mainos_1090

Johtaminen (hybridityö)
Yrityskulttuuri

KOLUMNI

Alaston apina hybridityössä

Kirjoittaja: Kati Boijer-Spoof Heikinheimo

artikkelikuva: Alaston apina hybridityössä

Moderni ajatustyö asettaa ainakin kolmenlaisia haasteita kivikautisille aivoillemme. Voisimmeko ottaa työarjen muotoilussa aiempaa paremmin huomioon lajityypilliset ominaisuutemme, kysyy Kati Boijer-Spoof Heikinheimo.

Vuonna 1967 brittiläinen Desmond Morris julkaisi kirjan The Naked Ape, jossa tarkasteltiin homo sapiens -nimistä lajia eläintieteilijän silmin. Ihmisen käyttäytymisen havainnointi viileän tieteellisesti aiheutti suuren kohun, ja luomakunnan kruunun ihmiseltä riisuneesta kirjasta tuli kansainvälinen hitti.

Nykylukijan silmin teoksen maailmankuva ja jotkin tiedotkin ovat auttamatta vanhentuneita. Ydinajatus on kuitenkin kiinnostava: mitkä ovat lajityypillisiä ominaisuuksiamme ja miten hyvin ne vastaavat nykyistä elinympäristöämme? Tämä kysymys heräsi itsellänikin, kun tein taustaselvitystä Etätyön hyvinvointiopas -tietokirjaa varten – eikä se ole sittemmin jättänyt minua rauhaan.

Olen vakuuttunut siitä, että monet työelämäämme piinaavat ilmiöt kuin myös kansanterveydelliset ongelmat liittyvät biologisten ominaisuuksiemme ja ympäristömme väliseen ristiriitaan. On itse asiassa ymmärrettävää, että meillä on sellaisia epidemioita kuin työuupumus, verenpainetauti ja 2-tyypin diabetes. Vuosimiljoonien aikana kehittyneet adaptaatiot käytöksessämme ohjaavat meitä toimimaan tavalla, joka ei enää nyky-ympäristössä ole optimaalista.

Erityisen mielenkiintoista on tarkastella modernia ajatustyötä. Verrattuna metsästäjä-keräilijän työpäiviin sille on leimallista intensiivinen, abstraktin tiedon käsittely, fyysinen paikallaanolo sekä itsenäinen työskentely. Jos lähdemme purkamaan tätä osasiksi, ensimmäisenä ja ilmeisenä haasteena on pitkäkestoinen keskittyminen. Siinä emme itse asiassa ole kovin hyviä. Jos ja kun ajatus harhailee tuon tuosta – se on normaali lajityypillinen ominaisuus! Helpottava tieto, eikö? Vaatimuksena kuitenkin on, että jaksaisimme paneutua hyvinkin vaativien kokonaisuuksien käsittelyyn koko työpäivän ajan. Tämä aiheuttaa kognitiivista ylikuormitusta.

Kolikon kääntöpuoli, jonka tunnistamme huomattavasti huonommin, on fyysinen alikuormitus. Aivomme, kehomme ja hermostomme – kutsutaan kokonaisuutta vaikka käyttöliittymäksemme – on luotu liikuteltavaksi. Kun fyysinen ärsyke puuttuu, sakkaa niin lihasten aineenvaihdunta kuin energiankulutus. Ja mikä ajatustyöläistä luulisi kiinnostavan eniten: myös kognitiivinen suorituskyky heikkenee. Lyhytkin liikuskelu tehostaisi ongelmanratkaisua ja luovuutta, kun sitä tehtäisiin tiheästi normaalina osana työpäivää.

Kolmas merkittävä tekijä erityisesti hybridityön aikakaudella on yhteisöllisyyden näivettyminen. Olemme määritelmällisesti laumaeläimiä. Ihmislajin menestys perustuu kykyyn tehdä saumatonta yhteistyötä, ja evolutiivisessa ympäristössä olemme myös olleet täysin riippuvaisia ryhmästämme. Epätietoisuus siitä, onko meillä lauman hyväksyntä, nakertaa psykologisen turvallisuuden tunnetta ja syö myös työtehoa.

Toiveeni on, että työelämässä otettaisiin jatkossa paremmin huomioon lajityypilliset tarpeemme. Voisimmeko muotoilla työpäiviä tämä näkökulma johtotähtenä? Keinoja on monia, aina kokouskäytäntöjen uudelleensuunnittelusta fyysisen aktiivisuuden ja kohtaamisten edistämiseen. Kuten Desmond Harris kirjassaan toteaa (suom. Otava):

”[Ei] ole toivoakaan siitä, että [ihminen] ravistaisi äkkiä harteiltaan sen geneettisen perinnön, joka on kertynyt koko hänen kehityshistoriansa aikana. Hän olisi paljon vähemmän huolestunut ja tyytyväisempi eläin, jos hän vain rehellisesti tunnustaisi tämän tosiasian.”

Kati Boijer-Spoof Heikinheimo

Kirjoittaja on työhyvinvointivalmentaja Virkisteri Oy:ssä. Hän on kirjoittanut yhdessä Riikka Ilmivallan kanssa Etätyön hyvinvointioppaan. Katin intohimona on evoluutiopsykologian opiskelu.

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »