mainos_1063

Kalusteet ja varusteet (vihersisustus)

Vihreällä vyöhykkeellä

artikkelikuva: Vihreällä vyöhykkeellä

KUVA: PEXELS


Neljä vihersisustamisen pitkän linjan ammattilaista kertoo, miten kasvuhakuinen Toimiala kehittyy nyt ja tulevaisuudessa.

Tiina Aroniitty Vihersisustus Hetki Oy:stä toteaa, että ilahduttavasti yksi vihersisustamisen viimeaikaisista trendeistä on tietty trendittömyys: nyt tehdään yksilöllisiä sisustuksia, taatusti asiakkaan toiveiden mukaan.

”Eri sisustukset voivat poiketa toisistaan huomattavastikin, ei ole yhtä selkeää linjaa”, hän toteaa.


KUVA: VIHERSISUSTUS HETKI OY

Samalla pyrkimys integroida viherelementtejä muun sisustuksen kanssa on vahvistunut. ”Vihersisustus kulkee käsikädessä muun sisustuksen kanssa”, katsoo Aroniitty.

Aroniitty on ollut alalla 20 vuotta ja väliin ihmetellytkin sitä, miten bisnes on jatkuvasti kasvanut ilman isompia notkahduksia. ”Aina kun miettii, että voiko se vieläkin kasvaa, niin kyllä se on kasvanut”, hän nauraa.

Yhdeksi syyksi Aroniitty arvelee turvallisuushakuisuuden: kun maailmalla myllertää korona tai sota, moni hakee viihtyisiä, vihreitä ympäristöjä ja lämmintä kodinomaisuutta sisustukseen.

”Samalla tiedetään jo aika hyvin se positiivinen vaikutus, mikä viherkasveilla on ihmisten viihtyvyyteen työpaikoilla ja myös ihan perushyvinvointiin.”

Yritys myy – vuodesta toiseen – paljon esimerkiksi isolehtisiä, runsaita viherkasveja, usein näyttävissä ruukuissa. Asiakkaina on etupäässä yrityksiä, mutta kuluttajapuolikin aktivoitui pandemia-aikana ja se ”vihreä tuuli” on kantanut näihin päiviin asti.


KUVA: VIHERSISUSTUS HETKI OY

”Yritykset haluavat tehdä vaikutuksen aulan tai sisääntulon sisustuksella ja vihersisustaminen antaa siihen paljon mahdollisuuksia.” Toinen yritysten suosikkikohde on työntekijöiden virkistystilat: esimerkiksi kahvihuoneesta voi tänä päivänä tehdä melkoisen keitaan.

Aroniitty uskoo, että vihersisustaminen jatkaa omaa evoluutiotaan ja versoo samalla uusiin ja yllättäviinkin suuntiin. ”Nyt ei ajatella vain yksittäisiä viherkasveja, vaan mietitään syvällisemmin sisustuksellisia kokonaisuuksia.”

Yksi esimerkki on viime vuonna toteutettu yksityinen kesähuvila, jonka sisuksiin luotiin uniikki balilainen puutarha. ”Hirrestä tehtyyn kesämökkiin tuli esimerkiksi lattioihin upotetut altaat”, kuvailee Aroniitty Raaseporin projektia, jossa huolellinen suunnitteluvaihe kesti puoli vuotta.

Tässä kohteessa – niin kuin monessa muussakin – on panostettu tunnelmaan: se on juuri sitä elämyksellisyyttä, mihin ihmiset haluavat nyt uppoutua. Aroniityn mukaan vihersisustaminen on myös siinä mielessä kiitollinen ala, että muutos näkyy ja tuntuu heti:

”Kun ihmiset näkevät uuden tilan ensimmäistä kertaa, reaktiot ovat aina näkemisen arvoisia”, tietää Aroniitty.

”Sen takia tykkään aina olla toimituksissa itse mukana, koska siellä on aina se ’Wau!’, josta tietää, että se tulee sydämestä.”

”Vihersisustus kulkee käsikädessä muun sisustuksen kanssa.


KUVA: MIKAEL PETTERSSON

Oula Harjula InnoGreenistä toteaa, että kiristyvä taloustilanne ohjaa yritysten viherratkaisuja kohti joustavuutta ja muokattavuutta. ”Pienempiin tiloihin haetaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja”, hän summaa.

InnoGreen suunnittelee, toteuttaa ja huoltaa vihreyttä sekä sisä- että ulkotiloissa. Yritys palvelee yli 500 sopimusasiakasta ympäri Suomen sekä lisäksi naapurimaissa. InnoGreenin tunnetuin tuote lienee sen modulaarinen kasviseinä, mutta tämän rinnalla versoo paljon muutakin.

”Viherseinien suosio on pysynyt ennallaan, koska se on sitä kompaktia ja neliötehokasta vihreyttä, mitä asiakkaat arvostavat tässä hetkessä.” Myös sammal ja jäkälä ovat kiivenneet seinälle ja tauluihin, ilmeisen pysyvästi.

Harjula puhuu koronan mukanaan tuomista muutoksista: yritykset etsivät nyt pienempiä toimitiloja, kun puolet porukasta on etätöissä eikä turhasta tilasta kannata maksaa. Ja sitten toisaalta: toimiston on oltava viihtyisämpi kuin ennen, tai etätyöläiset jäävät kotiin koneitaan naputtelemaan.

”Myös vastuullisuus on nousussa ja vihreistä arvoista halutaan viestiä sidosryhmille.” Harjulan mukaan kiertotalousajattelu nostaa päätään koko ajan ja tämä näkyy asiakkaiden kysymyksissä: mitä materiaaleja käytetään, mistä tuotteet oikein tulevat?


KUVA: INNOGREEN

Harjula on katsellut viherrakentamisen evoluutiota varsin tyytyväisenä. ”Vielä 10 vuotta sitten viherkasvi ruukussa saattoi olla se ykkösjuttu. Nyt tehdään näyttäviä viherseinä- ja muita kokonaisuuksia”, hän vertailee.

Tuore referenssi löytyy Keilaniemen Swing Housesta, johon tehtiin 20 metriä korkea viherseinä, joka hyödyntää sadevettä kastelussa. ”Viherseinä vielä sijaitsee kapeassa porrasaukossa, joten sekä rakentaminen että huolto oli mietittävä viimeisen päälle”, muistelee Harjula.

Yksi tuore hitti on yrityksen Habitaressa lanseeraama Koivu-tuoteperhe. ”Se on ollut kysytty tuote, koska kotimaisuus on siinä niin isossa roolissa.”

Harjulan mukaan vihreys on ”hyvän mielen tuote”, jonka takana kelpaa seistä. ”Viherratkaisut ovat palauttavia, energiaa ja hyvää fiilistä antavia juttuja”, toteaa Harjula. ”Tässä työssä voi tuoda hymyn asiakkaan kasvoille, se on selvä.”

Tulevaisuuden osalta Harjula odottaa, että palvelumuotoinen hankintamalli juurtuu viheralalle entistä syvempään. Vihreyttä palveluna -konsepti on yritysten kannalta toimiva ratkaisu, hän uskoo.

”Yrityksissä arvostetaan joustavuutta. Meidän alan toimijoiden haasteena on pitää huolta tarjoomasta ja miettiä, millainen on viherratkaisujen kenttä vaikkapa viiden vuoden kuluttua.”

”Viherratkaisut ovat palauttavia, energiaa ja hyvää fiilistä antavia juttuja.


KUVA: EG-TRADING OY

EG-Trading Oy myy tuotteita ja ratkaisuja ulkona tapahtuvaan ympäristörakentamiseen. Nina Wennäkoski yrityksestä kertoo, että ympäristörakentamisessa trendeinä ovat helppohoitoisuus (esimerkiksi maksaruoho nurmikon sijaan ja askelkivet pihan läpi), luonnonmukaisuus, luonnon kasvit, hyöty- ja yrttipuutarhat, hyönteishotellit, heinien käyttö, runsaat suuret kasvit ja erimuotoiset havut.

”Lisäksi hulevesien hallinta maksaruoho- ja niittykatoilla sekä veden ohjaus ja hyötykäyttö piha-alueilla ovat kysyttyjä. Vettäläpäisevien pinnoitteiden merkitys on kasvanut.”

Wennäkoski on ollut yrittäjänä ensi vuonna jo 20 vuoden ajan. Samalla infra- ja viherala on kasvanut merkittävästi niin julkitila- kuin yksityispuolella. ”Aloitimme lähes nollatilanteesta viherkattojen kanssa Suomessa ja nyt ne ovat osa kaavoitusta.”

Wennäkoski muistuttaa, että viherkattojen merkitys hulevesien viivyttäjinä ja puhdistavina viherelementteinä on erittäin tärkeä. ”Lisäksi tehdään paljon eroosionsuojausta sekä luodaan uusia viheralueita.”


KUVA: EG-TRADING OY

”Myös yksityiset ovat heränneet omien pihojen ja mökkiympäristöjen laittoon, osittain tv-ohjelmien kirittämänä”, tietää Wennäkoski.

”Nyt halutaan laatua ja arvostetaan vapaa-aikaa, jota voidaan toteuttaa omalla esteettisellä ja toimivalla pihalla.”

Yrityksen liikevaihdosta noin puolet tuo viherkatot (maksaruoho- ja niittyviherkatot). Muita suosittuja tuotteita ovat eroosiomatot, rikkaruohonestomatot, istutusaltaat, metalliset reunalistat, köynnösvaijerit, perennamatot, turva-alustat ja kaakaohake.

”Pääosin myynti kohdistuu yrityksille, mutta myynti kuluttajille on myös lisääntynyt.”

Erikoisia vihersisustusprojekteja mahtuu pitkälle uralle monta. Mieleenpainuvia kohteita ovat olleet esimerkiksi vettä puhdistavat, kelluvat saaret ja lintujen pesimäsaaret.

”Ulkosaaristoon teimme viherkattoprojektin, jossa talon katto muistutti lentokoneen siipiä ja niitä oli joka ilmansuuntaan.”

Entä millainen on vihersisustamisen tulevaisuus? – Wennäkoski uskoo, että viherkatot ja hulevesien viivytys ja hyötykäyttö tulevat olemaan vakiintunut standardi rakentamisessa. Samalla luonnonmukaisuus ja kiertotalous, esimerkiksi kierrätettyjen tuotteiden muodossa, vahvistavat asemiaan entisestään.

”Meilläkin on jo tällä hetkellä kierrätettyä raakakumiturva-alustaa, kierrätyslasimassapinnoitetta, merten keräysmuovista tehtyjä puistotuotteita sekä eroosiomattoja puukuidusta, heinästä ja oljesta”, listaa Wennäkoski.

”Jatkossa käytämme suomalaisesta kierrätyslumpusta valmistettua vedenpitomattoa”, hän toteaa ja lisää, että kotimaisten tuotteiden osuus tulee jatkossa lisääntymään.

”Vihersisustaminen sisä- ja ulkotiloissa tulee koko ajan tärkeämmäksi, koska viherpinnoista saamme niin paljon erilaisia hyötyjä.”

Yritys on kasvattanut omaa, kotimaista ja monilajista Nordic Green Roof® maksaruohomattoa jo vuodesta 2012 Tammisaaressa. Wennäkosken mukaan on edelleen mielenkiintoista kehittää viherkattoja aina vain paremmiksi, jolloin niillä voidaan viivyttää hulevesiä ja luoda uusia elinympäristöjä eläimistölle sekä kasveille. Lisäksi tutkimusten mukaan häviäviä niittykasveja voidaan saada viihtymään juuri viherkatoilla.

”Lisäksi viherkattoja voidaan laajentaa oleskelualueiksi, joissa on esimerkiksi kulkukäytäviä, puita, kiviä ja hyönteisbaareja.”

” Vettäläpäisevien pinnoitteiden merkitys on kasvanut.


KUVA: VIHERSISUSTUS LUWASA OY

Outi Nieminen Vihersisustus Luwasasta kertoo, että kalusteisiin – kuten hyllyköihin ja altaisiin – sijoitettavat kasvit ovat valttia juuri nyt.

”Yritykset haluavat kokonaisuuksia, joissa korostuvat runsaus ja näyttävyys. Usein vihersisustukseen tarkoitetut kalusteet suunnitellaan mittatilauksena tarkasti tilaan sopiviksi.”

Viherratkaisut eivät myöskään välttämättä aina tuo mieleen trooppista viidakkoa:

”Esimerkiksi sisustussammalta ja -jäkälää käytetään paljon. Niiden avulla saadaan kotimaisen luonnon tunnelma näyttäviin, huoltovapaisiin vihersisustustoteutuksiin.”

Luwasan nimi juontaa juurensa vesiviljelymenetelmästä, jonka erityisosaaja yritys on. Metodissa käytetään kevytsoraa kasvualustana mullan sijaan.

”Tästä syystä istutuksemme ovat allergiaystävällinen ja näyttävä valinta julkisiin tiloihin”, toteaa Nieminen. Vesiviljellyt viherkasvit ovat myös huolitellun näköisiä ja pitkät huoltovälit tekevät niistä kustannustehokkaan valinnan.

”Tyypillisesti meidän huoltotiimimme käy kerran kuussa hoitamassa kasveja”, kertoo Nieminen.

Nieminen näkee, että viherrakentamisessa on tällä hetkellä mukavasti nostetta. ”Tuntuu että tällaiselle palveluntarjoajalle ala on nyt tavallistakin inspiroivampi, kun viherrakentamisen suosio kasvaa.”

Monessa firmassa ajatellaan, että viihtyvyyteen on nyt syytä panostaa eri tavalla. ”Toimitilat pitää tehdä houkutteleviksi, jotta työntekijät tulee toimistolle etätöiden sijaan”, toteaa Nieminen ja lisää, että nykyajan tietotyöläiset ovat myös vaativia – esimerkiksi some-kanavista on nähty yritysten taitavia vihertoteutuksia ja pian aletaan kysellä: hei, miksei meillä ole tällaista?

”Ja kun ihmisillä on vihreää ympärillä, myös itse työnteko sujuu paremmin”, tietää Nieminen.


KUVA: VIHERSISUSTUS LUWASA OY

Nieminen on iloinen myös siitä, että sisustusarkkitehdit ovat ottaneet viherrakentamisen prinsiippejä haltuun ja he integroivat aidosti vihreitä komponentteja suunnitelmiin.

”Meidät pyydetään mukaan projekteihin entistä varhaisemmassa vaiheessa, mikä tuo aina vain paremman lopputuloksen”, hän kiittelee.

Yrityksissä ymmärretään sekin, että viherratkaisusta täytyy pitää huolta. ”Ei käy järkeen maksaa tuhansia euroja näyttävästä toteutuksesta ja jättää niiden huolto retuperälle”, muistuttaa Nieminen.

”Nyt tiedostetaan, että huolto on muutakin kuin veden kaatamista – ja yritykset haluavat panostaa tähän kyllä.”

Yritysten kunnianhimo toteutuksissa näkyy siinäkin, että nosturi tai kurotin alkaa olla tavallinen projektityökalu. ”Meille on arkipäivää, että tehdään vihersisustamista jonnekin aika korkealle”, nauraa Nieminen.

Nieminen näkee, että vihersisustamisen iso haaste on varmistaa vastuullisuus. Kasvien kasvattaminen ja kuljettaminen vaativat energiaa ja hiilijalanjälkeä on syytä tarkkailla.

”Veden ja energian käyttö sekä logistiikkaketjujen päästöt pitää minimoida. Esimerkiksi tuholaisten torjunnassa pitää käyttää biologista torjuntaa kemiallisten aineiden sijaan”, Nieminen tarjoaa esimerkkejä.

Viherrakentamisen kyky tuottaa onnellisuutta on silti liki maaginen: ”Tämä koskee sekä rakentajaa että asiakasta”, hymyilee Nieminen.

”Yritykset haluavat kokonaisuuksia, joissa korostuvat runsaus ja näyttävyys.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »