mainos_959

Koulutus
Rekrytointi
Yrityskulttuuri

Digitaalisen transformaation aallonharjalla

artikkelikuva: Digitaalisen transformaation aallonharjalla

Koronapandemia on kiihdyttänyt digitalisaatiota, paljastaa henkilöstöpalveluyritys ManpowerGroupin uusi tutkimus. Yritykset, jotka panostavat innovointiin ja osaamisen kehittämiseen, selviävät todennäköisimmin kriisistä voittajina.

Vuoden 2021 Davosin talousfoorumissa julkaistun tutkimuksen mukaan yritykset ovat nopeuttaneet digitalisointitoimenpiteitään. Yli 26 000 työnantajaa kattavasta tutkimuksesta selviää, että digitalisaation ansiosta uusia työpaikkoja syntyy vauhdilla.

”Digiloikan nopeus ja laajuus on yllättänyt meidät kaikki. Digitalisaatio on kiihdyttänyt osaamisen muutosta ja sitä kautta myös työmarkkinoiden polarisaatiota”, ManpowerGroupin Suomen toimitusjohtaja Matti Kariola toteaa.

Työmarkkinoiden kahtiajakautuminen onkin yksi tutkimuksen keskeisistä aihealueista. Kariola toteaa, että hallitsemattomana se kiihdyttää eriarvoisuutta yhteiskunnassa.

”Tehtävänämme globaalina, vastuullisena yrityksenä on löytää ratkaisuja, joilla voimme taistella eriarvoisuuden kehittymistä vastaan.”

Manpower

Täsmäkoulutusta työelämän tarpeisiin

Polarisaation myötä tietyt, erityistason osaamista vaativat työt vahvistavat asemiaan. Esimerkiksi IT-alalla osaajapula ei ota hellittääkseen. Samalla tiettyjen muiden alojen osaajien kysyntä vähenee.

Voidaan puhua osaamisen vallankumouksesta, joka pakottaa yritykset ja yksilöt elinikäiseen, työmarkkinoilla kulloinkin kysyttävän osaamisen kehittämiseen.

”Isona toimijana olemme näköalapaikalla tuottamassa asiakkaillemme ymmärrystä tulevaisuuden osaamistarpeista ja ratkaisemassa työmarkkinoiden osaamisvajetta lisä- ja uudelleenkoulutuksella. Hyvä esimerkki on Pohjoismaissa ja Suomessa järjestämämme Experis Academy -koulutus, jossa yhdessä ammattikouluttajien kanssa kehitetty valmennus tuottaa ohjelmistokehitysalan osaajia yritysten IT-osaamistarpeisiin”, Kariola mainitsee.

HR ja henkilöstösuunnittelu keskiössä

ManpowerGroupin tutkimuksen mukaan HR:n rooli bisneskriittisenä yksikkönä tulee vahvistumaan. Kun osaamisen saatavuus ja varmistaminen korostuvat, yritysten on pohdittava yhä tarkemmin, millä keinovalikoimalla ne hankkivat ja kehittävät liiketoimintastrategiaa tukevaa osaamista.

Yhtenä ratkaisuna Matti Kariola näkee kokonaisvaltaisen henkilöstöstrategian rakentamisen, joka huomioi henkilöstön rekrytoinnin, vuokraamisen, jatkuvan kehittämisen sekä uudelleensijoittamisen. Joustavat työvoimaratkaisut ovat osa tätä strategiaa esimerkiksi silloin, kun tarvittavaa kompetenssia on vaikea löytää.

”Asiakasyrityksemme voivat kääntyä puoleemme saadakseen markkinoilla vaikeasti saavutettavan osaamisen käyttöönsä joustavasti ja siksi aikaa, kun ne sitä tarvitsevat.”

Aito työelämäkumppani

Kariolan mukaan työnantajat arvostavat yhä enemmän ns. pehmeitä taitoja, kuten vuorovaikutustaitoja ja empaattisuutta. Toisaalta vain n. 30 % yrityksistä panostaa näiden taitojen kehittämiseen.

Tämä voi johtua siitä, että pehmeitä taitoja on vaikeampi kehittää kuin kovaa osaamista.

”Pehmeän osaamisen ymmärtäminen ja linkittäminen kovaan osaamiseen on olennaista. Meillä on laaja valikoima menetelmiä, joilla voimme esimerkiksi kartoittaa organisaation osaamisvaatimuksia ja arvioida henkilöstön kehityspotentiaalia”, Kariola kuvaa.

Modernit palvelut ovat osa ManpowerGroupin ideologiaa toimia kokonaisvaltaisena kumppanina niin työntekijöille kuin yrityksillekin.

”Lisäarvomme asiakkaille on siinä, että voimme rakentaa kehityspolkuja, jotka tukevat sekä yksilön että asiakasyritystemme menestystä. Tämä on se suunta, jota kohti haluamme kulkea yhä vahvemmin myös tulevaisuudessa”, Kariola päättää.

ManpowerGroup (www.manpowergroup.fi) on henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja, joka työllistää päivittäin 600 000 ihmistä eri osaamisalueilla ja toimialoilla 80 maassa.

Teksti: Vanessa Törnblom

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »