katsomo on jaettavissa siirtoseinillä kahdeksi pienemmäksi tilaksi.

Myös isoissa oppimistiloissa hyödynnetään siirtoseinäratkaisuja, joilla luokan voi jakaa kahdeksi pienemmäksi oppimistilaksi. Pienemmissä oppimistiloissa tilojen yhdistettävyys toteutuu taittoseinillä ja pariovilla.

Sisäkatumainen aula yhdistää hirsitaloja

AOR Arkkitehdit valitsi Monion päämateriaaliksi hirren. Tuusulassa on pitkät perinteet puu- ja hirsirakentamisesta, ja Monio jatkaa puurakentamisen perinnettä modernilla twistillä.

Moderni puurakentaminen tuo kestävän ratkaisun julkisia rakennuksia vaivaaviin sisäilmaongelmiin ja toimii hiilivarastona. Hiilen varastointi rakenteisiin on osaratkaisu ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

”Monio muodostuu kuudesta harjakattoisesta, kolmikerroksisesta hirsitalosta, jotka yhdistyvät toisiinsa korkean, hirsinoppien väliin jäävän korkean aulatilan kautta. Hirsinopat jakavat tilat luontevasti useisiin tilaryhmiin kerroksittain”, Ristola kuvailee.

Rakennus on ensimmäinen kolmekerroksinen julkinen hirsirakennus. Hirsitalojen rungossa käytettiin Kontion painumatonta lamellihirttä, joka sopii myös suuriin julkisiin kohteisiin.

”Hirttä ei ole aiemmin käytetty näin kokonaisvaltaisella tavalla tämän mittakaavan julkisessa rakennuksessa. Hirsitalot hahmottuvat myös rakennuksen sisällä ja antavat rakennukselle leimallisen ilmeen”, Ristola sanoo.

Moniossa hirsirakentaminen yhdistettiin muihin puurakentamisen menetelmiin. Pystyrakenteissa on käytetty liimapuuta, ja rakennus on jäykistetty puisilla vinopilareilla. Myös vesikattorakenne ja välipohjat on toteutettu puusta.

”Rakennus on ensimmäinen kolmekerroksinen julkinen hirsirakennus.

Varuskunta-alueen henki näkyy julkisivussa

Julkisivun arkkitehtuuriin on ammennettu vaikutteita rakennuksen ympäristöstä. Monio sijaitsee Tuusulan Hyrylän vanhan varuskunta-alueen tuntumassa.

Varuskunta-alueen henki näkyy Monion massoittelussa, julkisivussa ja materiaalivalinnoissa. Rakennuksen yleisilme on ryhdikäs, ja hirsitalojen harjat toistavat ympäröivien rakennusten mittakaavaa ja hahmoa.

Monion julkisivussa säilytettiin tuoreen puun sävy. Ajan mittaan hirsijulkisivu patinoituu ja harmaantuu. Patinoitumisen myötä uusi rakennus liittyy osaksi alueen historiallista kerroksellisuutta.

”Moderni hirsirakentaminen tuo kiinnostavia mahdollisuuksia arkkitehtuuriin ja liittää uuden rakennuksen osaksi alueen historiaa. Monion tontilla sijaitsee vanha hirsirakennus, ja alueella on käytetty hirttä muun muassa Tuusulanjärven taiteilijakodeissa”, Ristola kertoo.

Hirsitalojen päätykolmioiden ornamenttiaihe viittaa vanhojen varuskuntarakennusten päätykolmioihin. Säleiköistä toteutetuilla ornamenteilla on lisäksi toiminnallinen ja tekninen ulottuvuus: niiden takana sijaitsevat raitisilmakammiot, joista raitisilma otetaan ullakolla sijaitseviin ilmanvaihtokoneisiin.

Hirren lisäksi julkisivussa näkyvät lasi ja sinkitty pelti, jota käytetään katossa, julkisivun pellityksissä ja täydentävissä metalliosissa. Pihan puolen sisäänkäynnissä ja poistumisporraskatoksessa verhoiluna käytetään paloteknisistä syistä tiiltä.

”Punatiili on leimallista vanhalle varuskunta-alueelle, joten se liittää omalta osaltaan rakennuksen ympäristöönsä. Punainen tiilensävy jatkuu piha-alueella punaisena maatiilenä sekä aulatilan ensimmäisessä kerroksessa punaisesta tiililaatasta toteutetuissa lattioissa.”

”Monikäyttöisyys ja muunneltavuus huomioitiin suunnittelussa kattavasti.

Polveileva aulatila on kutsuva ja elämyksellinen

Hirsitaloissa sijaitsevat oppimisalueet muodostuvat oppimisaulasta ja sitä ympäröivistä eri kokoisista oppimistiloista. Oppimisalueiden toiminta laajenee aulatilojen avoimiin oppimis- ja työskentelytiloihin.

Hirsinoppien väliin jäävät sisäkatumaiset aulatilat ovat korkeita tiloja, jotka jatkuvat yhden kerroksen korkuisina hirsitalojen sisään. Hirsitalot yhdistyvät toisiinsa ylemmissä kerroksissa silloilla.

”Aula muodostaa rikkaan, polveilevan sisätilan hirsitalojen välille. Halusimme luoda elämyksellisen, inspiroivan ja kiinnostavan tilan, johon voi jäädä työskentelemään matalalla kynnyksellä ja jota voi käyttää erilaisiin tilaisuuksiin”, Ristola kuvailee.

Yksi sisäkaduista on suunniteltu galleriatilaksi, joka on kaikille kävijöille avoin rakennuksen aukioloaikoina. Sisäkaduille tulee runsaasti luonnonvaloa aulatilojen päissä olevista lasiseinistä sekä aulan yläosan kahdesta suuresta yläikkunasta. Lasirakenteet ja luonnonvalo luovat vaikutelman ulkotilasta.

Sisätilojen seinissä näkyvät hirsitalojen hirsirungot. Hirsitalojen kevyet sisäseinät on maalattu valkoisiksi. Eri tilojen puulattiat ja harmaasävyiset polyuretaanilattiat täydentävät rauhallista värimaailmaa. Kiintokalusteiden verhoilussa käytetyt tekstiilit ja lasiseinien verhot tuovat hillittyjä väriläikkiä neutraaliin värimaailmaan.

”Sisätilojen seinissä näkyvät hirsitalojen hirsirungot.

Monikäyttöisyyttä teknisillä ratkaisuilla

Liikunta- ja juhlasalin alaslaskettava sähkönjakeluristikko tuo tilan käyttöön joustavuutta. Sähkönjakeluristikon avulla voidaan helposti järjestää riittävä määrä sähköpistokkeita ja internetkaapelipisteitä ylioppilaskirjoituksiin kokelaiden ulottuville.

”Monio on Suomen ensimmäinen koulurakennus, jossa tämänkaltainen sähkönjakeluristikko on otettu käyttöön. Ratkaisu vaati paljon suunnittelua, mutta tuo myös huomattavia hyötyjä. Ristikoiden avulla sali muuntautuu nopeasti eri käyttötarkoituksiin eikä hankalia jatkojohtoja tarvita”, kertoo Ristola.

Oppimistiloissa sähkönjakelusta on huolehdittu upottamalla pistorasiat lattiaan helposti opiskelijoiden ulottuville.

Rakennuksessa on akustisesti ja ääneneristävyydeltään vaativia tiloja, kuten liikunta- ja juhlasali, auditorio ja musiikin opetustilat. Musiikin yksilöopetustiloihin toteutettiin kaksinkertaiset väliseinärakenteet, ja lattioiden pintalaatat sekä alakatto on erotettu rakennuksen rungosta ääneneristävyyden parantamiseksi.

Salien monikäyttöisyyttä tuetaan muunneltavilla akustiikkaratkaisuilla. Kaikuaikaa voidaan säädellä salien seinille asennetuilla akustoivilla rullaverhoilla, jotta esimerkiksi liikunta- ja juhlasali muuntautuu niin musiikkiesitysten tarpeisiin kuin liikuntasalikäyttöönkin.

”Projekti oli erittäin mielenkiintoinen. Oli upeaa olla mukana suunnittelemassa aivan uudenlaista julkista rakennusta, joka toimii puurakentamisen suunnannäyttäjänä. Monikäyttöisiksi suunnitelluissa aulatiloissa ja piha-alueella on jo tänä syksynä järjestetty erilaisia tapahtumia. Toivottavasti kuntalaiset ottavat rakennuksen omakseen ja hyödyntävät Moniota jatkossakin monipuolisesti”, Ristola sanoo.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Kuvatoimisto Kuvio Oy / Anders Portman

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »