mainos_1027

Katot (kattosaneeraus, turvallisuus)

Talvi tulossa ja katto korjaamatta?

artikkelikuva: Talvi tulossa ja katto korjaamatta?

Syyssateet ja alkutalven kosteat säät saattavat muistuttaa katon korjaustarpeista tai jopa paljastaa kattovuodon. Talvi on jo käsillä, sää viilenee ja lumisateet lähestyvät, joten mitä tehdä? Syytä hätääntymiseen ei ole, sillä kattoremontti onnistuu jokaisena vuodenaikana.

Kuntotarkastus päätöksenteon tukena

Katto suojaa kiinteistön muita rakenteita kastumiselta, joten katon kunnon tarkkailu, huolto ja korjaaminen auttavat pitämään koko kiinteistön kunnossa. Kattoremontti on huomattava investointi, joten kattoa ei kannata yli- tai alikorjata.

Ajantasaista ja luotettavaa tietoa katon kunnosta saa katon kuntotarkastuksessa. Asiantunteva kuntotarkastaja koostaa tarkastusraportin, joka sisältää tarkastuksessa havaitut puutteet ja viat sekä toimenpide-ehdotukset, joilla katto saadaan kuntoon.

Toimenpide-ehdotukset ja kattoremontin laajuus riippuvat katon iästä ja kunnosta. Kevyessä kattoremontissa katto puhdistetaan, paikkakorjataan ja maalataan. Mikäli katto on päässyt huonoon kuntoon, kattoremontissa joudutaan uusimaan koko katto ja laajimmissa remonteissa myös muita rakenteita.

Useimmiten kattoremontin laajuus asettuu näiden ääripäiden välille. Remontin kesto vaihtelee muutaman viikon ja muutaman kuukauden välillä riippuen urakan laajuudesta ja katon pinta-alasta. Kattoremontin aikana asunnoissa voi asua normaalisti, sillä remontti ei aiheuta merkittävää asumishaittaa.

Laajassa kattoremontissa voi harkita kattoon läheisesti liittyvien rakenteiden tai taloteknisten järjestelmien uusimista samalla. Esimerkiksi ilmanvaihtokanavat tai räystäät saattavat vaatia korjausta tai kiinteistön energiatehokkuutta voidaan parantaa lisälämmöneristyksellä.

”Ajantasaista ja luotettavaa tietoa katon kunnosta saa katon kuntotarkastuksessa.

Talven kuivuus on etu

Kattoremontti onnistuu laajuudesta riippumatta talvella yhtä hyvin kuin muinakin vuodenaikoina. Jokaiseen vuodenaikaan liittyy omat erityispiirteensä, jotka osaava urakoitsija ottaa huomioon. Vesikatto ei vaikuta kodin lämmöneristykseen, joten vesikattoremontti ei aiheuta sisätilojen viilenemistä talvellakaan.

”Kattoremontin voi tehdä talvella katetyypistä riippumatta. Talvisaneerauksessa on selkeitä etuja: ilmankosteus on matalampi, joten rakennusmateriaalit eivät kostu”, sanoo Kattokeskuksen aluejohtaja Sampo Korkatti.

Kosteuden minimoiminen uusissa rakenteissa on hyvä lähtökohta uudelle katolle, vaikka hyvin tehty ja tuulettuva kattorakenne päästääkin kosteuden pois rakenteista.

Talviremonttiin voi huoletta yhdistää yläpohjan eristeiden lisäämisen. Vanhojen eristeiden vaihtaminen kokonaan uusiin sujuu huolettomammin muina vuodenaikoina, jotta sisätilat eivät jäähdy.

Lumet pois ja katto sääsuojan alle

Tammikuusta maaliskuuhun sateita on vain vähän, ja pakkasilla vältytään vesisateilta kokonaan. Talvella remontissa pysytään helposti sovitussa aikataulussa, sillä kosteusvaurioille altistavat sateet eivät viivästytä töitä.

Jo satanut lumi poistetaan katolta remontin aluksi, ja remontoitava alue suojataan lumisateelta. Ellei taloyhtiön piha-alueella ole riittävästi tilaa lumenläjitykseen, kuljetetaan katolta pudotetut lumet lumenkaatopaikalle.

”Lumenpudotukset sisältyvät aina talvella tekemiimme kattoremontteihin. Toisaalta etenkin pääkaupunkiseudun vähäluminen talvi ei nykyisin eroa huomattavasti muista vuodenajoista, jolloin remontointi ja sääsuojaaminen tapahtuvat samaan tapaan kuin muinakin vuodenaikoina”, Korkatti pohtii.

Kattoremontin aikana taloyhtiön piha-alueella joudutaan liikkumaan raskailla ajoneuvoilla, kuten nosturiautoilla ja puominostimilla. Talvipakkasilla maa on jäässä, joten ajoneuvot eivät jätä pihaan painaumia tai vaurioita nurmikkoa ja muita istutuksia.

”Kattoremontin voi tehdä talvella katetyypistä riippumatta.

Talvikaudella nopeat asennukset

Talvella kattoremontin saa nopeasti, ja talvikaudella taloyhtiö voi vapaammin valita sopivimman asennusajan, toisin kuin kesän kiireisellä kattoremonttikaudella.

Talvikausi on vielä tällä hetkellä hiljaisempi, joten kattoremontin saa talvella edullisempaan hintaan kuin kesäkaudella. Myös tavarantoimittajat pystyvät toimittamaan materiaalit nopeammin ja edullisemmin kuin kesäkaudella.

”Katon talvisaneeraus tulee koko ajan tutummaksi taloyhtiöissä ja kattoremontteja tilataan jo jonkin verran talvellakin. Meillä on vuoden ympäri vakituisessa työsuhteessa olevaa osaavaa työvoimaa, jonka ammattitaito ei riipu vuodenajasta. Pikkupakkasilla työskentely on miellyttävämpää kuin kesän helteillä”, Korkatti sanoo.

Teksti: Merja Maukonen
Kuvat: Hämeen Kattokeskus Oy

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »