mainos_1046

Hyvinvointi
Johtaminen
Valmennus

Unelmatehdas kulmahuoneessa?

artikkelikuva: Unelmatehdas kulmahuoneessa?

Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalainen johtaja uskaltaa unelmoida muustakin kuin liikevaihdon kasvattamisesta tai muhkeista bonuksista. Freia Oy:n toteuttama tutkimus päästi ääneen johtajat, jotka haaveilevat sapattivuodesta tunturien keskellä ja paremmasta työelämästä tuleville sukupolville – tai sitten ihan vain hyvästä arjesta rakkaimpiensa ympäröimänä.

Kuva

Freia Oy:n toimitusjohtaja Antti Äikäs toteaa, että ajatus yritysjohdon unelmiin keskittyvästä tutkimuksesta alkoi itää, kun yrityksessä havahduttiin huomaamaan, että ”pomojen sisäinen maailma” oli tältä osin varsin kartoittamatonta seutua.

”Kaikilla johtajilla on tavoitteita, koviakin, mutta miten on unelmien laita? Siitä meillä ei ole oikein mitään käsitystä”, Äikäs toteaa ja lisää, että unelmat ovat tärkeitä, koska ne ovat meidän ”pitkäaikaista polttoainettamme” niin työelämässä kuin siviilissäkin.

”Unelmien avulla ihminen suuntaa voimavaroja tiettyyn suuntaan elämässään.”

Kaikkien aikojen ensimmäinen DREAMS-tutkimus toteutettiin lopulta 18.12.2020-1.1.2021 ja vastauksia saatiin 221. Osallistujista 202 salli tietojensa hyödyntämisen tutkimusyhteenvedossa.

Ei yhdestä muotista

Vastaukset ryhmiteltiin johtajien taustan mukaisesti: CEO & CFO, HR, Myynti & Markkinointi, Kehitys, Asiakkuudet ja Muut. ”Vastauksia saatiin tasaisesti, vaikka yksittäisenä ryhmänä toimitusjohtaja ja talousjohtaja -kategoria oli suurin”, Äikäs kertoo.

Mitä unelmakartoitus sitten paljasti? Tutkimus koonti paljasti, että kyselyyn vastanneiden johtajien vastaukset olivat avoimia, rehellisiä ja yksilöllisiä. Näköala johtajien sielunmaisemaan kirkastui – ja vastaukset mielenkiintoista luettavaa monipuolisuudessaan.

”Unelmissa korostuvat henkilökohtaiset, ihmisläheiset ja kokemukselliset asiat”, tiivistää Äikäs.

Hyvää elämää etsimässä

Unelmia todella oli laidasta laitaan. Siinä missä yksi johtaja haaveili vapaasukelluksesta valaiden kanssa, toinen unelmoi pääsevänsä terveenä eläkkeelle. Sapattivuosi Lapissa kiinnosti – mutta niin myös se, että oma organisaatio menestyisi ja kukoistaisi.

”Altruistisia parempaa muille unelmia esiintyi 24% aineistossa. Näihin sisältyi mm. yhteiskunnallinen vaikuttaminen, maailmanparantaminen ja ekologiset ratkaisut ja se miten voisi olla parempi vanhempi lapsilleen.”

Äikkään mukaan tämä kielii siitä, että huippujohtaja ei – tietystä mielikuvasta huolimatta – haaveile herkeämättä mistään miljoonien eurojen myyntiennätyksistä, vaan tavoittelee hyvää, onnellista ja tasapainoista elämään siinä missä me kaikki muutkin.

”Myös johtajien elämässä vallalla ovat aika pehmeät arvot: läheisten kanssa halutaan viettää aikaa ja oma ja rakkaiden terveys ja hyvinvointi on lähtökohtaisen tärkeällä sijalla.”

Tutkimuksen mukaan kolme neljästä unelmasta (76%) kohdistuukin nimenomaan omiin henkilökohtaisiin toiveisiin ja tavoitteisiin.

Kuva

”Vieläkö minulla on väliä?”

Toki 200 johtajan joukossa oli myös niitä, jotka toivat esille omaan urakehitykseen liittyviä unelmia. Taloudellinen riippumattomuus tai rahakas exit kiinnostavat – tai kenties loikka isomman talon johtoryhmään?

”Sellainenkin haave oli, että ehtisipä vielä tehdä yhden työuran.”

Tutkimuksen mukaan johtajat kaipaavat työhönsä ennen kaikkea merkityksellisyyden kokemusta.

”41% johtajista haluaisi kokea enemmän merkityksellisyyden tunnetta”, Äikäs valaisee. Samalla moni johtaja haluaisi päästä eroon informaatiotulvasta, kiireestä ja turhasta byrokratiasta. Yli kolmannes (35%) johtajista haluaisi kokea vähemmän epäluottamusta arjessaan.

"Yhteenvetona vastauksista on tulkittavissa vahva usko menestymiseen myös epävarmoina aikoina. Johtajat kokivat omat vaikutusmahdollisuutensa hyviksi – unelmat ovat saavutettavissa."

Lisätietoja: www.freialife.com/dreams

Tutkimuksen toteuttanut Freia Oy on suomalainen työyhteisövalmennuksien, työkykyjohtamisen ja henkilöstön hyvinvointiohjelmien suunnittelu- ja toteuttajakumppani, joka auttaa yritysjohtoa kehittämään henkilöstöä liiketoimintalähtöisesti.

Teksti: Sami J. Anteroinen

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »