mainos_1021

Koulutus
Rekrytointi

Lupa onnistua

Piloottiprojektissa nuoret pääsivät mestarin oppiin raksalle

artikkelikuva: Lupa onnistua

Nuorten syrjäytyminen on vakava ongelma yhteiskunnassamme. Yksi haaste on se, miten nuoret – joita lukuhommat eivät koulussa hirveästi kiinnostaneet – saataisiin integroitua työelämään. Skanska, Rakennusliitto ja Barona käynnistivät syksyllä 2019 työssäoppimisohjelman, joka tarjoaa nuorille polun työelämään käytännön työn avulla.

Lokakuussa startanneessa Mestari-kisälli-pilotissa kuudelle nuorelle – viisi poikaa ja tyttö – tarjottiin mahdollisuus palkalliseen kuuden kuukauden työmaaharjoitteluun Skanskan pääkaupunkiseudun asuntorakentamisen työmailla. Tavoitteena on, että työmaaharjoittelun jälkeen työ Skanskalla jatkuu.

Idean isä, Skanskan aluejohtaja Ilpo Luhtala muistuttaa, että työelämään voi päästä kiinni montaa eri reittiä.

”Lähdimme yhdessä pohtimaan keinoja, joilla työelämään ja oppimiseen löytyisi polku nimenomaan käytännön tekemisen kautta. Kipinä työhön voi syttyä ensin ja opiskeluinto herätä kenties myöhemmin”, hän linjaa.

Luhtala toivoo, että pilotin pohjalta syntyy toimintamalli, jota muutkin yritykset tai toimialat voivat hyödyntää. ”Tämä malli ei ole sidoksissa vain rakennusalaan, vaan esimerkiksi logistiikka tai palvelualat voivat yhtä lailla soveltaa sitä.”

Kaikille mahdollisuus

Palvelujohtaja Kalle Pulkkanen Barona Työkykypalveluista kertoo, että kun Skanska lähestyi yritystä idean kanssa, baronalaiset tiesivät heti haluavansa mukaan. Pulkkanen toteaa, että työssäoppimisen kautta nuori, jolla on potentiaalia – mutta ei selkeää urasuunnitelmaa tai keinoja mielekkään työn löytämiseksi – pääsee kokeilemaan siipiensä kestävyyttä työelämässä.

”Yhteiskunnalle tämä tarkoittaa tulevaisuuden työntekijöitä, jotka perinteisten työllistymispolkujen kautta jäävät helposti työmarkkinan ulkopuolelle”, toteaa Pulkkanen.

Ohjelma toteutetaan yhdessä useiden nuorten parissa työskentelevien järjestöjen kanssa, joiden kautta saadaan suoraan viesti kulkemaan erityisesti niille nuorille, jotka tarvitsevat apua ja tukea perinteisen työelämään kiinnittymisreitin lisäksi. Mukana ovat mm. Ohjaamo Helsinki, Helsingin Diakonissalaitos, Vamos ja Työllisyys, Icehearts, Kidesäätiö, Pelastakaa Lapset ry ja Helsingin seudun erilaiset oppijat ry (HERO).

”Me halusimme, että pilottiin valitaan nuoria, joille ohjelmasta on suurin hyöty. Valtaosa nuorista kartoitettiin yhteistyöjärjestöjen kautta ja osa sosiaalisen median kanavia hyödyntämällä”, Pulkkanen kertoo.

Ei vain yhden muotin osaajia

Pulkkanen huomauttaa, että vaikka nuori ei ehkä aikoinaan pärjännyt koulussa, ei ole mitään estettä sille, etteikö hänestä voisi tulla mahtava työntekijä.

”Varsinkin pojissa on paljon niitä, jotka eivät innostu lukemisesta, vaan tekemisestä.”

Haku ohjelmaan käynnistyi elokuun puolivälissä, jolloin Barona järjesti kiinnostuneille työnhakuvalmennuksen. Yritys haastatteli kaikki hakemuksen jättäneet ja kaikki myös saivat palautetta työnhakuun liittyen. Skanskalle työmaaharjoitteluun valittavien lisäksi muillakin on mahdollisuus työllistyä Baronan kautta.

Pulkkasen mukaan Barona tahtoo olla varmistamassa, että jokaisella on mahdollisuus tehdä kulloiseenkin elämäntilanteeseensa sopivaa työtä. ”Me tuemme ihmisiä työuran ja työttömyysjaksojen aikana ja silloin kun uraa tuntuu olevan vaikea saada edes kunnolla käyntiin”, hän summaa.

Kokemuksen voimaa

Skanskan työmailla nuoret ovat oppineet rakentamisen taitoja käytännössä, kokeneen ammattilaisen – eli mestarin – ohjauksessa. ”Jokainen mestari on saanut kattavan perehdytyksen”, kertoo Ilpo Luhtala.

Huhtikuussa päättyvä pilotti on muuttanut nuorten elämää hyvinkin kouriintuntuvalla tavalla. Luhtala ja Pulkkanen kertovat pilotin osallistujilta tulleesta palautteesta, joka saa väkisinkin liikuttumaan. Kertomukset siitä, miten välit esimerkiksi vanhempiin tai tyttöystävään ovat parantuneet ohjelman myötä – tai miten itseluottamus on noussut kohisten taitojen karttuessa – antavat uskoa siihen, että nyt ollaan oikealla asialla.

”Kyllä niitä palautteita on meillä luettu moneen kertaan. Lisäbuustia omaan työhön on tullut”, Pulkkanen toteaa.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »