mainos_1047

Valaistus

Valaistusratkaisujen evoluutio kiihdyttää kierroksia konttoreissa

artikkelikuva: Valaistusratkaisujen evoluutio kiihdyttää kierroksia konttoreissa

KUVA: SIGNIFY FINLAND OY


Valaistusinnovaatioita ohjaavat energiatehokkuus, joustavuus ja ihmiskeskeisyys – mutta tietävätkö suunnittelijat, mitä kaikkea nykyteknologia mahdollistaa keinovalopuolella?

Mirko Kuloaho toimii avainasiakaspäällikkönä Signify Finland Oy:ssä, tontillaan arkkitehdit ja muut suunnittelijat. Hänen mukaansa suunnittelijoissa on valaistuksen suhteen hyvinkin valveutunutta porukkaa – mutta yleisellä tasolla parantamisen varaa löytyy vielä rutkasti. Lämmin suositus olisi, että suunnittelijat ottaisivat valaistuskonsultteihin yhteyttä hyvin matalalla kynnyksellä jo projektin varhaisessa vaiheessa.

”Kun menee käymään arkkitehtitoimistoihin, niissä ei aina ymmärrettävistä syistä tiedetä, mikä on mahdollista tai järkevää toteuttaa valaistuksen keinoin.”

Kuloaho harmittelee myös keinovalaistuksen herkästi saamaa ”välttämätön paha” -leimaa: suunnittelijan huomio on muissa asioissa ja projektin loppusuoralla sitten haalitaan kiireesti kasaan joitain välttäviä valaistusratkaisuja.

”Kun pitää pysyä budjettiraameissa, voi tulla houkutus nipistää valaistuksesta. Se ei kuitenkaan kannata”, hän toteaa. Valaistus on niin tärkeä tekijä ihmisen henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin kannalta, että se on ehdottomasti väärä säästöpaikka.

”Toinen asia on sitten se, että suunnittelun hienot yksityiskohdat tuskin pääsevät oikeuksiinsa, jos valaistus on toteutettu huonosti.”

”Asiakkaat haluavat joustavuutta ulkonäön ja käytön suhteen.


KUVA: SIRU HEISKANEN

Kiertotalouden etujoukoissa

Signify on maailman johtava ammattilaisille ja kuluttajille tarkoitetun valaistuksen asiantuntija, jolla on kova jalansija myös IoT-ratkaisuissa.

Kuloahon mukaan edelläkävijän maine velvoittaa pysymään hereillä tulevaisuuden kehityssuuntausten kanssa, joista ensimmäisenä esiin hän nostaa ”aidon kiertotalouden”.

”Tällä tarkoitan oikeita kestävän kehityksen ratkaisuja – viherpesuakin on alalla nähty, mutta sen aika on ohi.”

Valaistuksen kiertotalousratkaisut nousevat pitkäikäisistä, kierrätysmateriaaleja hyödyntävistä tuotteista, jotka nekin kierrätetään vuorostaan jonain päivänä. ”Vaikka käyttöikä olisi 30 vuotta, pitää kysyä, mitä tapahtuu sen jälkeen.”

Toinen Kuloahon esiin tuoma kehityssuuntaus on valaistusratkaisujen muuntautumiskyky. ”Asiakkaat haluavat joustavuutta ulkonäön ja käytön suhteen – aitoa räätälöitävyyttä, joka on helppoa toteuttaa.”


KUVA: SIGNIFY FINLAND OY

Langaton antaa vapautta

Joustavuutta tukee langattomuus. ”Langattoman ohjauksen puolella löytyy jo hyvin intuitiivisia käyttöliittymiä ja paljon vaihtoehtoja, kuten Interact ja Philips Hue”, hän kertoo. Tilojen arkkitehtoniset suunnittelijat ovat ottaneet nämä innovaatiot ilolla vastaan, sillä kaikissa kohteissa kaapelien vetäminen ei ole edes vaihtoehto.

Kuloahon mukaan energiatehokkuus ei ole alalla enää samanlainen kuuma peruna kuin se oli 10 vuotta sitten ledien lyödessä itseään isosti läpi. ”Nyt hyvä energiatehokkuus alkaa olla jo standardi valaistustuotteissa, ja esille ovat alkaneet nousta muutkin valotekniset ominaisuudet”, hän kuvailee.

Sen sijaan ihmiskeskeinen valaistus (Human-centric lighting) on edelleen tapetilla, vaikka siinäkin keskustelussa nähdään jo evoluutiota – ”ihmiskeskeisen” rinnalle hiipii vastuullisuutta ja holistisuutta korostava ”planeettakeskeinen”.

”Kaikesta näkyy, että aletaan laajentaa tätä ajattelua. Tähän kehitykseen liittyy biofiilinen suunnittelu, joka tuo luonnon sisätiloihin.”

”Langattoman ohjauksen puolella löytyy jo paljon vaihtoehtoja.

Luonto tukee hyvinvointia

Biofilialla tarkoitetaan ihmisen luontaista taipumusta hakeutua luontoon ja voida hyvin luonnonomaisessa ympäristössä. Länsimaisen ihmisen luontoyhteys on kuitenkin koetuksella, koska me vietämme sisätiloissa lähes 90 prosenttia ajastamme. Kun luontoyhteys kärsii, oireilemme fyysisesti ja henkisesti. Biofiilisen suunnittelun tavoitteena on korjata tilannetta tuomalla luontoon viittaavia elementtejä tilaan.

Esimerkki: Signify toimitti terveysteknologiayritys Naavan toimistoon ja showroomiin valaistustuotteen, joka imitoi kattoikkunaa liki täydellisesti. Talossa vierailleet toimittajat hämääntyivät kunnolla.

”Sitä ihmeteltiin, että miten kummassa neuvottelutilassa on kattoikkuna, kun ollaan monikerroksisen toimitalon toisessa kerroksessa”, virnistää Kuloaho. Kyseessä oli Signifyn uutuustuote NatureConnect, joka todella näyttää kattoikkunalta imitoidessaan auringonvalon luonnollista kulkua. Se mahdollistaa ihmiselle biologisesti riittävän valon määrän ilman häikäisyä.

Stockmannille 3D-tulostettiin valaisimia

Signify on saavuttanut menestystä myös uusilla 3D-tulostetuilla LEDvalaisimilla, joiden kustannustehokkuus on yllättänyt asiakkaat.

”Tässä takana on Philipsin MyCreation-3D-maailma, joka tarjoaa jäätävän määrän mahdollisuuksia”, toteaa Kuloaho.

Stockmannin Tampereen tavaratalo tarrasi uuteen teknologiaan päättäessään korvata vanhat halogeenivalaisimensa Signifyn 3D-tulostetuilla, kierrätysmateriaaleista valmistetuilla LED-kohdevalaisimilla. Stockmann saavuttaa uusien LED-spottivalaisimien avulla 178 000 kWh:n säästöt energiankulutuksessa vuositasolla.

”Kohdevalaisimet valmistetaan polykarbonaatista, joka on sataprosenttisesti kierrätettävä materiaali”, kertoo Kuloaho. 3D-tulostetut valaisimet valmistetaan lisäksi aina asiakkaan tilauksesta, jolloin niitä ei tarvitse varastoida.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Katuvalaistus liikennetilanteen mukaan?

Signify on kehittänyt MultiSensor-ratkaisun, jonka avulla katuvalaisimien toimintaa voidaan säädellä liikennetilanteen mukaan. Uuden innovaation ansiosta kaupungit pystyvät liike- ja hämärätunnistimien avulla seuraamaan katuvalaisimien ympärillä olevaa liikennettä ja säätelemään valaistuksen kirkkautta automatisoidusti.

Uusien sensorien avulla öistä valaistusta voidaan himmentää, kun alueella ei ole liikennettä ja vastaavasti kirkastaa kävelijöiden ja autoilijoiden lähestyessä. Näin turvallisuudesta ei tarvitse tinkiä ja samalla voidaan säästää energiakuluissa.

Turvallisuuden ja energiansäästön lisäksi uuden sensoriteknologian avulla voidaan hillitä kaupungeille tyypillistä valosaastetta. Liiallinen keinovalo on ongelma, koska sillä voi olla vaikutuksia ihmisten terveyteen ja ympäristöön.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »