mainos_1062

Projektiesittelyt (julkisrakennukset ja -tilat, matkailu ja kulttuurirakennukset)

Ateneumin uudistetut yleisötilat ovat toiminnalliset ja yhtenäiset

artikkelikuva: Ateneumin uudistetut yleisötilat ovat toiminnalliset ja yhtenäiset

Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan Ateneumin taidemuseon asiakastilojen ja taidetyöpajojen uudistus on huolella suunniteltu kokonaisuus, joka tuo esiin Ateneumin ainutlaatuisen hengen ja kutsuu museovieraita viettämään aikaa Ateneumissa.

Kohdetiedot: Ateneumin uudet yleisötilat
Sisustusarkkitehtisuunnittelu: JKMM Interiors
Sisustusarkkitehdit: Päivi Meuronen ja Sanna von Bruun


ATENEUMIN TAIDEMUSEON ensimmäisen kerroksen asiakastilojen ja taidetyöpajan uudistuksen keskiössä olivat tilojen toimivuuden parantaminen sekä niiden visuaalisen ilmeen uudistaminen. JKMM Interiors suunnitteli uudistukset tiiviissä yhteistyössä Ateneumin henkilökunnan kanssa.

”Tähtäsimme uudistuksessa viihtyisyyden ja toiminnallisuuden parantamiseen sekä henkilökunnan että asiakkaiden näkökulmasta. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi järjestimme suunnitteluprosessin aikana useita käyttäjätyöpajoja Ateneumin aulapalvelujen, myymälähenkilökunnan ja markkinoinnin kanssa”, kertoo sisustusarkkitehti SIO Sanna von Bruun JKMM Interiorsilta.

Asiakastilojen toiminnallisuutta parannettiin mm. toimintojen sijoittelulla, uusilla kiintokalusteilla ja valaisimilla. Rinaldo valmisti tiloihin suunnitellut, räätälöidyt messinkivalaisimet. Kalusteurakoitsijana toimi Nykypuu.

Uudistuksessa kunnioitettiin Ateneumin 1800-luvun uusrenessanssiarkkitehtuuria ja sidottiin se yhteen 1990-luvulla rakennettujen osien kanssa. Suunnitteluprosessi käynnistyi alun perin jo vuonna 2016 ja uudistus valmistui vuonna 2023.

Valopihaa yhtenäistettiin

Sisääntulokerroksen Valopihalle leimallisen ilmeen antavat graniittilattiat ja okrankeltaiset seinät, jotka ovat osa Ateneumin vanhaa julkisivua. Uudistuksessa Valopiha yhtenäistettiin tilallisesti ja visuaalisesti.

Valopihalle sijoitettiin uudistettu myymälä, oleskelualue ja vaatesäilytys. Uudistuksella panostettiin toimivuuteen sekä museovieraiden että henkilökunnan kannalta.

”Valopiha on lasikatolla katettu vanha sisäpiha, jossa erilliset pienemmät tilakokonaisuudet muodostavat nyt yhtenäisen, selkeän kokonaisuuden. Vilkas tila saatiin aktiiviseen ja arvoiseensa käyttöön”, sanoo sisustusarkkitehti SIO Päivi Meuronen.

”Asiakastilojen toiminnallisuutta parannettiin.

Valaisimet ja kalusteet rajaavat myymälän

Ennen uudistusta Valopihalla sijaitseva myymälä oli rajattu lasiseinillä ja -katolla erilliseksi tilaksi. Uudistettu myymälä avautuu tilaan avoimesti ja kutsuu astumaan sisään. Valopiha on tilana korkea, joten myymälä rajattiin kiintokalusteiden ja valaisimien avulla. Valaistus ja kalustus tekevät myymälätilasta elävän.

”Myymälän takaseinä rajautuu Valopihan vanhaan julkisivuseinään. Puupanelointi ja kirjahyllyt rajaavat myymälän ihmisen mittakaavaan sopivaan korkomaailmaan. Messinkisten seinävalaisimien varret kaartuvat tilan ylle luoden vaikutelman matalammasta tilasta korkean tilan sisällä”, kertoo von Bruun.

Uudistuksessa Ateneumiin saatiin kaivattua lisäsäilytystilaa asiakaskäyttöön. Vaate- ja tavarasäilytystä lisättiin uudistuksen myötä myös Valopihalle. Vaatesäilytyksen ja lipunmyynnin yhteyteen sijoitettujen säilytyslokerikkojen konsepti on selkeä ja helppokäyttöinen.

Kaluste kuin korurasia

Myymälän ja vaatesäilytyksen kiintokalusteiden innoittajana ja kantavana ajatuksena olivat vanhat itämaiset korurasiat. Materiaali- ja sävyvalinnoissa nojauduttiin muun muassa Ateneumin vanhoissa ovissa käytettyyn tummaan puuhun, joka tuotiin kiintokalusteisiin uudella näkökulmalla.

”Kalusteiden ulkopinnan tekninen pähkinäviilu yhdistettiin sisäpinnan kiiltävään munakoison sävyyn. Myymäläkalusteiden voimakkaat värit ja graafinen ilme antavat hyvän taustan myytäville tuotteille kilpailematta huomiosta tuotteiden kanssa”, von Bruun sanoo.

Myynnin edistämiseksi museokaupan kalusteiden suunnittelussa huomioitiin kalusteiden muunneltavuus ja modulaarisuus sekä niiden sijoittuminen eri korkeustasoille. Lisäksi tuotteiden valaisemiseen kiinnitettiin erityistä huomiota.

”Tilojen uudistuksella luotiin selkeämpi ja viihtyisämpi kokonaisuus.

Värimaailmaan inspiraatiota maalauksista

Viimeisen silauksen Valopihan toiminnallisuuteen tuo pehmeä ja muodoltaan orgaaninen loungeryhmä. Oleskelualueen värimaailmaa peilattiin Ateneumin vanhoihin maalauksiin. Syvän vihreän ja violetin sävyisten kalusteryhmien alle valitut matot mukailevat valopihan seinien okrankellertäviä sävyjä.

Lippusalin värimaailmaa hallitsee kaunis, vihreä kalkkikivilattia, johon tilan hillitty, murrettu värimaailma sovitettiin. Detaljeissa käytetty messinki luo jatkumon Valopihalta lippusaliin, jossa asiakaspalvelukalusteiden verhoiluun valittiin esipatinoitu, himmennetty messinki.

”Lippusalin asiakaspalvelualue suunniteltiin kävijäystävälliseksi ja helposti lähestyttäväksi. Lippusaliin sijoitettiin pieni oleskelualue, joka sisustettiin sohvaryhmällä. Sohvaryhmän takana olevalla julisteseinällä on esillä Ateneumin museokaupassa myytävänä olevat julisteet”, Meuronen kertoo.

Historia kohtaa nykypäivän

”Taidetyöpajan hallitsevin elementti on mustavalkoinen seinää kiertävä valokuvanauha, joka koostettiin Ateneumin arkistoista. Valokuvanauha on voimakas visuaalinen elementti, joka liittää talon historian nykypäivään ja toimii samalla akustoivana elementtinä”, kuvailee Meuronen.

Taidetyöpajaa selkeytettiin ja tilaan suunniteltiin uudet kiintokalusteet, jotka kiertävät tilan seinustoja. Kiintokalusteisiin valittiin pelkistettyä mustaa ja tummanvihreää, jotka toimivat taustana taiteen tekemiselle.

Taidetyöpajan vanhat, upeat puiset pöydät ja Artekin jakkarat säilytettiin uudistuksessa. Pöydät ovat täynnä väriläiskiä ja muistuttavat aiemmista työpajoista.

”Tilojen uudistuksella luotiin selkeämpi ja viihtyisämpi kokonaisuus, joka houkuttelee kokemaan taiteen voiman ja menneiden taiteilijoiden hengen, joiden pitkää perinnettä tämän päivän taidetyöpajalaiset jatkavat”, lisää Meuronen.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Niclas Mäkelä

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »