mainos_1039

Työstökoneet

Uusilla laserleikkauskoneilla tehoa ja säästöä

artikkelikuva: Uusilla laserleikkauskoneilla tehoa ja säästöä

Metallipajoissa on vielä runsaasti vanhaa sähkösyöppöä ja tehotonta laserleikkauskonekantaa käytössä. Vanhat hiilidioksidilaserleikkurit kuluttavat paljon sähköä, eivätkä pärjää leikkuujäljessä tai -nopeudessa uudelle kuitulasertekniikalle. Sähkön hintojen nousu tekee uuteen energiatehokkaampaan tekniikkaan siirtymisen entistä kannattavammaksi.

Uusien kuitulaserleikkureiden energiatehokkuus on parantunut valtavasti. Tämä yhdistettynä kasvaneeseen leikkuutehoon ja uusiin käyttömahdollisuuksiin on vauhdittanut uuteen tekniikkaan siirtymisen trendiä metalliyrityksissä. Vanhojen hiilidioksidilaserleikkureiden vaihtaminen uusiin ei ole ainoa trendi markkinoilla. Myös levytyökeskuksia sekä plasma- ynnä muita leikkauskoneita vaihdetaan kuitulasereihin kiihtyvällä tahdilla.

Sähkönkulutus murto-osaan

Uudet kuitulaserleikkurit ovat niin energiatehokkaita, että pelkästään säästö energiakuluissa kattaa suuren osan laitteiden leasingvuokrasta, kun kuluja verrataan vanhaan tekniikkaan.

”Meillä on parhaillaan asennus menossa asiakkaalle, jolla on käytössä 1990-luvulla ostettu kolmen kilowatin hiilidioksidilaser. Se on tarvinnut 400V ja 120 ampeerin sulakkeen. Nyt toimitamme heille 12 kW Bodor-kuitulaserin, jossa on neljä kertaa enemmän tehoa kuin vanhassa laitteessa. Uuden laitteen laserlähde on teholuokassaan markkinoiden taloudellisimpia. Sen virrankulutus on enää 55 ampeeria”, laitteita maahantuovan FMS-Service Oy:n hallituksen puheenjohtaja Vesa Kivekäs kertoo.

Sähkönkulutuksen suhde verrattuna tuotettuun lasertehoon on vanhassa laitteessa noin 6–7-kertainen uuteen tekniikkaan verrattuna. Nykyisillä sähkön hinnoilla tällä on suuri merkitys.

Markkinoilla tyypillisen kolmen kilowatin Bodor-kuitulaserleikkurin leasingvuokra on Kivekkään mukaan noin 3 000 euroa kuussa. Hän laskee, että vaihdettaessa vanhasta hiilidioksidilaserista uuteen kuitulaseriin, kattaa pelkkä sähkönsäästö noin kolmasosan uuden laitteen leasingvuokrakuluista. Uusi laite on kapasiteetiltaan kuitenkin parempi kuin vanha.

Leikkaa myös paksua materiaalia

FMS-Servicen edustama kiinalainen Bodor Laser lanseerasi ensimmäisenä maailmassa 30 kW ja 40 kW suurteholaserit.

”30kW laser leikkaa mustaa hiiliterästä 60 millimetriin saakka, kun aiemmin laserilla on leikattu lähinnä ohutlevyjä. Uudella laitteella pystytään yleensä leikkaamaan koko tuotanto yhdellä ja samalla koneella. Laitteiden hinnatkin ovat tulleet alaspäin viime vuosina. Vanhalla laitekannalla on paksua materiaalia leikattu polttoleikkauskoneella ja plasmalla”, Kivekäs sanoo.

Mitä enemmän kilowatteja laserleikkurissa on, sitä paksumpaa materiaalia sillä pystytään leikkaamaan.

”Jos esimerkiksi 6 kW kuitulaserleikkuri on varustettu säteenohjauksella, sillä pystytään leikkaamaan 15 mm paksua mustaa terästä paineilmaa käyttäen. Rosterissa päästään jo 25 millimetriin asti”, Kivekäs sanoo.

Bodorin patentoitu säteenohjaus on uusi tärkeä ominaisuus laserleikkureissa. Sen ansiosta pienemmillä tehoilla voidaan leikata paksumpia levyjä. Leikkauskaasuna voidaan käyttää paineilmaa, mikä säästää myös kaasukustannuksissa.

Perinteisesti laserin leikkauskaasuina on käytetty happea ja typpeä. Typpeä käytetään kirkkaiden metallien, kuten ruostumattoman teräksen ja alumiinin leikkaamiseen. Happea on perinteisesti käytetty hiiliteräksen leikkaamisessa.

”Laserilla voi tehdä muotoja, joihin plasmaleikkaus ei pysty.

kuva

Paineilmaleikkauksella nopeammin ja kustannustehokkaammin

”Paineilmaleikkaus kiinnostaa asiakkaita, koska sillä saadaan aikaan kustannussäästöjä ja sillä voidaan leikata enemmän sekä vähentää oksidikerrosta mustan raudan leikkaamisessa”, Kivekäs kertoo ja mainitsee, että Bodorin paineilmaleikkurin 16 barin kompressori on varustettu taajuusmuuttajalla, mikä säästää energiaa, tyhjäkäyntiä ei ole.

Säteenohjauksella varustettu, paineilmaa käyttävä 6 kW kuitulaser leikkaa esimerkiksi viisi millimetriä paksua hiiliterästä tuplasti nopeammin hapella tapahtuvaan leikkaukseen verrattuna. Leikkuuteho tuplaantuu ja samalla hapen ostokulut poistuvat.

Kivekäs toteaa myös, että laserilla voi tehdä muotoja, joihin plasmaleikkaus ei pysty. Kappaleeseen voidaan tehdä jopa puolta pienempiä reikiä kuin plasmalla. Samoin terävät sisä- ja ulkokulmat, pyöristykset sekä kaarevat muodot onnistuvat hyvin.

Myös hitsaus

Hitsaamolaserit ovat myös tulossa enemmän ja enemmän markkinoille. Laserhitsaus on uudentyyppinen hitsausmenetelmä pääasiassa ohuiden ruostumattomasta teräksestä valmistettujen levyjen, rautalevyjen, alumiinilevyjen ja muiden metallimateriaalien ja tarkkuusosien hitsaamiseen. Laserhitsauksella voidaan toteuttaa muun muassa pistehitsaus ja saumaushitsaus.

Hitsaus ja hitsin laatu on korkea ja hitsausta voidaan hallita tarkasti. Laserhitsauksessa on pieni tarkennuspiste, korkea paikannustarkkuus ja se on helppo automatisoida. Näin voidaan korvata täydellisesti perinteinen argonkaarihitsaus ja sähköhitsaustekniikka.

Laserhitsauskoneella on monia etuja perinteiseen hitsaukseen verrattuna. Laserhitsaus on käyttöominaisuuksiltaan tavallista hitsausta nopeampi, halvempi, vähemmän lämpövaikutuksia aiheuttava, puhtaampi ja tarkempi menetelmä. Laserhitsaus on myös yksinkertaisempaa kuin vaikka TIG-hitsaaminen.

”Se ei vaadi niin paljon ammattitaitoa työntekijältä. Lämmöntuotanto on täysin säädettävissä laservaloa säätämällä. Laserhitsauksessa syntyy esimerkiksi TIG-hitsaukseen verrattuna vähemmän lämpövaikutusta, joten työstöjälki on tarkempaa. Mitään jälkikäsittelyitä ei tarvita. Laserhitsaus on noin 2–3 kertaa nopeampaa kuin TIG-hitsaus”, Kivekäs toteaa.

Lasermerkintä

Metalliosilta ja kappaleilta vaaditaan nykyään jäljitettävyyttä, pysyvyyttä, tunnistettavuutta, minkä lisäksi tietojen tulee olla helposti luettavissa.

Lasermerkintäkoneet on suunniteltu tämän ongelman ratkaisuksi. Laserit sopivat kappaleiden merkintään muoveista karkaistuun teräkseen asti. Ne soveltuvat muun muassa alumiinin, teräksen sekä muiden eri metallien, lasin, keramiikan, kumin, nahkan ja muovin pysyvään ja selkeään merkitsemiseen.

Erilaisia lasermerkintäkoneita ovat kuitulasermerkintäkone, hiilidioksidilasermerkintäkone ja UV-lasermerkintäkone. Logot, tekstit, erilaiset QR-koodit ja viivakoodit onnistuvat laserilla helposti, nopeasti ja tehokkaasti.

Teksti: Jari Peltoranta
Kuvat: Pixabay

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »