mainos_1053

Kalusteet ja varusteet (kylpyhuone, saniteettitilat)

Kylpyhuoneet kauniiksi ja käyttöä kestäviksi

artikkelikuva: Kylpyhuoneet kauniiksi ja käyttöä kestäviksi

Kuva: Pixabay


Nykypäivän kylpyhuoneet ja muut märkätilat on syytä suunnitella hyvin, jotta ne saadaan sekä toimiviksi että turvallisiksi. Moniin kylpyhuoneisiin halutaan nykyään vaaleaa sisustusta ja isoja laattoja – mutta myös esteettömyyttä ja ekologisuutta.

Yhtenäistä pintaa ja väri-ilmettä

Uusiin kylpyhuonesisustuksiin halutaan selkeitä yhtenäisiä pintoja ja entistä vähemmän saumoja.

”Nyt kylpyhuonelaattojen trendinä ovat aiempaa suuremmat laattakoot. Tavanomaisiin 10 x 10 cm:n laattoihin on paljolti jo väsytty”, arvioi Laattapiste-Pukkila Oy:n erikoisliikemyyjä Elisa Mansikkamäki.

Pukkilalla ja sen kanssa toukokuun 2023 alussa yhdistyneellä Laattapiste Oy:llä on yhteensä 193 vuoden kokemus keraamisista materiaaleista ja märkätilalaatoista. Laattapisteen tarina alkoi vuonna 1979 ja Pukkilan jo vuonna 1874.


KUVA: LAATTAPISTE-PUKKILA OY

”Kun käytetään linjalattiakaivoja ja märkätilan lattian kaadot kulkevat yhteen suuntaan, lattioihin voidaan asentaa yhä isompia laattoja. Jopa 60 x 60 cm:n laattakoot ovat mahdollisia. Jos taas kaivo on perinteiseen tapaan sijoitettu keskelle lattiaa, asennustyössä on käytettävä enintään 15 x 15 cm:n lattialaattoja. Yksi vaihtoehto ovat kuusikulmaiset laatat, joita on esimerkiksi Natura-sarjassa. Seinäpinnoilla todella isotkin laatat – peräti 60 x 120 cm:n kokoiset – ovat suosittuja”, Mansikkamäki kertoo.


KUVA: LAATTAPISTE-PUKKILA OY

Yksilöllistä sisustusta

Nykyisin suuntauksena myös on, että kylpyhuoneiden lattioihin ja seiniin halutaan pitkälti samantyyppisiä laattoja.

”Harmoniset kokonaisuudet ovat kysyttyjä, joten monesti asennetaan saman tuoteperheen laattoja sekä märkätilan seiniin että lattiaan. Silloin laattojen värit ja pinnat saadaan helposti yhteensopiviksi. Värien osalta erityisesti pehmeät vaaleahkot hiekansävyiset värit ovat nyt muodissa”, toteaa Mansikkamäki.

Hänen mukaansa muutkin rauhalliset värisävyt sekä kivipinta- ja marmorikuvioinnit ovat kysyttyjä.

”Nyt haetaan aiempaa värikkäämpiä ja yksilöllisempiä laattaratkaisuja. Kylpyhuoneen sisustukseen halutaan yksilöllistä ilmettä. Valittujen värien ja kuosien pitäisi myös kestää aikaa”, hän korostaa.

”Nyt haetaan aiempaa värikkäämpiä ja yksilöllisempiä laattaratkaisuja.

Turvallista laattalattiaa

Värien ohella myös laattojen pintastruktuuriin on tullut uusia vaihtoehtoja.

”Vaikkapa isoissa 60 x 120 cm:n lattialaatoissa voi nykyisin olla elävämpää struktuuripintaa kuin ennen”, Mansikkamäki sanoo.

”Oikeanlaisella kylpyhuonevalaistuksella tällaista pintaa saadaan elämään. Tästäkin syystä kylpyhuonetilan valaistukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.”

”Toki myös liukastumisen esto on tärkeä kysymys. Yleensä isoihin lattioihin ei suositella kiiltäviä laattoja, vaan jonkinlaista struktuuripintaa – mutta ei kuitenkaan niin karheaa pintaa, että se vaikeuttaisi lattian puhdistamista.”

Taloyhtiöiden ja uimahallien märkätilalaattojen valinta tulee tehdä erityisen huolellisesti. Kohteen erityispiirteet tulee ottaa huomioon.

”Kylpyhuone on hyvä saada väljästi käytettäväksi, koska peseytyminen on tilan ensisijainen käyttötarkoitus”, tähdentää Mansikkamäki.

Tilan ja sen varusteiden muodostama kokonaisuus on suunniteltava myös niin, että kaikki värit ovat keskenään yhteensopivia ja esteettisiä.

”Esimerkiksi Laattapiste-Pukkila Oy:n myymälöissä on rakentajille ja remontoijille tarjolla suunnittelupalvelua”, Mansikkamäki vihjaa.

Isot laatat ja seinälevyt nopeuttavat asennusta

Sisustussuunnittelija ja -myyjä Carita Takkula Hartman Rauta Oy:stä arvelee 10 x 10 cm:n kylpyhuonelaattojen olevan jo historiaa.

”Isommat laatat helpottavat puhdistusta ja luovat yhtenäisempää pintaa. Kylpyhuoneisiin saadaan suurilla laatoilla kylpylämäinen tunnelma”, hän selittää.

”Varsinkin 60 x 60 cm:n laattakokoa käytetään nyt paljon sekä seinissä että lattioissa, varsinkin uudiskohteissa. Pienemmät laatat ovat usein 15 x 15 cm:n kokoluokkaa.”

Runsaat 160 vuotta sitten toimintansa aloittanut kotimainen perheyritys Hartman Rauta toimittaa erilaisia materiaaleja ja tarvikkeita uudis- ja korjausrakentamiseen sekä sisustamiseen.

Luonnonläheisiä materiaaleja ja värejä

Takkulan mukaan kylpyhuoneissa ja muissa märkätiloissa näkyy luonnonläheisyys niin materiaaleissa kuin väreissäkin.

Seinä- ja lattialaattojen sävyissä suositaan paljolti vaaleita värejä, kuten hiekan sävyjä. Toisaalta esimerkiksi värikkäämpi Akvarelli-sarja on lisännyt suosiotaan.

”Värikkäissä laatoista varsinkin vihreä väri tekee tuloaan kylpyhuoneisiin, sillä muissakin tiloissa käytetään nykyisin aiempaa enemmän vihreän sävyjä. Perusvalkoisia laattoja ei juuri enää haluta, paitsi joissakin tapauksissa valkoista mattalaattaa”, Takkula mainitsee.

”Märkätilojen pintoihin on saatavissa myös uudenlaisia kuoseja. Ohuilla märkätilamatoilla voidaan toteuttaa yhtenäistä pintaa pieniin kylpyhuonetiloihin. Saumat saadaan hitsattua näkymättömiin.”

”Märkätilojen pintoihin on saatavissa myös uudenlaisia kuoseja.


Sisustussuunnittelija ja -myyjä Carita Takkula Hartman Rauta Oy:stä sanoo, että kylpyhuoneissa ja muissa märkätiloissa näkyy luonnonläheisyys niin materiaaleissa kuin väreissäkin.
KUVA: HARTMAN RAUTA OY

Uudenlaisia seinälevyjä

Toisinaan kylpyhuonetilojen seinissä käytetään laattojen sijaan FIBOmärkätilalevyjä eli pinnoitettuja puupohjaisia levyjä.

”Myös uutuustuote Rocko-seinälevy tekee tuloaan. Sen avulla kylpyhuoneisiin saadaan isoa, lähes saumatonta pintaa”, kertoo Takkula.

Rocko Wall Tiles -sisustuslevyt valmistetaan kivikomposiitista ja ne on suunniteltu iskun- ja vedenkestäviksi. Levyjen raaka-aine on 70-prosenttisesti marmorirouhetta. Kun levyjä asennetaan märkätilaan, on varmistettava, että vesieristeet ovat kunnossa.

Levyssä on naarmuuntumiselta suojaava pintakerros. Lisäksi levyjen pinta hylkii likaa, mikä helpottaa märkätilan seinien puhtaanapitoa.


R154 Marble Gold R109 – Kronospan.
KUVA: HARTMAN RAUTA OY

Ulkonäöltään seinälevyt muistuttavat suuria keraamisia laattoja tai luonnonkivilaattoja. Valittavissa on muun muassa mattapintainen marmorikuosi.

”Tällaiset seinälevyt voivat nopeuttaa asennustyötä. Levy on sekä kestävä että vesitiivis, joten se soveltuu myös keittiöihin sekä erilaisiin julkisiin tiloihin. Koska levyn paksuus on vain 4 mm, se ei juuri vie tilaa saneerauskohteissa, vaikka levy asennettaisiin vanhojen seinälaattojen päälle”, Takkula selvittää.

”Uusi seinälevy on myös notkea. Sen voi taivuttaa vaikkapa kaarevaksi seinäpinnaksi.”

Hartman Rauta tarjoaa Takkulan mukaan myös suunnittelupalvelua, jonka yhteydessä voidaan käydä läpi tiettyyn märkätilaan parhaiten soveltuvia materiaali- ja sisustusvaihtoehtoja yhdessä tilaajan kanssa.

”Monissa kylpyhuonetiloissa voidaan käyttää myös vaikkapa paneeliseiniä ja rimakattoja. Puuta käytetään paljon monenlaisissa sisustusratkaisuissa”, Takkula muistuttaa.

Kosketusvapaita ja kestäviä kalusteita

Varsinkin julkisten wc- ja märkätilojen suunnittelussa ja toteutuksessa on kiinnitettävä erityistä huomiota tilan ja kalusteiden hygieenisyyteen. Toisaalta kestävä kehitys ja veden säästö ovat tärkeitä tekijöitä.

Esimerkiksi vedettömät pisuaarit ovat edullisia ja ekologisia: yksi sellainen voi säästää vettä keskimäärin 100 000 litraa vuodessa. Mekaaninen hajulukkojärjestelmä ja mikrobiologinen puhdistus tekevät tällaisista laitteista toimintavarmoja.

Kosketusvapaat vedettömät pisuaarit ovat Novosan Oy:n toimitusjohtaja Hanno Airaksen mukaan hyvä valinta saniteettitilaan, koska ne ovat lujarakenteisia, hygieenisiä ja käyttäjäystävällisiä.

”Olemme toimittaneet 14 vuoden aikana sellaisia Suomeen jo yli 10 000 kappaletta. Laitteet eivät tarvitse juurikaan huoltoa – yleensä riittää tavanomainen hajulukon vaihto tarpeen mukaan”, Airas arvioi.

Tyypillisesti vedettömiä pisuaareja on asennettu julkisiin wc-tiloihin, esimerkiksi kauppakeskuksiin ja huoltoasemille.


KUVA: RIIKKA KANTINKOSKI

Vettä säästävä vesihana

Toinen hygieenisyyttä lisäävä märkätilakaluste on automaattihana, joka toimii ilman kosketusta.

”Uudet julkisten wc-tilojen automaattihanat ovat innovatiivisia ja hygieenisiä, mutta ne myös säästävät vettä ja energiaa. Lisäksi hanan rakenne helpottaa huoltotöitä”, toteaa Airas.

”Automaattihanan vedensäästön määrä riippuu säädöistä. Hana lopettaa vedensyötön, kun kädet on saatu pestyä. Uusiin ja myös olemassa oleviin hanoihin voidaan asentaa vakiovirtaussuutin, jolloin hanasta tulee vain tietty määrä vettä kerralla – vaikkapa 3,8 litraa minuutissa.”

Airaksen mukaan tällainen suutin rikastuttaa vesisuihkua ilmalla, joten pienempikin vesimäärä puhdistaa tehokkaasti.

Pesun jälkeen kädet voidaan myös kuivata kosketusvapaasti ilmaa puhaltavilla käsienkuivaajilla.


KUVA: SUVI LAINE

”Tämäntyyppiset kuivaimet ovat helposti huollettavia ja ne kestävät kovaakin käyttöä. Korona-ajan myötä käsienkuivaimet myös kehittyivät. Monissa malleissa on nyt mukana HEPA-ilmansuodatin, joka ei levitä bakteereja vaan päinvastoin puhdistaa ilmasta partikkeleita.”

Joihinkin malleihin on myös lisätty ionisaattori ja ultraviolettivalo, jotka edelleen neutralisoivat taudinaiheuttajia.

Nykypäivän julkisissa wc-tiloissa monesti tarvitaan myös lastenhoitopöytiä, jotka voidaan varustaa ergonomisilla ja esteettömillä hissinostimilla. Lastenhoitopöydän on oltava ennen kaikkea turvallinen, mutta myös helppokäyttöinen.

”Uudet julkisten wc-tilojen automaattihanat ovat innovatiivisia ja hygieenisiä.

Kokonaisvaltaista tilasuunnittelua

Jotta julkiset wc-tilat saadaan toimiviksi ja viihtyisiksi, tarvitaan huolellista tilasuunnittelua jo rakennusprojektin alkuvaiheissa. Tiloista on saatava hyvä kokonaisuus.

”Tilan suunnittelussa ei riitä keskittyminen pelkkään estetiikkaan, vaan on otettava huomioon myös siivottavuus ja tulevat huoltotoimet. Jos huollon tarvetta on mahdollista ehkäistä jo ennalta, säästetään aikaa ja rahaa”, muistuttaa Airas.

Tila on suunniteltava muutenkin käytännölliseksi. Kalusteiden ohella erityisosaamista tarvitaan esimerkiksi valaistuksen ja akustiikan suunnittelussa.

”Suomessa näitä asioita ymmärretään jo entistä paremmin, mutta kansainvälisessä vertailussa emme ole aivan kärkipäässä. Esimerkiksi kauppakeskuksissa julkisen wc-tilan viihtyisyys on ominaisuus, jonka asiakkaat muistavat”, Airas korostaa.

”Julkisessa rakentamisessa wc-tilat ovat yhä tärkeämpiä. Ne on suunniteltava siten, että tiloista tulee toimiva osa rakennuksen kokonaisuutta.”


KUVA: VÄINÖ KORPINEN OY

Esteetön kylpyhuone lisää turvallisuutta

Esteettömyys on kylpyhuoneissa tullut yhä keskeisemmäksi ominaisuudeksi. Kun ihminen ikääntyy ja hänen toimintakykynsä heikkenee, ensimmäiseksi tarvitaan apua nimenomaan peseytymisessä. Toimivat ja tyylikkäät apuvälineet kannattaa ottaa osaksi kylpyhuoneen kalustusta hyvissä ajoin.

”Näin niitä oppii käyttämään ennen kuin oppimiskyky esimerkiksi muistisairauden myötä rajoittuu”, tähdentää Väinö Korpinen Oy:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Anu Pennanen.

Väinö Korpinen Oy on 1990-luvulta lähtien toimittanut kylpyhuoneisiin apuvälineitä, joilla parannetaan tilojen esteettömyyttä ja käyttöturvallisuutta.

”Kylpyhuoneita toteutettaessa on tärkeää, että toiminnallisuus otetaan tilan suunnittelussa huomioon. Toiminnallisuus tarkoittaa muun muassa sitä, että tilan mitoitus ja oikein sijoitetut tuotteet mahdollistavat itsenäisen wc:ssä käynnin.”

”Hoivakotien ja sairaaloiden toiminnallisessa suunnittelussa otetaan huomioon avustajien hyvä ergonomia, mutta samat mallit ja tuotteet toimivat myös kotiympäristössä.”

Esimerkiksi suihkuistuimen avulla voidaan ehkäistä kaatumisia kylpyhuoneissa.

”Tyylikäs suihkuistuin helpottaa kaikenikäisten suihkuttelua – silloinkin, kun shampoota menee silmiin ja tasapaino heittää.”

Tällaiset apuvälineet kannattaa ottaa käyttöön jo hyvissä ajoin, eikä vasta ensimmäisen kaatumisen jälkeen.

Apuvälineiden on oltava kestäviä ja niihin pitää ulottua hyvin ympäri huonetta.

”Tuotteiden on oltava kuormitustestattuja. Turvallisuus on oleellinen kysymys”, Pennanen painottaa.

Uusia vaatimuksia

Ympäristöministeriön valvoma asetus esteettömästä rakennuksesta määrittää julkisten tilojen suunnittelua.

”Asetuksen tavoitteena on saada aikaan toimivat tilat. Paikalliset rakennusvalvontaviranomaiset määrittävät, miten esteettömyysasetusta tulkitaan”, toteaa Pennanen.

”Asioita seurataan nyt jo rakennusvaiheessa, eikä vasta lopputarkastuksessa.”

”Tilan suunnittelussa on tärkeää ottaa toiminnallisuus huomioon.


KUVA: VÄINÖ KORPINEN OY

Esteetön tila tuo itsenäisyyttä

Seinäkiinnitteinen wc-istuin helpottaa märkätilojen puhdistusta ja sellainen voidaan valita esteettömäänkin tilaan.

”Myös seinäkiinnitteiseen istuimeen löytyy oikeanpituiset tukikaiteet. Lisäksi wc-istuin voi olla pidennetty, jolloin pyörätuolisiirtymäkin helpottuu.”

”Kun avun tarve kasvaa, teknologia tulee apuun. Pesevä ja kuivaava wc-istuinlaite korostaa ihmisen yksityisyyttä.”

Lisäksi wc-istuimen korkeudensäätölaite tuo apua tilanteissa, joissa omat voimat eivät riitä.

Uusi tuoteryhmä ovat kattonostinratkaisut, joilla käyttäjä voidaan nostaa sähköisesti sängystä ja siirtää hänet käyttämään kylpyhuoneen kaikkia toimintoja. Tällainen järjestelmä keventää hoitajien työtaakkaa.

”Apuvälineet kylpyhuonetilassa lisäävät liikuntaesteisten ihmisten itsenäisyyttä ja ylläpitävät toimintakykyä. Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä”, Pennanen painottaa.

Hänen mukaansa Korpinen kehittää jatkuvasti sekä tuotteita että toiminnallisia ratkaisuja.

”Suunnittelussa otetaan huomioon monia asioita. Myös tuotteiden tyylikäs ulkonäkö ja helppo puhdistettavuus ovat tärkeitä.”

”Apuvälineistä on monesti apua myös sellaisille kylpyhuoneen käyttäjille, jotka eivät erityisesti tarvitse esteettömyyttä.”

Teksti: Ari Mononen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »