mainos_1048

Energiatehokkuus ja energiansäästö (Suunnittelu ja konsultointi)
Käyttö ja kunnossapito (Mittaukset, mittalaitteet)
Suunnittelu- ja konsulttipalvelut

TIPCHECK paljastaa teollisuuseristyksen sokeat pisteet

artikkelikuva: TIPCHECK paljastaa teollisuuseristyksen sokeat pisteet

TIPCHECK on energia-auditointipalvelu, jonka avulla voidaan arvioida jo olemassa olevien tai uusien järjestelmien eristysten tila. Auditoinnissa energian ja rahan menetys sekä CO2-päästöt mitataan, minkä jälkeen tehdään parannusehdotukset sekä arvio niiden vaikutuksista.

TIPCHECK-auditoinnin “virallinen” nimi on ‘Technical Insulation Performance Check’. Auditoinnin suorittaa sertifioitu TIPCHECK-insinööri ja siitä tehdään asiakkaan tarpeisiin räätälöity raportti, jossa esitellään eristyssuositukset. Potentiaaliset säästöt lasketaan TechCalc 2.0 - ja TIPCHECK Calculator -laskentaohjelmien avulla.

Avainasiakaspäällikkö Juha Mielikäinen Saint-Gobain Finland Oy:stä on yksi Suomen ensimmäisiä TIPCHECK-insinöörejä. Hän pitää tärkeänä, että lämpöhäviöön liittyvälle energiatehokkuuden auditoinnille on saatu yhteinen standardi. TIPCHECKIN takana on European Industrial Insulation Foundation (EIIF), eurooppalainen voittoa tavoittelematon säätiö, joka edistää teollisuuseristyksen käyttöä laajalla rintamalla.

”TIPCHECK osoittaa käytännössä kuinka paljon tehokkaampi teollisuuslaitoksen eristysjärjestelmä voisi olla. TIPCHECKIN kautta voidaan säästää energiaa ja rahaa sekä pienentää hiilijalanjälkeä huomattavastikin.”

Turvallisuutta unohtamatta

Vaikka TIPCHECK-auditointi keskittyy nimenomaan tekniseen eristykseen, se voi auttaa tunnistamaan myös muita ”sokeita pisteitä” laitosten toiminnassa. ”Tätä kautta voidaan eliminoida turvallisuusriskejä ja tehdä parannuksia teolliseen prosessiin.”

TIPCHECK-koulutus- ja sertifiointiohjelma on tarkoitettu teollisuuden eristysosaajille, joilla on vähintään neljän vuoden kokemus alalta. Saint-Gobainilla on Euroopassa jo 16 sertifioitua TIPCHECK-insinööriä ja lisää tulee.

”Suomessa lanseerasimme TIPCHECKin lokakuussa 2022 Tampereen Energiamessuilla”, kertoo Mielikäinen.

Saint-Gobain on käynnistänyt TIPCHECK-toiminnan laittamalla ensin kotipesän kuntoon: eristysauditointeja on tehty yrityksen laitoksissa ympäri Eurooppaa. ”Suomessa kohteita on ollut muutama, esimerkiksi Forssan ISOVER-tehdas ja KAHI-tehdas Kiikalassa”, Mielikäinen kertoo.

kuva

Energiatehokkuus suurennuslasin alla

Kohteisiin TIPCHECK-insinöörit jalkautuvat aseinaan kosketuslämpömittari, infrapunakamera ja laskentaohjelma.

”Selvitämme, puuttuuko tehtaalla jostain paikasta eristettä, tai onko eriste esimerkiksi rikkoutunut tai eristyskyvyltään niin heikko, että se kannattaa vaihtaa.”

Mielikäisen mukaan etenkin energiaintensiivinen teollisuus voi saavuttaa rajuja säästöjä eristysasioihin pureutumalla. ”Aika tavallinen takaisinmaksuaika on vuosi tai kaksi, mutta on eristysremontti maksanut itsensä takaisin myös kuudessa kuukaudessa”, hän tietää.

”Suomessa teollisuuseristys on paremmalla tolalla kuin monessa muussa maassa Euroopassa, mutta parantamisen varaa on myös täällä”, Mielikäinen uskoo. Suomessakin teollisuuden eristepaksuudet voivat olla samanlaisia tai ohuempia kuin rakentamisessa, vaikka lämpötilaerot ovat huomattavasti suuremmat. Eristyskäytännöt ovat harvoin edes nykyhetken kustannustehokkaalla tasolla – puhumattakaan oikeasti kestävästä, energiatehokkaasta tasosta.

”Viime aikoina on nähty kehitys, jossa energiansäästö on noussut valtavan tärkeään rooliin. Myös CO2-päästöjen alentaminen on kiihtyvä trendi, jossa myös lainsäädäntö ohjaa toimimaan.”

kuva

Kannattavin peliliike

Modernit eristämisratkaisut ovat myös kustannustehokkaita, koska isoja teknisiä uudistuksia ei tarvita. Mielikäinen muistuttaa konsulttifirma Ecofysin taannoisesta tutkimuksesta, jonka mukaan Euroopan teollisuuseristämisessä piilee valtava, yli 620 PJ:n energiansäästöpotentiaali.

”Tämä tarkoittaa, että 15 kappaletta 500 MW:n hiilivoimalaa voitaisiin ajaa alas, mikäli eristämättömät kohteet eristettäisiin ja riittämättömät ja vaurioituneet eristeet vaihdettaisiin Euroopassa.”

Ecofysin tutkimuksessa todetaan myös, että teollisuuseristäminen on paras käytettävissä oleva tekniikka, joka voisi auttaa EU28-maiden teollisuutta vähentämään kokonaisenergiankulutustaan neljä prosenttia.

Lisätietoja:
tekniset.isover.fi/tipcheck
isover-technical-insulation.com

Teksti: Sami J. Anteroinen

kuva

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »