mainos_1059

Hyvinvointi
Koulutus
Rekrytointi
Yrityskulttuuri

Kansainvälisen osaajan pehmeä lasku suomalaiseen työelämään

artikkelikuva: Kansainvälisen osaajan pehmeä lasku suomalaiseen työelämään

Qt:n Senior HR Manager Krista Selander
Kuva: Harri Tarvainen


Kansainväliset rekrytoinnit ovat isoja investointeja niin työnantajalle kuin Suomeen saapuvalle työntekijällekin. Ohjelmistoyhtiö The Qt Companyssa osaajat toivotetaan tervetulleiksi Oulun yliopiston Soft Landings -koulutuksilla, jotka helpottavat totuttautumista uuteen elämään.

The Qt Company on tehnyt niin kuin moni muukin suomalaisyritys: kääntänyt katseensa ulkomaille. Syynä on työmarkkinoitamme vaivaava osaajapula. Keskuskauppakamarin kyselytutkimuksen mukaan 73 % yrityksistä kokee osaajapulan vaikeuttavan liiketoiminnan kasvua ja kehittämistä (Osaavan työvoiman saatavuus, 2022).

Qt on houkutellut ohjelmistokehittäjiä Oulun tuotekehitysyksikköönsä Aasiaa ja Etelä-Amerikkaa myöten. IT-alan osaajien sopeutumista on vauhditettu ulkopuolisen kumppanin avulla.

”Saapuminen uuteen maahan on iso muutos ihmiselle itselleen sekä hänen perheelleen. Perehdyttäminen suomalaiseen työelämään, yhteiskuntaan ja kulttuuriin on laaja kokonaisuus, jossa Oulun yliopiston osaaminen on ollut tärkeässä asemassa”, Qt:n Senior HR Manager Krista Selander sanoo.

Qt hyödyntää Oulun yliopiston Soft Landings -koulutuksia osana perehdytysprosessiaan. Ympäri Suomen tarjolla olevat koulutukset auttavat varmistamaan kansainvälisten rekrytointien kannattavuutta antamalla tulijoille tarvittavan tiedon ja tuen heti ensiaskelista alkaen.

Kokonaisvaltaista tukea tasapainoiseen arkeen

Soft Landings yhdistää vahvan teoriaosaamisen käytännönläheisiin tietosisältöihin. Lähi- tai hybridikoulutuksena järjestettävä kokonaisuus on perusmuodossaan kaksiosainen. Elämä Suomessa tarjoaa kattavan tietopaketin Suomesta. Toinen osio, Suomalainen työelämä, keskittyy työelämämme erityispiirteisiin.

Tulijoita mietityttävät erityisesti työkulttuurierot. Kotimaassa työpäivät voivat olla pitkiä ja vapaa-aikaakin vietetään työkavereiden kesken, kun taas Suomessa kiiruhdetaan kotiin verraten aikaisin.

kuva
Oulun yliopiston asiakkuuspäällikkö Monika Luukkonen.

”Tarjoamme myös paikallistietoutta sekä yksilöllistä tukea esimerkiksi perhe-elämään ja terveyspalveluihin liittyviin kysymyksiin. Osa kouluttajistamme on itsekin maahanmuuttajia ja ymmärtävät siksi tulijoita omakohtaisesti. Vaikeitakaan aiheita ei kaihdeta”, kertoo Oulun yliopiston asiakkuuspäällikkö Monika Luukkonen.

Avointen ryhmien lisäksi saatavilla on esihenkilötyöpajoja, kv-tiimien toimintaa tukevia koulutuksia sekä muita räätälöityjä kokonaisuuksia, jotka voidaan järjestää missä päin Suomea tahansa.

”Monikulttuurisen työyhteisön rakentamiseen liittyy tiettyjä erityispiirteitä, jotka organisaation on syytä huomioida. Ulkomaalainen työntekijä tarvitsee esimerkiksi erityistä tukea varsinkin työsuhteen alkuvaiheessa”, Luukkonen toteaa.

kuva
Kuva: Harri Tarvainen

Ei se kylmyys, vaan se pimeys

Qt:ssa perehdytyskokonaisuuteen kuuluu myös Oulun yliopiston suomen kielen kursseja. Soft Landings –koulutukset ovat olleet pidettyjä, ja erityistä kiitosta keräävät ammattimaiset kouluttajat sekä lämmin, henkilökohtainen ote.

”Investointi on pieni suhteessa saamaamme hyötyyn. Kaikkiin kysymyksiin löytyy aina vastaus, ja koulutukset ovat muutenkin helpottaneet työntekijöidemme asettautumista Suomeen. Pohjoisen pimeys tosin vaatii kuulemma totuttelemista”, Selander naurahtaa.

Haastattelun jälkeen häntä odottaa avantouintireissu kollegoiden kanssa, ja yksi ulkomaalaisvahvistuksistakin on uskaltautunut mukaan.

Sopeutuminen on selkeästi hyvällä mallilla.

Lisätietoja Oulun yliopiston Soft Landings – koulutuksista vuonna 2023.

Teksti: Vanessa Törnblom

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »