mainos_1043

Rekrytointi
Yrityskulttuuri

Työnantaja, mahdollista ja käytä puskurityötä

Kirjoittaja: Pia Klemetti

artikkelikuva: Työnantaja, mahdollista ja käytä puskurityötä

Jokaisella pitäisi olla puskurityö: harrastus tai sivutyö, josta voi tehdä uuden työn tai lisätuloa pysyvästi tai tarpeen mukaan. Jos puskurityö on tekijälleen ura- ja taloudellista riskiä hajauttava plan B, työnantajalle se on joustava tapa hankkia osaamista, näkemystä ja käsipareja (tässä työvoimaa). Se on olennainen osa joustavaa resurssointia erityisesti tilanteissa, joissa työpanoksen tarve on osa-aikainen tai satunnainen, ja joissa näkyvyys tilausputkeen on lyhyt.

Joustavuuden lisäksi puskurityön etu on, ettet maksa turhasta. Ostat työaikaa vain todellisen tarpeen verran ja voit käyttää ylitsejäävät eurot johonkin muuhun. Täytät siis tarvetta, et jonkun työviikkoa. Toiseksi, koulutat henkilöstöäsi ilmaiseksi. Kun työntekijäsi ovat osa muita yrityksiä ja työyhteisöjä, heidän osaamisensa ja verkostonsa monipuolistuvat. Saat väistämättä uutta kokemusta ja näkemystä yritykseesi. Kolmanneksi, parannat työnantajakuvaasi, mikä helpottaa rekrytointia ja vähentää mahdollisesti kallista työpaikkahyppelyä.

Hanki työvoimaa todelliseen tarpeeseen

Kun tarvitset työvoimaa, hankit sitä palkkaamalla, kouluttamalla tai ostamalla. Palkkaaminen voi olla kallista varsinkin pk-yrityksille - puhumattakaan vähentämisestä, mikä on usein henkisesti raskasta ja työnantajakuvan kannalta ongelmallista, vaikka sijoittajat siitä yleensä innostuvatkin. Jos tarve on satunnainen, osa-aikainen tai kevyen usvan peitossa, voi olla järkevää palkata osa-aikainen tekijä tai ostaa apua ulkopuolelta. Tämä voi olla jonkun puskurityö. Otathan näissä päätöksissäsi huomioon paitsi lainsäädännön, myös henkilöstösuunnitelmat ja yt-elimissä neuvotellut sopimukset.

Kustannusnäkökulmasta työvoiman hankintatapa riippuu sen saatavuudesta ja laadusta, sekä tarpeesi pituudesta. Harvinainen osaaminen on kallista, yleinen edullisempaa. Pitkä tarve kannattaa tyydyttää palkkaamalla, lyhyt ostamalla. Syväosaajat ovat generalisteja kalliimpia. Varsin karkeasti jaotellen. Osta siis todellisen tarpeesi mukaisesti ja käytä puskurityötä osana resurssointia – voit valmistautua siihen esimerkiksi neuvottelemalla siitä yrityksen yhteistoiminnassa, huomioimalla sen resurssointisuunnitelmassa ja -budjetissa, varmistamalla työsopimuspohjien lainvoimaisuuden, tarkistamalla yrityksesi etupolitiikan, kouluttamalla johtoa ja HR:ää, ja avoimuuden kautta tuomalla sen luonnolliseksi osaksi yrityksen toimintakulttuuria.

Kilpailukiellon sweet & sour

Lainsäädännön näkökulmasta puskurityöskentelyä rajaa kilpailevan toiminnan kielto. Se estää työntekijääsi harjoittamasta yrityksesi liiketoiminnan kanssa kilpailevaa toimintaa. Ennen kuin kuitenkaan suunnittelet sivutoimilupien täyskieltoa, haastaan sinut analysoimaan puskurityön hyötyjä yrityksellesi. Kielto on toki lain- ja joskus myös asianmukainen, mutta avoin mieli ja keskustelu ovat varmasti tervetulleita. Jos murehdit työntekijäsi sitoutumista tai menettämistä, voithan pyrkiä olemaan niin houkutteleva työnantaja, ettei hän pyri kääntämään puskurityötään päätyökseen.

Tekijöilleen puskurityöskentelyn edut ovat seuraavat: vapaus ja joustavuus, vaihtoehdot ja monipuolisuus, taloudellinen mielenrauha, ammatillinen kasvu, osaamisen kehittyminen, työmarkkina-arvon kasvu, uskottavuus, säästämisen ja sijoittamisen mahdollistuminen, töiden ristiinvirittyminen/tukeminen, merkityksellisyys, motivaatio ja voimaantuminen, yhteisöllisyys, ammatillisen profiilin ja vahvuuksien kirkastuminen, sekä kasvavat verkostot. Näistä syistä sinunkin työntekijäsi mahdollisesti haluavat työskennellä osan viikkoa yrityksessäsi ja osan jossakin muualla – ja näistä samoista syistä sinun ja yrityksesi tulisi pyrkiä se mahdollistamaan.

Kirjoittaja:
Pia Klemetti on HR-ammattilainen, uravalmentaja, yrittäjä ja Puskurityö-kirjan kirjoittaja, jonka tavoite on tavallista joustavampi työelämä meille jokaiselle.

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »