mainos_1054

Sisäpinnat ja tilaosat (akustoinnit, alakatot, lattiat ja päällysteet, matot, tekstiilit)

Melusta mukavuuteen

Akustiikkasuunnittelu vaikuttaa tilojen toiminnallisuuteen

artikkelikuva: Melusta mukavuuteen

KUVA: ARI NURMELA


Ravintoloiden, liikuntatilojen ja oppimisympäristöjen akustiikkasuunnittelu parantaa tilojen viihtyisyyttä. Akustiikan parantamiseen on lukuisia vaihtoehtoja niin seiniin, alakattoon kuin lattiaankin.


KUVA: ROCKFON

Akustinen suunnittelu parantaa viihtyisyyttä

Ravintola on haastava ympäristö akustiikkasuunnittelun kannalta. Nykypäivänä suositut avoimet keittiöt tuottavat melua, ja kovat pinnat tekevät tilasta kaikuisan ja levottoman. Suurin osa ravintola-asiakkaista kokee, että taustamelu häiritsee ravintolakokemusta.

”Akustiikkasuunnittelulla voidaan vaikuttaa siihen, miten hyvin asiakkaat ravintolassa viihtyvät. Melu vaikuttaa tunnelman lisäksi myös ruoan ja juoman maistuvuuteen. Akustisesti miellyttävässä tilassa pöytäseurueen keskustelu helpottuu. Kun toisen puhetta kuulee normaalilla puhevoimakkuudella, paranee myös yksityisyys”, sanoo Rockfonin suunnittelijamyyntiin keskittynyt aluemyyntipäällikkö Kai Vanha-aho.

Hälinä on epämiellyttävää henkilökunnallekin. Meluisa työympäristö heikentää työhyvinvointia ja kokonaisvaltaista hyvinvointia. Akustisesti toimivassa työympäristössä henkilökunta voi paremmin ja työssä jaksaminen kohenee.


KUVA: ROCKFON

Värikkäitä akustiikkaratkaisuja

Ravintolasalin ja keittiön akustiikkaa voidaan parantaa ääntä vaimentavien pintojen avulla. Akustiikkaelementtien on sovittava muuhun sisustukseen, jotta ravintolasali on visuaalisesti viehättävä ja sisustus tukee ravintolan brändiä viimeistä yksityiskohtaa myöten.

Kivivillapohjainen Rockfon Color-all® tarjoaa alakaton ja seinien akustiikkaratkaisuihin runsaasti vaihtoehtoja. Kivivillapohjaiset akustiikkalevyt sopivat sekä ulkonäkönsä puolesta että ominaisuuksiltaan vaativaan ravintolaympäristöön.

”Akustiikkaratkaisun ei tarvitse olla valkoinen, sillä Color-all®-akustiikkalevyihin on valittavissa 34 vakioväriä. Olemme saaneet erittäin hyvää palautetta sävyistä, joilla voi toteuttaa erilaisia ilmeitä leikkisästä eleganttiin ja rouheasta ylelliseen”, Vanha-aho kertoo.

Kivivillan äänenvaimennus- ja ääneneristysominaisuudet ovat erinomaiset, ja kivivillasta valmistetut akustiikkalevyt ovat palamattomia, kestäviä ja hygieenisiä, ja ne eivät toimi mikro-organismien kasvualustana.

”Ammattikeittiöissä ja ravintoloissa pintojen hygieniavaatimukset ovat erittäin korkeat. Kivivillapohjaisia akustiikkalevyjä voidaan käyttää sekä ravintolasalissa että keittiössä, jonka kuumuutta ja kosteutta kivivilla kestää erinomaisesti”, Vanha-aho sanoo.

”Akustisesti miellyttävässä tilassa voi keskittyä oppimiseen ja työskentelyyn.


KUVA: ROCKFON

Akustiikka on osa terveellistä kouluympäristöä

Akustiikkaratkaisujen paloturvallisuus, hygieenisyys, kestävyys ja helppo puhdistettavuus ovat tärkeitä myös koulumaailmassa. Kouluarkkitehtuurissa suositaan suuria, avaria monikäyttötiloja sekä lasiseinäisiä, useilla kulkureitillä varustettuja tiloja. Alakattoverhouksilla tilojen akustiikkaa voidaan parantaa siten, että tiloissa on helppoa kuulla, keskittyä ja oppia sekä rentoutua ja leikkiä.

”Melutason alentaminen sopivalla akustiikkaratkaisulla parantaa sekä koulun henkilökunnan että oppilaiden viihtyvyyttä. Akustisesti miellyttävässä tilassa voi keskittyä oppimiseen ja työskentelyyn”, sanoo Vanha-aho.

Koulurakentamisen turvallisuutta ja terveellisyyttä ohjataan rakennusmääräyksillä ja ohjeilla. Turvallisuuden kannalta viihtyisä ja äänimaailmaltaan rauhallinen on tarkoituksenmukaisin. Akustiikkaratkaisujen toimivuudella huolehditaan myös opettajien terveydestä, sillä jatkuva tarve korottaa ääntään voi johtaa työperäisiin äänija kuuloelinten häiriöihin.

”Jos tilan akustiikka mietityttää, autamme mielellämme sopivan akustiikkaratkaisun valinnassa”, Vanhaaho lisää.


KUVA: KNAUF OY

Akustiikkafleece lisää puukuitulevyjen äänen absorptiota

Urheilu- ja liikuntatiloissa melutaso saattaa kohota korkeaksi. Liikuntatilojen akustiikkaratkaisuilla hallitaan äänen kaiuntaa ja heijastumista, mikä parantaa yleistä viihtyvyyttä ja helpottaa puheäänen kuulemista.

”Liikuntatiloissa akustiikkaa voidaan parantaa sekä seiniin että alakattoon asennettavilla akustiikkaratkaisuilla. Aktiivisessa liikuntakäytössä olevan tilan pintamateriaalien on oltava kestäviä. Etenkin seinäakustiikkaratkaisuilta vaaditaan palloiskunkestävyyttä”, sanoo Knauf Oy:n akustiikkatuotteiden myyntipäällikkö Artur Vanamo.

Magnesiittisidonnaiset puukuituakustiikkalevyt ovat palloiskunkestäviä ja säilyttävät akustiset ominaisuutensa kovassakin käytössä. Sideaineena käytettävä magnesiitti on sitkeä, eikä riko puun solurakennetta. Puukuituakustiikkaratkaisut tarjoavat hyvän äänen absorptiokyvyn, mikä luo mukavamman harjoitteluympäristön ja vähentää mahdollisia häiriöitä.

Erittäin meluisissa tiloissa, kuten liikuntasaleissa, puuakustiikkaratkaisut vaativat lisäksi levyn taakse lisätyn akustiikkavillan, jotta tilan vaatima absorptioarvo saavutetaan. Heradesign Alpha+ -malliston tuotteita käytettäessä riittävä absorptio saavutetaan ilman akustiikkavillaa, kun levy ruuvataan kiinni seinä- tai kattorakenteeseen ja rakenteen kokonaispaksuus on noin 100-200 mm.

”Heradesign Alpha+ on kehitetty vaimentamaan ääntä tehokkaasti, ja samalla tuotekehityksessä on panostettu helppoon asennettavuuteen. Alpha+-akustiikkapaneelien taustaan on kiinnitetty akustiikkafleece, jonka avulla saavutetaan korkeampi absorptioarvo”, Vanamo kertoo.

Akustiikkafleecen ansiosta puukuitulevyn taakse ei useimmiten tarvitse asentaa erikseen äänenvaimennusvillaa, mikä sujuvoittaa ja nopeuttaa asentamista. Alpha+-akustiikkapaneelit voidaan kiinnittää suoraan koolaukseen ruuvaamalla. Palloiskunkestävyys saavutetaan 25 mm ja 35 mm levypaksuuksilla.

”Akustiikkalevyn taustaan kiinnitetty akustiikkafleece antaa erittäin hyvän äänenabsorption. Esimerkiksi Heradesign Superfine Alpha+ -puukuitulevyllä saavutetaan absorptioluokka A noin sadan millimetrin seinärakenteella. Ilman lisättyä akustiikkavillaa puukuitulevyjen absorptioluokka on yleensä C tai D”, sanoo Vanamo.

”Liikuntatilojen akustiikkaratkaisuilla hallitaan äänen kaiuntaa ja heijastumista.


KUVA: KNAUF OY

Oppimisympäristöissä vaaditaan absorptiota ja äänenvaimennusta

Akustiikkafleecellä varustetut puukuitulevyt tarjoavat joustavan ja monipuolisen akustiikkaratkaisun myös erilaisiin oppimisympäristöihin, kuten kouluihin ja päiväkoteihin. Myös oppimisympäristöissä akustiikkaratkaisujen on oltava kestäviä ja sisustuksellisesti monipuolisia.

”Oppimisympäristöissä tärkeitä akustiikkaratkaisujen ominaisuuksia ovat äänen absorptio ja äänenvaimennus. Oppimistilojen akustiikkasuunnittelussa on otettava huomioon, että opettajan äänen on kantauduttava tilassa riittävän hyvin, jotta ääni ei rasitu ja oppilaat saavat puheesta selvää”, kertoo Vanamo.


KUVA: KNAUF OY

Puukuitulevyjen värivalikoima mukautuu erilaisiin sisustustyyleihin räiskyvän värikkäästä harmonisen rauhalliseen: tilauksesta saatavilla ovat kaikki RAL-värikartan sävyt.

Puukuitulevyjen lisäksi mineraalivillapohjaiset akustiikkaratkaisut sopivat hyvin oppimisympäristöihin. Monipuolisesta mineraalivillasta voidaan valmistaa lukuisia erityyppisiä tuotteita, joilla saavutetaan hyvä absorptioarvo, äänenvaimennus, ilmaäänenvaimennus ja/tai ääneneristävyys. AMF-tuoteperheestä löytyy ominaisuuksiltaan erilaisia tuotteita, jotka vastaavat vaatimuksiltaan erilaisten tilojen tarpeisiin.

”Bioliukenevasta mineraalivillasta, savesta ja tärkkelyksestä valmistettujen AMF-akustiikkalevyjen valonheijastuvuusarvo on jopa 88 prosenttia. Monipuolisena tuotteena mineraalivillaratkaisuista löytyy sopiva lähes kaikkiin käyttökohteisiin oppimisympäristöistä ISO 3- – ISO 5 -puhdastilaluokiteltuihin laboratorioihin”, Vanamo sanoo.


KUVA: LAATTAPISTE-PUKKILA OY

Tekstiililaatat tuovat tilaan kodikkuutta ja pehmeyttä

Puheensorina ja melu tuovat haasteita keskittymiseen ja heikentävät tilan viihtyisyyttä. Tilan akustiikkaa voi parantaa äänimaailmaa pehmentävällä lattiamateriaalilla. Tekstiililaatat vaimentavat askelääniä, absorboivat ääntä ja tuovat tilaan kodikasta pehmeyttä. Tekstiililaattojen ominaisuudet ovat edukseen mm. toimistoissa, kouluissa, hotelleissa, päiväkodeissa ja julkisissa tiloissa unohtamatta koteja.

”Interfacen irtoasennettavat tekstiililaatat vaimentavat askelääniä 20–30 desibeliä. Haastavien tilojen akustiikan parantamiseen Interface on kehittänyt akustiikkapohjan, jolla ääntä voidaan vaimentaa vieläkin tehokkaammin”, sanoo Laattapiste-Pukkila Oy:n tekstiililattioiden tuoteryhmäpäällikkö Iiris Keinänen.

Irtoasennettava tekstiililaatta on muuntojoustava vaihtoehto sisustukseen. Interfacen tekstiililaattojen tuotekehityksessä on huomioitu myös ekologisuus. Tuotteiden ympäristöystävällisyyttä parannetaan jatkuvasti tinkimättä akustisista ominaisuuksista. Interface onkin tuonut jo markkinoille hiilinegatiivisen, kulutusta kestävän ja akustoivan tekstiililaatan.

Nykypäivän sisustuksessa näkyvät luonnonelementit. Tekstiililaatat tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia biofiiliseen suunnitteluun. Luonto on inspiroinut kuoseja ja värimaailmaa: saatavilla on mm. talvisia kuoseja, kaarnan inspiroimia kuoseja sekä vihreän ja ruskean sävyjä.


KUVA: LAATTAPISTE-PUKKILA OY

”Auki leikatulla nukkapinnalla voi luoda ruohikkomaisen vaikutelman, ja tekstuureja ja sävyjä vaihtelemalla sisustukseen voi luoda sammalmättäitä ja muita viehättäviä visuaalisia elementtejä”, ideoi Keinänen.

”Tilan akustiikkaa voi parantaa äänimaailmaa pehmentävällä lattiamateriaalilla.

Nukkakorkeuden vaihteluilla ilmettä sisustukseen

Tekstiililaattojen tuftattu lanka absorboi ääntä sitä tehokkaammin mitä paksumpi nukkakerros laattaan valitaan. Nukkakorkeuden valinnassa on huomioitava tilan käyttötarkoitus. Matala ja keskimatala silmukkanukka ovat monikäyttöisiä ja kestäviä, ja esimerkiksi toimistotuolien tai rullakoiden pyörät rullaavat kevyesti sopivan napakan nukan päällä.

”Nukkakorkeuden vaihteluilla voidaan toteuttaa tilaan kiinnostava visuaalinen ilme ja luoda vyöhykkeitä lattian tekstuurin avulla. Vaikkapa hotellihuoneeseen tai toimiston lounge-tilaan syntyy ylellinen ilme korkealla nukalla. Samalla lattia imee keskustelusta syntyvää puheääntä, joten keskustelu ei häiritse muita”, Keinänen kuvailee.


KUVA: LAATTAPISTE-PUKKILA OY

Hotelleissa hyvä yöuni on tärkeä hotellivieraiden viihtyvyyteen vaikuttava tekijä. Muhkea nukka sopii hotellihuoneen sisustukseen, kun taas käytävillä matalampi nukka on sopiva askelääniä vaimentava ja kulutusta kestävä valinta.

Hyvän kulutuksenkestävyytensä ansiosta tekstiililaatat soveltuvat erinomaisesti myös julkisten tilojen sisustukseen ja akustiikan parantamiseen. Esimerkiksi espoolaiseen Lippulaivan kirjastoon valittiin harmaasävyinen tekstiililaatta, joka vaimentaa sekä askelääniä että tilassa kimpoilevia ääniä.

Laattapiste-Pukkilan tekstiililaattojen ja -mattojen tuotetietoihin on koottu askeläänitestausten tulokset, absorptiosuhteet sekä soveltuvuus erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten toimistotuolin alla käytettäväksi. Kattava tuotetieto helpottaa sopivan tuotteen valintaa.

Teksti: Merja Maukonen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »