mainos_1054

Puhtaanapito & hygienia

Koronaepidemia jatkuu, miten ravintola pidetään puhtaana?

artikkelikuva: Koronaepidemia jatkuu, miten ravintola pidetään puhtaana?

Kuva: Pixabay


Ravintola- ja ruokailutilojen siisteyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota korona-aikana, johon normaalin ylläpitosiivouksen lisäksi auttaa tehostettu ylläpitosiivous. Hygieenisyys on huomioitava myös kattauksissa. Jokaiselle ruokailijalle on parempi tuoda omat aterimet pöytään kuin antaa heidän valita omansa pöydällä olevasta purkista. Lisäksi henkilöstö kannattaa erikseen kouluttaa toimimaan hygieenisesti poikkeusoloissa.

Peruspuhdistuksen lisäksi kosketuspinnat, kuten WC-tilojen ovenkahvat, hanat ja annostelijat desinfioidaan huolella. Samoin puhdistetaan myös tuolin selkämykset, kaiteet, valokatkaisijat, pöytäpinnat ja asiakaspalvelutiskit. Kannattaa varmistaa, että siivooja desinfioi kosketuspinnat säännöllisesti. Samoin kannattaa myös varmistaa saippuan ja käsidesinfiointiaineen riittävyys kaikille.

Hygieenisyys huomioitava kattauksissa

Hygieenisyys on huomioitava myös kattauksissa. Jokaiselle ruokailijalle on parempi tuoda omat aterimet pöytään kuin antaa heidän valita omansa pöydällä olevasta purkista. Pöytäpinnat on hyvä pitää tyhjinä ja kaikki ylimääräiset tavarat on hyvä jättää odottamaan pandemian väistymistä, jotta pöydät on mahdollisimman helppo pyyhkiä puhtaaksi ruokailijoiden välissä. Mitä tyhjempi pöytä, sitä helpompi se on pyyhkiä puhtaaksi.

Kannattaa muistaa, että palvelutiskien pystypinta ja pöydän reunat ovat usein likaisempia kuin itse pöytäpinta ja niiden puhtaanapitoon on kiinnitettävä erityistä huomiota. Myös keittiötilojen siivousta on tehostettava koronan aikana.

Lisäksi henkilöstö kannattaa erikseen kouluttaa toimimaan hygieenisesti poikkeusoloissa. Näin epidemian leviäminen ei ole ainakaan tiedon puutteesta kiinni. Ohjeistuksen avulla pidetään huolta siitä, että kaikki tietävät miten toimia. Tähän auttavat viranomaisten hygieniaohjeet sekä yskimis- ja aivastusohjeet ravintolan WC-tiloissa ja käsienpesupisteiden läheisyydessä. Koronaviruksen aikana hygienian lisäksi on huolehdittava myös turvaväleistä.

Huolellinen ja riittävän usein tapahtuva käsienpesu vedellä ja saippualla on työntekijälle erityisen tärkeää. Koskettelua kasvojen alueelle on vältettävä. Kädet on pestävä myös aina yskimisen, aivastamisen tai niistämisen jälkeen. Elintarvikkeisiin, ruoan valmistusvälineisiin ja tarjoiluastioihin kosketaan vain puhtain, tervein käsin.

Sairaana ei saa tulla töihin, vaikka flunssan oireet olisivatkin vain vähäiset. Mahdollinen sijaistyövoima on myös perehdytettävä hygieenisiin työtapoihin. Työntekijöiden terveydentilaan liittyvästä ohjeistuksesta vastaa työterveydenhuolto.

Näin ravintola desinfioidaan koronavirustartunnan jälkeen

Jos ravintolassa käyneen henkilön todetaan saaneen koronavirustartunnan, on riittävä desinfiointi erittäin tärkeää.

Siivousvälineiden tulee olla helposti pestäviä käytön jälkeen ja ne on puhdistava ennen seuraavaa käyttöä. Tilojen puhdistuksessa on mahdollisuuksien mukaan käytettävä kertakäyttöisiä siivousvälineitä kuten siivousliinoja.

kuva
Kuva: Pexels

Siivous tehdään pääasiassa tavanomaisesti käyttäen heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Desinfiointiainetta käytetään kosketuspintojen, saniteettitilojen ja näkyvien eriteja roisketahrojen puhdistamiseen. Erite- ja roisketahrat tulee imeyttää kertakäyttöiseen imukykyiseen liinaan ennen desinfektioaineen käyttöä.

Yleispuhdistuksen jälkeen kosketuspinnat käsitellään alkoholipitoisella vetyperoksidipitoisella tai klooripitoisella desinfektioaineella. WC-tilojen saniteettikalusteet tulee käsitellä vahvemmalla klooripitoisuudella. Valmisteiden suositeltuja käyttöpitoisuuksia ja vaikutusaikoja tulee noudattaa.

Siivouksessa syntyneet jätteet pakataan erilliseen jätesäkkiin, joka suljetaan ja toimitetaan välittömästi sekajäteastiaan. Pyyhkeet ja muut tekstiilit pestään ensisijaisesti 60–90 asteen pesuohjelmalla. Mikäli tekstiili ei kestä riittävän korkeaa lämpötilaa, on käytettävä desinfioivaa pesuainetta.

WC-tilojen siivousohjeissa on eroja. Harkittua, hyvää aseptista työohjetta ei ole tarvetta muuttaa. WC:n siivousohjeessa on kuitenkin huomioitava, että virukset erittyvät ulosteeseen ja wc-pöntön pesussa roiskuu pieniä pisaroita.

WC:n siivouksessa on käytettävä koko ajan kertakäyttöisiä suojakäsineitä. Jos on saatavilla pitkävartisia kertakäyttökäsineitä, niin kannattaa käyttää niitä. Jos pitkävartisia kertakäyttökäsineitä ei ole saatavilla WC-pöntön pesun ajaksi, laitetaan kertakäyttökäsineiden päälle pitkävartiset suojakäsineet, jotka puhdistetaan käytön jälkeen desinfiointiaineella.

Aluehallintovirastojen valtakunnallinen koronainfo neuvoo ravintoloihin liittyvissä kysymyksissä:
koronainfo@avi.fi, puhelinnumero: 0295 016 666,
ma–pe klo 8–11.30 ja 12.30–16

Teksti: Esa Pesonen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »