mainos_947

Sisäpinnat ja tilaosat (akustoinnit, matot, tekstiilit)

Akustiikka-alalla tuoteominaisuuksia kehitetään kestävästi

artikkelikuva: Akustiikka-alalla tuoteominaisuuksia kehitetään kestävästi

Lumir Oy – Eduskuntatalon useaan tilaan toteutettiin yhtenäiset ja saumattomat akustiikkapinnat. Kuvan puhemiehen edustustilan seinässä on Lumirin akustiikkaratkaisu.
Kuva: Hanne Salonen/Eduskunta.


Akustiikkatuotteiden kehittämisessä panostetaan ympäristöarvoihin ja monipuolisiin tuoteominaisuuksiin. Biopohjaisista raaka-aineista ja kierrätysmateriaaleista voidaan valmistaa resurssitehokkaita ja jopa hiilinegatiivisia ratkaisuja. Kivivillapohjaiset tuotteet täyttävät korkeat hygieniavaatimukset.

Hiilinegatiivinen akustiikkaratkaisu valmistuu biokuiduista

Luonnonkuituihin perustuvilla akustiikkaratkaisuilla voidaan saavuttaa erittäin hyviä äänen absorptioarvoja ohuemmilla rakenteilla verrattuna synteettisiin kuituihin. Akustisten ominaisuuksiensa lisäksi puupohjaisilla akustiikkaratkaisuilla on myös myönteisiä ympäristövaikutuksia.

”Tähtäämme kaikessa tuotekehitystyössämme ympäristövaikutusten pienentämiseen. Käyttämämme materiaalit ovat kasvipohjaisia ja uusiutuvia”, sanoo Lumir Oy:n tuotekehitysjohtaja Tuomas Hänninen.

Puukemian tohtoriksi vuonna 2011 väitellyt Hänninen tuntee puupohjaisten materiaalien ominaisuudet perin pohjin. Vantaalla toimiva Lumir kehittää ja valmistaa luonnollisia akustiikkaratkaisuja. Tuotekehitystä ohjaavia arvoja ovat eettisyys, ekologisuus ja kestävyys.

”Hiilinegatiiviset ja -neutraalit akustiikkaratkaisumme pohjautuvat kotimaisiin biokuituihin. Lumir Comfort on todettu hiilinegatiiviseksi virallisessa elinkaarianalyysissä”, Hänninen sanoo.

”Biokuitujen luontaisia ominaisuuksia hyödyntämällä muodostetaan huokoinen, ääntä absorboiva rakenne.

Ruiskutettava biopohjainen pinnoite absorboi ääntä

Lumirin akustiikkaratkaisut perustuvat biokuiduista valmistettavaan ruiskutettavaan pinnoitteeseen. Biokuitujen luontaisia ominaisuuksia hyödyntämällä muodostetaan huokoinen, ääntä absorboiva rakenne.

”Pinnoite itsessään akustoi hyvin, joten tilan perusakustiikka saadaan kuntoon ruiskuttamalla pinnoite suoraan mille tahansa kovalle pinnalle. Ruiskuttamiseen perustuvan asentamisen ansiosta pinnoite voidaan asentaa myös kaareville pinnoille tai kolmiulotteisiin rakenteisiin”, Hänninen kuvailee.

Pinnoitteen kanssa voidaan käyttää erilaisia pohjamateriaaleja. Pohjamateriaalin valinnalla ja paksuudella saavutetaan haluttu akustiikkaluokka. Lumir Wool -ratkaisussa hyödynnetään lasivillalevyjä ja Lumir Boardissa reikäkipsilevyjä.

Lumirin akustiikkaratkaisuilla voidaan toteuttaa kaikki akustiikkaluokat, ja ne täyttävät paloluokituksen B ja sisäilmaluokan M1.

”Tuotekehityksemme perustuu vahvasti tieteeseen. Testaamme kaikki tuotteemme omilla akustisilla mittareillamme. Näin varmistamme, että tuotteen ominaisuudet vastaavat asiakkaan tarpeita”, Hänninen sanoo.

kuva
Lumir Oy – Metsätalo, Unioninkatu 40, Helsinki. Kulttuurihistoriallisen rakennuksen alakattoja ja seiniä on akustoitu useissa eri sävyissä vuosina 2014, 2019 ja 2021. Eduskuntatalon ja Metsätalon tiloihin on yhteensä sitoutunut liki 6,5 tonnia ilmakehän hiilidioksidia Lumirin hiilinegatiivisten akustiikkapinnoitteiden muodossa.

Kiertotalouden mukaisia sisustusratkaisuja

Biohajoavan ja kierrätettävän akustiikkamateriaalin avulla voidaan tuottaa erilaisia sisustuksellisia ratkaisuja. Lumir Comfortin struktuuri voi olla miltei sileä tai ruiskurappausta muistuttavan karkea, ja Lumir Sprayllä viimeistelty pinta on hyvin sileä.

”Saumaton pinnoite voidaan sävyttää vapaasti millä tahansa värisävyllä. Lujaa ja kolhuja kestävää läpivärjättyä pinnoitetta on tarvittaessa helppoa hioa tai korjata jälkikäteen”, Hänninen sanoo.

Akustinen ratkaisu voidaan suunnitella täysin huomaamattomaksi tai katseenvangitsijaksi arkkitehdin vision mukaisesti.

Lumirin akustiikkatuotteet sopivat ominaisuuksiensa ansiosta kaikkiin kohteisiin kodeista toimistoihin ja akustisesti haastavista kohteista suojelukohteisiin. Esimerkiksi eduskuntatalon tiloissa on käytetty Lumirin tuotteita, sillä ne eivät vaadi erillisten rakenteiden lisäämistä tiloihin.

”Pitkäikäiset akustiikkaratkaisumme voidaan kierrättää täysin esimerkiksi kartongiksi tai uusiksi akustiikkatuotteiksi. Projektikohtaisesti tilausten mukaan valmistettavien akustiikkaratkaisujen tuotannon sivuvirrat käytetään esimerkiksi maanparannusaineena”, lisää Hänninen.∎

kuva
VMC Project – Shaw Contract Living System tekstiililaatoista löytyy niin natural sävyt kuin värikkäätkin versiot. Struktuurit toimivat loistavasti kovan kulutuksen tiloissa.

Tekstiililaattojen äänenvaimennus paranee entisestään akustiikkapohjalla

Julkisiin tiloihin suunnitellut tekstiililaatat tuovat sisustukseen viihtyisyyttä ja pehmeyttä. Tekstiililaatat vähentävät tilan kaikuisuutta ja parantavat akustiikkaa. Tavallisesti tekstiililaatoilla päästään noin 20–25 desibelin äänenvaimennukseen.

”Shaw Contractin tänä vuonna lanseerattu ComfortWorx-pohja tuo tekstiililaattojen äänenvaimennuksen aivan uudelle tasolle. ComfortWorxpohjan avulla voidaan saavuttaa jopa 39 desibelin äänenvaimennus. Muita vastaavia tuotteita yhtä hyvillä käyttöominaisuuksilla ei vielä ole näkynyt markkinoilla”, kertoo projektimyyntipäällikkö Minna Kivelä VMC Projectilta.

”Äänenvaimennuksen lisäksi akustiikkapohja parantaa ergonomiaa ja käyttömukavuutta.

VMC Project kuuluu Suomen suurimpaan mattotehtaaseen VM Carpetiin, joka täyttää ensi vuonna 50 vuotta. VMC Project edustaa VM Carpetin lisäksi useita julkisiin tiloihin suunnattuja tekstiililaattavalmistajia ja mattotehtaita. Shaw Contract on VMC Projectin päämaahantuonteja. Shawin tekstiililaatat valmistetaan Skotlannissa.

kuva
VMC Project – Shaw Contract Braid tekstiililaatoilla voi leikitellä asennussuunnalla ja väreillä. Braid on kuin letitetty neulospinta.

Akustiikkapohja lisää äänen absorptiota

Shaw Contract on maailman suurimpia tekstiililaattatoimijoita, joka sai ensimmäisenä mattovalmistajana Cradle To Cradle -sertifikaatin. Tuotteet ovat myös M1-päästöluokitettuja ja kerryttävät LEED- ja BREEAM-pisteitä. Tekstiililaatat ovat korkealuokkaisia ja kestävät kulutusta. Paloturvalliset laatat on myös helppoa puhdistaa.

”ComfortWorx-akustiikkapohja valmistetaan 90-prosenttisesti kierrätetyistä PET-pulloista, ja suurin osa tekstiililaattamallistosta tuftataan sataprosenttisesti kierrätetystä EcoSolution Q100 -langasta”, Kivelä sanoo.

EcoSolution Q100 -langasta valmistettujen tekstiililaattojen hiilijalanjälki on 42 prosenttia pienempi kuin perinteisten tekstiililaattojen. EcoSolution Q100 kestää kovaa kulutusta ja säilyttää värinsä erinomaisesti.

ComfortWorx-akustiikkapohja parantaa Shaw Contractin tekstiililaattojen äänen absorptiota 65 prosentilla ja puolittaa iskuäänen verrattuna normaalipohjaiseen. Äänenvaimennuksen lisäksi akustiikkapohja parantaa ergonomiaa ja käyttömukavuutta.

”Esimerkiksi toimistoissa, palvelutaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa tekstiililaatta on käytössä miellyttävän pehmeä ja toimii myös iskun vaimentimena äänen vaimentamisen lisäksi”, Kivelä lisää.

Design mahdollistaa lukemattomat toteutukset

Suurin osa Shaw Contractin mallistosta on saatavilla ComfortWorx-pohjalla. Mallistot on suunniteltu erilaisten julkisten tilojen arkkitehtuuria ja sisustusta silmällä pitäen.

”Shawin mallistot tarjoavat sisustukseen herkullisia mahdollisuuksia. Laattoja löytyy neutraaleissa sävyissä sekä rohkeissa väreissä ja kuoseissa. Shaw Contractin mallistoihin tulee jatkuvasti uusia designeja, joita yhdistelemällä voi luoda rajattomasti erilaisia toteutuksia”, Kivelä kuvailee.

Akustiikkapohjaisen tekstiililaatan asentaminen on yhtä helppoa kuin tekstiililaattojen asennus muutenkin. Huokoinen pohja vaatii hieman enemmän irtotarraliimaa, ja on tärkeää, että se kuivuu tarramaiseksi, kunnes laatat asennetaan.

”Shaw Contractin tuotteilla on 15 vuoden takuu. Tarvittaessa yksittäisiä laattoja voidaan vaihtaa, mikä pidentää lattian käyttöikää”, Kivelä lisää.

kuva
Rockfon – Tuotteet on suunniteltu täyttämään kehittyvät hygieniavaatimukset. Nykyään on entistä tärkeämpää harkita huolellisesti materiaaleja, joille altistumme. Sinun ei tarvitse enää tehdä valintaa puhtaan ja hiljaisen tilan välillä.

Hygieeniset akustiikkaratkaisut on helppoa puhdistaa

Hygieniavaatimuksiltaan korkeat tilat asettavat puhdistettavuuteen ja mikrobien kasvun ehkäisemiseen liittyviä vaatimuksia myös akustiikkaratkaisuille. Sisätilojen pintamateriaalien on täytettävä tiukat hygieniastandardit esimerkiksi sairaaloissa ja tiloissa, joissa käsitellään elintarvikkeita.

”Pinnoilla elävät ja lisääntyvät mikrobit vaikuttavat suoraan myös tiloja käyttävien ihmisten terveyteen. Korkeat hygieniavaatimukset täyttävät akustiikkatuotteet tarjoavat vapauden suunnitella akustisesti optimaalinen tila hygieenisyydestä tinkimättä”, sanoo Rockfonin tekninen päällikkö Kalle Vuorinen.

Rockfon valmistaa kivivillapohjaisia akustiikkaratkaisuja. Kivivilla on materiaalina vettä hylkivä, kosteudenkestävä, ympäristöystävällinen ja suljetussa loopissa kierrätettävä. Tuotekehityksessään Rockfon tähtää ihmisten hyvinvoinnin parantamiseen jatkuvan innovoinnin ja uudenlaisten ratkaisujen avulla.

Tuotevalikoimaan kuuluu erilaisten tilojen tarpeisiin suunniteltuja akustiikkaratkaisuja ja sisustuksellisia design-tuotteita. Kivivilla on paloturvallinen ratkaisu, ja kivivillapohjaiset akustiikkatuotteet täyttävät parhaan paloluokitusluokan A1.

kuva
Rockfon – Akustiikkaratkaisumme luovat mukavia ja turvallisia tiloja. Tuotteet on kehitetty takaamaan erinomainen tasapaino akustisen mukavuuden, puhdistettavuuden sekä bakteerien ja mikro-organismien vastustuskyvyn välillä.

Kosteutta kestävät pinnat

Rockfon lanseeraa maaliskuussa 2022 Rockfon CleanSpace -tuotesarjan. Sarjaan kuuluu neljä erilaisiin tiloihin suunnattua tuotetta, jotka täyttävät tiukat hygieniavaatimukset ja kuuluvat parhaaseen äänenvaimennusluokkaan A.

Tuotekehityksessä on kiinnitetty erityistä huomiota myös puhdistettavuuteen, helppohoitoisuuteen ja puhdastilaluokitukseen. Tuotteiden puhdastilaluokitukset ovat tuotteesta riippuen ISO 2 – ISO 4.

”Pintojen puhdistettavuus on noussut koronapandemian myötä aiempaa keskeisempään asemaan. CleanSpace-sarjan tuotteiden kehittäminen aloitettiin jo ennen koronapandemiaa, mutta pandemia on korostanut mikrobien kasvua ehkäisevien ja helposti puhdistettavien pintojen tärkeyttä”, Vuorinen sanoo.

CleanSpace Essential on sarjan perustuote, joka sopii kaikkiin tiloihin, joihin halutaan helposti puhdistettavat pinnat. Essential -tuotteen peruspuhdistus tapahtuu imuroimalla ja kosteapyyhinnällä.

CleanSpace Pro, Pure ja Block on suunniteltu hygienian suhteen vaativampiin olosuhteisiin ja niiden puhdistamisessa voidaan käyttää tuotteesta riippuen kuivahöyrypesua, korkeapainepesua, desinfiointiaineita, UVC-desifiointia ja otsonointia.

”Pintojen puhdistettavuus on noussut koronapandemian myötä aiempaa keskeisempään asemaan.

Desinfiointi viimeistelee puhdistuksen

CleanSpace Pro on suunnattu erityisesti elektroniikka-, lääke-, elintarvike- ja juomateollisuuden tarpeisiin. Pro täyttää myös elintarviketeollisuuden HACCP-järjestelmän kriteerit. Antistaattisuutensa ansiosta Pro soveltuu myös datakeskuksiin ja muihin tiloihin, joissa on runsaasti elektroniikkaa tai optiikkaa.

”Sarjan tuotteista Pure ja Block on suunniteltu tiloihin, joissa on erittäin korkeat hygieniavaatimukset. Niiden puhdistamisessa voidaan hyödyntää UVC-desifiointia, otsonointia ja vetyperoksidihöyryä, jotka estävät mikrobien kasvua ja desinfioivat pinnan”, lisää Vuorinen.

Puren käyttökohteita ovat tilat, joissa kosteus voi nousta korkeaksi. Näitä ovat esimerkiksi kylpylät ja uima-allastilat, suurkeittiöt, catering- ja ravintola-ala.

Block on puhdastilakuokaltaan tuotesarjan korkein (ISO-luokka 2) ja sopii esimerkiksi sairaaloiden toimenpidehuoneisiin, puhdastiloihin, lääketeollisuuteen, laboratorioihin ja kemian teollisuuteen.∎

Teksti: Merja Maukonen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!
PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »