mainos_1043

Valaistus (sisävalaistus, ulkovalaistus)

Virkistävä valo

artikkelikuva: Virkistävä valo

Kuva: Pixabay


Valo vaikuttaa laajasti hyvinvointiin tahdistamalla sisäistä kelloa. Luonnonvalaistusta jäljittelevä keinovalaistuskin tuo hyvinvointihyötyjä, ja älykkäät valonohjausjärjestelmät ovat yleistymässä. Kodeissa valaistuksella luodaan tunnelmaa. Myös julkisivu- ja arkkitehtuurivalaistus tuo ympäristöön viihtyisyyttä.

IHMISET VIETTÄVÄT nykypäivänä paljon aikaa sisätiloissa, joiden viihtyisyyttä voi parantaa huolehtimalla keinovalon riittävyydestä ja laadusta. Valaistuksen tulisi olla riittävän hyvä määrällisesti ja laadullisesti, jotta ihminen viihtyy tilassa. Valaistuksella on myös huomattavia vaikutuksia hyvinvointiin.

”Valo säätelee ja tahdittaa ihmisen sisäistä kelloa. Koko hereilläoloajan tasaisena jatkuva valaistus aiheuttaa sen, että sisäinen kello alkaa jätättää tavallista enemmän”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eli THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

Partonen on tutkinut muun muassa luonnonvalon merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille sekä kirkasvalohoidon vaikutusta kaamosmasennukseen. Lisäksi hän on perehtynyt sisätilojen valaistusratkaisujen merkitykseen hyvinvoinnin tukemisessa. Sisäisen kellon jätättäessä alkaa ilmetä erilaisia hyvinvointia heikentäviä oireita.


THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen sanoo, että automatisoituja, dynaamisia järjestelmiä käytettäessä on tärkeää huolehtia yksilöllisistä säätömahdollisuuksista, jotta jokainen voi säätää esimerkiksi omalle työpisteelle valaistuksen, joka tuntuu miellyttävältä ja riittävältä.
KUVA: THL / HARRIET JÄRF

”Nukahtaminen viivästyy ja uni on laadultaan huonompaa, mikä aiheuttaa väsymystä. Väsyneenä ei jaksa panostaa liikuntaan, ja samalla nälän tunne kasvaa. Etenkin ilta-aikaan ajoittuva makeanhimo ja ylimääräiset ateriat johtavat helposti painonnousuun”, kuvailee Partonen.

Dynaamisilla järjestelmillä jäljitellään luonnonvaloa

Sisäisen kellon ajastamiseen voidaan vaikuttaa suunnittelemalla keinovalaistus siten, että valaistustaso muuttuu päivän mittaan tai jäljittelee luonnonvalon olosuhteita.

”Etenkin aamuisin ja aamupäivisin valoa tulisi saada runsaasti. Iltapäivällä riittää normaali yleisvalaistus, ja valaistusta olisi hyvä himmentää illalla nukkumaanmenon lähestyessä. Näin sisäinen kello saisi ympäristöstä loogiset askelmerkit, joiden mukaan toimia”, Partonen sanoo.

Dynaamiset valaistusjärjestelmät muuttavat valaistusta automaattisesti, joten niiden avulla voidaan pyrkiä jäljittelemään luonnonvalon värilämpötilaa ja valaistusvoimakkuutta.

”Dynaamisten järjestelmien osalta on tehty joitain tutkimuksia, joissa seuranta-aika on ollut melko lyhyt. Alustavat tulokset viittaavat siihen, että dynaamisista valaistusjärjestelmistä saadaan hyvinvointihyötyjä, ja niitä kannattaakin ehdottomasti tutkia lisää”, kertoo Partonen.

Uusimpiin tutkimustuloksiin pohjautuvaan tietoon voi tutustua tieteellisten yhdistysten ylläpitämillä verkkosivuilla. Esimerkiksi Good Light Group ja Daylight Academy tuottavat poikkitieteellistä tietoa valaistuksen vaikutuksista ja suunnittelusta.

”Valo säätelee ja tahdittaa ihmisen sisäistä kelloa.

Yksilölliset säätömahdollisuudet tärkeitä

Automatisoituja, dynaamisia järjestelmiä käytettäessä Partonen pitää tärkeänä huolehtia yksilöllisistä säätömahdollisuuksista, jotta jokainen voi säätää esimerkiksi omalle työpisteelle valaistuksen, joka tuntuu miellyttävältä ja riittävältä.

Valovoimakkuuden lisäksi valaistussuunnittelussa voi huomioida keinovalon tuottamat aallonpituusalueet siten, että valaisin tuottaisi mahdollisimman hyvin sisäistä kelloa tahdistavaa valoa.

”Myös luonnonvaloa kannattaa hyödyntää niin paljon kuin mahdollista ohjaamalla valoa sisälle ikkunoiden kautta. Valolla on välitön virkistävä vaikutus”, Partonen lisää.

Valonohjausjärjestelmät yleistyvät

Dynaamiset, automatisoidut valaistusjärjestelmät sopivat etenkin toimitilojen ja julkisten tilojen valaistukseen. Human Centric Lighting eli HCL-järjestelmän kehitystyön keskiössä ovat tiloja käyttävien ihmisten tarpeet.

”HCL:n päivänvaloa mukaileva valaistusrytmi perustuu älykkääseen ohjausjärjestelmään, joka säätää valaistustason lisäksi värilämpötilaa. HCL on suunniteltu myös työn tekemisen tarpeita silmällä pitäen. Ratkaisuissamme pyrimme helppouteen järjestelmää käyttöön otettaessa ja käytettäessä”, kertoo tuoteasiantuntija Riku Varjela LEDVANCElta.

Kotikäyttöön on kehitetty valaistusratkaisuja, joissa valon spektri on luonnollisen kaltainen. Kodeissa valaistussuunnittelun pääpaino on viihtyisyyden ja tunnelman luomisessa. Myös älykkäät valaistusjärjestelmät kiinnostavat kuluttajia enenevissä määrin.

Zigbee mukautuu kohteen mukaisesti

Toimi- ja julkisissa tiloissa nousussa ovat Zigbee-tekniikkaan perustuvat langattomat valonohjausjärjestelmät. Langattomuuden etuina ovat helppo asennettavuus myös olemassa oleviin kohteisiin. Yhden Zigbee-tukiaseman avulla voidaan ohjata suurtakin määrää yhteensopivia laitteita ilman kaapeloinnin uusimista.

”Zigbee-järjestelmät ovat joustavia ja mukautuvia. Esimerkiksi langattoman VIVARES Zigbee -järjestelmän avulla valaistusta on helppoa säätää myös tilan käyttötarpeiden tai käyttötarkoituksen muuttuessa”, Varjela sanoo.

Zigbee-ratkaisut on helposti sovitettavissa eri kokoisiin valaistusprojekteihin. Järjestelmää on mahdollista laajentaa käyttöönoton jälkeen, mikä parantaa järjestelmän muuntojoustavuutta.

”Älykkäät valaistusjärjestelmät kiinnostavat kuluttajia enenevissä määrin.


KUVA: LEDVANCE

Matter-standardi helpottaa älykodin hallintaa

Kotien älylaitteiden yhteensovittamista helpottaa viime vuoden lopulla valmistunut Matter-standardi. Matter-standardin tavoitteena on yhdistää eri valmistajien valmistamat älylaitteet samaan verkkoon.

Avoimen lähdekoodin standardi sujuvoittaa eri laitteiden välistä viestintää ja yksinkertaistaa älykodin järjestelmien ylläpitoa. Tietoturva on huomioitu sisällyttämällä Matteriin suojausominaisuuksia.

”Tähän saakka jokaisella valmistajalla on ollut oma sovellus älylaitteiden hallintaa varten. Matter yhdenmukaistaa valaistusalaa ja tekee siitä kuluttajaystävällisemmän. Ensimmäisiä Matter-standardin mukaisia tuotteita on jo markkinoilla”, Varjela kertoo.


KUVA: LEDVANCE

Energiansäästö kiinnostaa

Viime talven sähkönhinnan äkillinen nousu on nostanut energiansäästön trendiksi myös valonohjauksessa. Energiansäästöjä voidaan hakea valaistusta himmentämällä. Valaisin suunnitellaan tietyn tehon mukaisesti, joten himmentämällä myös valaisimen käyttöikä pitenee.

”Energiansäästöjä tavoitellaan optimoimalla valaistusta eli kytkemällä valaistus päälle vain tarvittaessa tai himmentämällä valaistusta. Etenkin ulkovalaistuksen himmentämismahdollisuus kiinnostaa tällä hetkellä yrityksissä ja julkisella puolella”, sanoo Varjela.

DALI-valonohjausjärjestelmät tarjoavat nykyaikaisen ratkaisun ulkovalaistuksen himmennettävään valonohjaukseen. DALI mahdollistaa valaistuksen säädön esimerkiksi kellonajan sekä valo- ja liiketunnistimien perusteella.

Julkisivuvalaistuksella voi korostaa arkkitehtuuria ja tehdä taidetta

Julkisivu- ja arkkitehtuurivalaistus on kasvava ala, ja Suomessa alalla työskentelee maailmallakin arvostusta keränneitä valaistusarkkitehtuurin suunnittelijoita. Julkisivuvalaistuksella voidaan korostaa julkisivun arkkitehtuuria tai detaljeja tai rakennuksen julkisivuun voidaan projisoida valotaidetta.


Kuvataiteilija Jaakko Niemelän ja runoilijakaksikko Henriikka Tavin ja Mikael Bryggerin runovalotaideteos Satu Helsingin Kruunuvuorenrannassa.
KUVA: STUDIOTEC OY

”Valaistuksessa ollaan siirrytty erittäin vähän energiaa kuluttaviin ledeihin, mikä on omalta osaltaan kasvattanut julkisivu- ja arkkitehtuurivalaistuksen suosiota. Pohjoisen sijaintimme vuoksi vuodesta puolet on varsin pimeää, joten julkisivu- ja arkkitehtuurivalaistus piristää mieltä ja maisemaa”, sanoo Studiotecin myyntipäällikkö Jami Lehtonen.

Lehtonen on havainnut julkisivuvalaistustoteutusten kysynnän kasvaneen noin kolminkertaiseksi vuodesta 2015 lähtien. Etenkin koronaaikana arkkitehtuurivalaistusten kysyntä kasvoi selvästi, sillä meneillään oli runsaasti uusia rakennusprojekteja.

”Julkisivu- ja arkkitehtuurivalaistuksessa on valtavasti vaihtoehtoja. Erilaiset rakennukset tuovat toteutuksiin erilaisia mahdollisuuksia. Peruskerrostalonkin julkisivuun voi tehdä lukemattomia erilaisia valaistuksia ja projisointeja”, Lehtonen kertoo.

Toteutuksia laidasta laitaan

Toteutuksiin lukeutuvat muun muassa värivalaistukset ja kuvioiden projisoinnit. Laitteiden kehittyminen tuo alalle uusia mahdollisuuksia ja helpottaa erilaisten ratkaisujen toteuttamista.

”Fyysiseltä kooltaan laitteet pienenevät ja samalla tehot kasvavat, jolloin valaistuksen asentaminen helpottuu. Jopa liikkuvan kuvan projisointi julkisivuun onnistuu videoprojektorien avulla, mutta Suomen sääolosuhteet tuovat haasteita videoprojektorien käyttöön”, sanoo Lehtonen.

Pienelläkin rahalla voi tehdä hienoja toteutuksia, ja suurella budjetilla toteutukset ovat todella näyttäviä. Esimerkkinä Lehtonen mainitsee uudet sairaalarakennukset, joissa valotaide on enemmän sääntö kuin poikkeus.

”Valotaiteella voidaan tuoda hyvää mieltä rakennuksen käyttäjille tai korostaa rakennuksen käyttötarkoitusta. Yrityskiinteistöissä käytetään usein yrityksen brändivärejä. Julkisten rakennusten osalta valaistuksella voidaan myös parantaa lähialueen turvallisuutta”, Lehtonen sanoo.

”Julkisivu- ja arkkitehtuurivalaistuksessa on valtavasti vaihtoehtoja.


Porin rautatieaseman alikulkutunneli. Suunnittelijana Anssi Mäkinen, Sitowise.
KUVA: STUDIOTEC OY

Kruunuvuorenrannassa runous ja valotaide kohtaavat

Kiinnostavana ja uniikkina esimerkkinä Lehtonen nostaa esiin Helsingin Kruunuvuorenrannan, jossa valotaidetta käytetään laajasti.

”Lorentzinkujalle toteutettu kuvataiteilija Jaakko Niemelän ja runoilijakaksikko Henriikka Tavin ja Mikael Bryggerin runovalotaideteos Satu on mielenkiintoinen. Kerrostalon katolta projisoidaan kadulle gobo-valaisimilla runoutta ikään kuin sattumanvaraisessa järjestyksessä”, Lehtonen kuvailee.

Satunnaiselta vaikuttavat sanat vaihtuvat ohjelmoitujen parametrien mukaisesti. Toteutusta alettiin suunnitella rakennusvaiheessa.

”Suunnittelimme valaisimille sopivat kiinnityspisteet sekä käyttötarkoitukseen ja kohteeseen sopivan tavan ohjaussignaaleille. Tilojen välille ei voitu tehdä kaapelointeja, joten ohjaussignaalit liikkuvat langattomasti. Toteutus vaati melko monimutkaisen ohjelmoinnin, jotta sanojen vaihtuminen on näennäisesti satunnaista”, Lehtonen kertoo.

Julkisivu- ja arkkitehtuurivalaistuksen ohjauksessa käytetään useimmiten kellonaikaan perustuvaa ohjelmointia, mutta ohjauksessa voidaan hyödyntää myös liiketunnistimia.

”Valoanturienkin hyödyntäminen on mahdollista. Mikäli muuta kohteen valaistusta ohjataan valoantureilla, voidaan anturien signaali yhdistää valotaiteeseen ja julkisivu- ja arkkitehtuurivalaistukseen”, Lehtonen lisää.

Teksti: Merja Maukonen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »