mainos_1063

Märkätilat (kylpyhuoneet)

Seinä-wc-asennuksien aiheuttamat vesivahingot

Kirjoittaja: Marko Polvi

artikkelikuva: Seinä-wc-asennuksien aiheuttamat vesivahingot

Huolimattomien seinä-wc-asennuksien aiheuttamat vesivahingot on hiljattain nostettu mediassa esiin. Rakennuksissa oleva talotekniikka, sen ikääntyminen sekä talotekniikkaan liittyvät asennusvirheet yleisesti kytkeytyvät ikäviin tapahtumiin, sillä ne usein aiheuttavat vesivahingon.

Ympäristöministeriön asetuksessa vesi- ja viemärilaitteistoista vesilaitteiston käyttövarmuudelle on asetettu suunnitteluvaatimus, missä mahdollisten vesivuotojen havaittavuus sekä vesijohtojen ja -laitteiden tarkastettavuus, korjattavuus ja vaihdettavuus on huomioitava kohteen suunnittelussa. Tämä vaatimus pätee kaikkiin vesijohto- ja vesilaiteasennuksiin.

Kylpyhuoneen kosteustekninen rakenne on myös suunniteltava kohteen mukaan toimivaksi sekä tilan käyttäjän on ymmärrettävä erilaisten rakenteiden ja asennusten rajoitteet vedenkäytön osalta. Kylpyhuoneessakin on useita laitteita, kalusteita ja läpivientejä, joita ei tule rasittaa suoralla vesisuihkulla. Mahdolliset vuodonilmaisimet ja niiden sijoittaminen oikeisiin paikkoihin voi, rakenteesta riippuen, olla osa ennaltaehkäisyä, jolla pyritään minimoimaan syntyviä vahinkoja, mikäli järjestelmät pettävät tai niitä väärinkäytetään.

Seinä-wc on lähtökohtaisesti ihan yhtä turvallinen vaihtoehto, kuin mikään muukaan vettä käyttävä wc-istuin – se on hyvin suojattu, kestää kuormitusta, on erittäin pitkäikäinen käytössä ja helpottaa tilan ylläpitoa ja siivousta. Suomessa käytettyihin asennusmenetelmiin sovitetut mallit lisäävät asennusturvallisuutta vesiliitäntöjen osalta, jotka Suomen markkinoille suunnatuissa malleissa tehdään huuhtelusäiliön sisällä, jolloin mahdolliset vuodot putkiliitosten osalta ohjataan huuhtelusäiliöön. Seinä-wc-elementtien huuhtelutekniikkaan on sisäänrakennettu ylivuotomekanismi, mikä ohjaa säiliön sisällä tapahtuvassa vikatilanteessa vuotoveden wc-istuimeen ja sitä kautta suoraan viemäriin estäen veden pääsyn rakenteisiin.

Suomen LVI-liitto, SuLVI ry

Tuotteiden valmistusmateriaaleihin ja -menetelmiin kannattaa tuotevalinnoissa kiinnittää huomiota. Muovimateriaalien kirjo on laaja ja esimerkiksi eri muovilaaduilla on pitkäikäisyyden kannalta vaihtelevia ominaisuuksia. Yhdestä kappaleesta valettu saumaton säiliö on turvallisempi kuin saumallisena valmistettu huuhtelusäiliö.

Seinä-wc-elementeistä löytyy myös vaihtoehtoja seinärakenteisiin upotettavista malleista, joissa huuhtelusäiliön ympärillä on vuodonilmaisukaukalo, joka estää vuodot seinärakenteisiin sekä ohjaa mahdollisen vuotoveden kylpyhuoneen puolelle näkyviin. Seinä-wc:n vesiliitokset sekä huuhtelukoneisto on huollettavissa huuhtelupainikkeen kautta eli vikatilanteessa ei suinkaan seinärakennetta tarvitse purkaa, vaan huoltotyö tehdään siististi painikkeen kautta.

Asennusvirheiden ehkäisyyn auttaa asentajien ammattitaidon kasvattaminen. Geberit kouluttaa aktiivisesti asentajia sekä kehittää seinä-wc-tekniikkaa entistä helpommin asennettavaksi. Seinä-wc-tekniikka ei ole mitään uutta – niitä on asennettu jo 1950-luvulta lähtien sekä ovat wc-tekniikan tulevaisuus.

Marko Polvi
Head of Product Management Finland
Geberit Oy
Suomen LVI-liitto SuLVIn aktiivi

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »