mainos_1047

Kalusteet ja varusteet (keittiöt)

Keittiö 2024

Uusimmat keittiötrendit yhdistävät designia ja toiminnallisuutta – vastuullisuutta unohtamatta

artikkelikuva: Keittiö 2024

”Vastuullisuus ja kestävä kehitys vaikuttavat yhä useamman kuluttajan ostopäätöksiin, joten ne ovat tiiviisti mukana myös keittiöiden teknologiakehityksessä. Viime kädessä monella yrityksellä teknologista murrosta ohjaavat asiakkaiden ja kuluttajien toiveet”, toteaa Savo Designin myyntijohtaja Vesa Jaakkola.

”NÄMÄ TOIVEET pyritään toteuttamaan muun muassa käytettävyyden, vastuullisuuden ja designin osalta niin hyvin kuin mahdollista.”

Jaakkolan mukaan Savo Design valitsee ja kehittää tuotteita, joissa muotoilun lisäksi mm. energiatehokkuus, käytettävyys ja kestävyys ovat isossa roolissa.

”Esimerkiksi GRASSin uusi Vionaro V8 -laatikkojärjestelmä on täysin kierrätettävä. Muutkin tuotteemme ostetaan Euroopasta laadukkailta toimittajilta”, hän linjaa.

Tänä päivänä keittiön kaappien ja laatikoiden mekanismien tulee olla kierrätettäviä. Keittiön kodinkoneiden kohdalla vastuullisuus näkyy siinä, että energiatehokkuutta odotetaan ja usein myös vaaditaan.

”Keittiön toiminnallisuudessa vastuullisuus tulee näkyviin esimerkiksi jätevaunuissa; niihin on varattava tilaa lähes kaikille kierrätettäville jätteille: biojätteille, pahville, muoville, paristoille…”, Jaakkola listaa.

”Puun sävyjä ja värillisiä ovia ja etusarjoja yhdistellään keittiöissä luovasti.

Avokeittiö ei ole menossa minnekään

Keittiömarkkina on tavallaan hybridi vanhaa ja hyväksi havaittua – sekä uusinta uutta. Jaakkola huomauttaa, että esimerkiksi avokeittiö on ollut trendinä jo pitkään ja säilyy edelleen; keittiö on osa olohuonetta.

”Tämä tuo omat vaatimuksensa keittiön ulkonäköön – sen olisi hyvä näyttää aina siistiltä.”

Aamiaiskaappi onkin ollut jo pitkään suosittu osin juuri tämän takia: sinne saa ovien taakse helposti piiloon mahdolliset sotkut. ”Kaappiin saa myös pienkoneita viemästä tilaa työtasolta.”

Designiin vahvasti liittyvä, edelleen jatkuva keittiötrendi on kalustemaisuus. ”Keittiö ei ole enää niin paljon perinteisen keittiön näköinen”, toteaa Jaakkola.

”Esimerkiksi liesituuletin ei ole enää useinkaan näkyvissä. Se on joko integroitu liesitasoon, kuten BORA-liesissä, tai piilotettu keittiön yläkaappiin.”

Nykytrendissä valtaosa muistakin kodinkoneista on integroitu kalusteeseen ja/tai piilotettu kalusteovien taakse. ”Näin keittiön linjat pysyvät tyylikkäinä.”

Puumateriaalit ja värit paalupaikalla

Entä sitten materiaalit ja värimaailma? – Jaakkola vastaa, että luonnon materiaalit, kuten puu, ja voimakkaat värit, kuten vihreä, ruskea ja sininen, kuuluvat myös tämän hetken keittiötrendeihin.

”Puun sävyjä ja värillisiä ovia ja etusarjoja yhdistellään keittiöissä luovasti.”

Värit ovat tulleet myös keittiöaltaisiin.

”Esimerkiksi komposiittialtaissa katseen vangitseva terrakotta on nykyään suosittu väri. Teräsaltaissa taas mm. kuparin ja messingin värit ovat kysyttyjä.”

”Keittiön yläkaapittomuuttakin näkyy edelleen. Yläkaappien sijaan seinälle laitetaan ehkä avohyllyjä”, Jaakkola tietää.

”Avohyllyt ja avoin seinä mahdollistavat oman persoonallisen tyylin ja taiteen esiintuonnin keittiössä, joka on myös yksi trendi.”

Yksi teknoevoluution ilmentymä on se, että keittiön kodinkoneisiin halutaan enemmän älyä. Näin jääkaapeissakin voi olla valmiita ostoslistoja ja muita arkea helpottavia ominaisuuksia.

”Esimerkiksi BORA X BO -yhdistelmähöyryuuniin on ohjelmoitu valmiiksi paljon erilaisia ruokia ja reseptejä; riittää kun kokkaaja valitsee haluamansa kypsyysasteen vaikkapa pihville, niin uuni valmistaa ruoan hänen puolestaan”, Jaakkola kuvailee.

”Innovaatioita tehdään nyt laajalla rintamalla.

Integroimalla enemmän

Innovaatioita tehdään nyt laajalla rintamalla. Jaakkola kertoo, että Savo on kehittänyt lähes kaikkiin talotekniikoihin sopivat DUAL Modular -liesikuvut, jotka ohjaavat sekä EC- että AC-moottoreita.

”Nämä laitteet tekevät liesikuvun valinnasta asiakkaillemme ja kuluttajille aiempaa helpompaa. DUAL Modular -laitteet voidaan lisäksi ohjelmoida helposti asiakkaan yksilöllisiä tarpeita vastaaviksi.”

”Vastaavasti uuden, näppäränkokoisen BORA QVac -vakumointilaitteen avulla elintarvikkeet säilyvät jopa kolme kertaa pidempään, mikä taas vähentää hävikkiä. Myös marinointi onnistuu supernopeasti”, lupaa Jaakkola.

”Työtasoon integroitava laite on vaivattomasti aina käytettävissä.”

BORAn uudessa integroitavassa Cool-jääkaapissa on aktiivihiilisuodatin, joka huolehtii epämiellyttävien hajujen poistosta. Myös ergonomiaan on kiinnitetty erityistä huomiota, sillä ulosvedettävillä hyllyillä olevat laatikot voi helposti irrottaa täyttämistä, tyhjentämistä ja puhdistamista varten.

”Tarvikkeet ovat lisäksi niin tyylikkäitä, että ne voi tarvittaessa nostaa suoraan ruokapöytään”, lupaa Jaakkola.

BORAn uutta Horizon-valaisinta käytetään helposti eleohjauksella – käsiä ei siis tarvitse enää pestä valokatkaisijan käyttöä varten.

”Viisiportaisesti säädettävällä valon lämpötilalla ja portaattomalla himmennyksellä voidaan luoda sopiva tunnelma eri tilanteisiin.”

Suunnitteluun syvyyttä

Jaakkola katsoo, että keittiöiden suunnitteluun panostetaan Suomessa nykyään paljon enemmän kuin aiemmin. ”Erityisesti panostetaan toiminnallisuuteen, jotta keittiössä toimiminen käy sujuvasti, ja myös ulkonäköön, koska keittiö on osa olohuonetta.”

”Uudisrakennuksissa keittiö on kyllä usein vähän turhan pieni”, Jaakkola harmittelee.

”Pieneen tilaan yritetään mahduttaa paljon toimintoja. Olohuoneista tehdään usein vähän liiankin isoja, kun neliöitä voitaisiin käyttää muutama enemmän vieressä olevaan keittiöönkin”, hän pohtii.

Sekin vaikuttaa, että Suomessa myytävien keittiöiden keskihinta on merkittävästi matalampi kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa.

”Tämä väistämättä vaikuttaa myös keittiöiden suunnitteluun. Esimerkiksi kodinkoneet valitaan usein edullisemmasta päästä, eikä käyttöä helpottavia mekanismeja ehkä saada keittiöön niin paljon, vaikka sen ulkonäkö olisikin kaunis.”

”Myös pistorasioita pitää suunnitella keittiöön tarpeeksi.

Enemmän kuin osiensa summa

Entä mitä seikkoja on ehdottomasti otettava huomioon keittiöiden suunnittelussa? – Jaakkola aloittaa mainitsemalla vesipisteiden ja kodinkoneiden järkevän sijainnin, jotta ruoanvalmistus ja siivoaminen käyvät mahdollisimman helposti.

”Ergonomia korostuu – esimerkiksi uuni ja astianpesukone nostetaan usein vähän ylemmäs, jotta niiden käyttö on helpompaa ja myös turvallisempaa esimerkiksi pienten lasten kannalta.”

Sitten tarvitaan tietysti riittävästi säilytystilaa ja riittävästi tasotilaa työskentelyä varten - ja valaistustakin on oltava tarpeeksi. ”Koska avokeittiö on osa olohuonetta, yleisvalaistuksen ja työskentelyvalaistuksen lisäksi kannattaa huomioida myös keittiön tunnelmavalaistus.”

Myös pistorasioita pitää suunnitella keittiöön tarpeeksi. ”Pienkoneita on tänä päivänä niin paljon, että useissa keittiöissä pistorasioita ei ole riittävästi. Pistorasiat kannattaa lisäksi integroida huomaamattomasti esimerkiksi työtasoon, jotta ne eivät riko keittiön linjakkuutta.”

”Koska keittiössä vietetään paljon aikaa, myös puhelimen ja muiden mobiililaitteiden latausmahdollisuus on hyvä huomioida pistorasioissa”, Jaakkola vinkkaa.

Minne markkina menee?

Laajan tuotevalikoiman omaava Savo Design on merkittävä toimittaja Suomen keittiömyymälöille, keittiövalmistajille, erikoiskalustevalmistajille ja verkkokaupoille. Kysyttäessä markkinoiden tulevasta kehityksestä, Jaakkola arvioi, että uudet tuulet tulevat puhaltamaan lähivuosina.

”Esimerkiksi kalusteeseen integroitavien kodinkoneiden kysyntä tulee todennäköisesti kasvamaan vielä lisää. Liesitasot, joissa on integroitu liesituuletin, vähentävät pikkuhiljaa perinteisten liesituulettimien kysyntää”, Jaakkola toteaa mutta lisää, että erilaisia ulkoisia moottoreita (esim. huippuimuri tai ilmanvaihtokone) ohjaavat liesikuvut tulevat kuitenkin säilyttämään kysyntänsä Suomessa.

”Seuraaviin trendeihin kuuluu muun muassa se, että kiintokalusteissa on sama tyyli eteisestä lähtien – koskee niin eteistä, keittiötä kuin osin olohuonettakin”, uskoo Jaakkola.

”Kesäkeittiön kiintokalusteet ovat myös yksi tulossa oleva trendi. Lisäksi lasiovelliset vitriinit ovat tulossa taas.”

Teksti: Sami J. Anteroinen
Kuvat: Savo Design

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »