Hyvinvointi
Yrityskulttuuri
Työsuhdepyörien pioneeri ajaa tasapuolisuutta veroetuun
Leasing-työsuhdepyörien visionääri Jani Jokinen haluaa uudistaa työsuhdepyörien veroetua ja tuoda laadukkaat sähköpyörät kaikkien saataville. Sähköpyöräily on autoilua ekologisempaa ja samalla liikuntaa tulee kuin huomaamatta.
Pyöräilyyn panostaminen edistää terveyttä, hyvinvointia ja jaksamista jokaisessa organisaatiossa ja yhteiskunnallisella tasolla. Sähköpyörä on erinomainen vaihtoehto henkilöautolle: se helpottaa ja nopeuttaa liikkumista, ja on autoa ympäristöystävällisempi ja edullisempi, sanoo yrittäjä Jani Jokinen.
Jokinen tutustui sähköpyöriin ensimmäisten suomalaisten joukossa. Ulkomailta tilattu sähköpyörä teki häneen vaikutuksen, mutta pyörässä oli myös parantamisen varaa. Jokinen päätti rakentaa itse uuden sähköpyörän, joka sai nimekseen Boostbike.
Pyöräliikkeet eivät innostuneet Boostbikesta, joten Jokinen perusti vuonna 2009 oman pyöräliikkeen, Electrobiken. Yrityksen palvelutarjontaan kuuluvat pyörien lisäksi huolto ja varaosat.
Sähköpyörien läpimurto tapahtui vasta 2010-luvun lopulla. Ensimmäiset vuodet kiersimme messuilla ja muissa tilaisuuksissa esittelemässä ja pohdimme uusia keinoja kaupankäynnin edistämiseen. Kiireisimpinä vuosina olimme mukana tapahtumissa yli 30 viikonloppuna, muistelee Jokinen.
Työsuhdepyörien leasing-palvelun pioneeri
Messuja kiertäessä Jokinen alkoi kehitellä työsuhdepyöräkonseptia. Leasingrahoitusyhtiö Tukirahoitus Oy kiinnostui Jokisen ideasta. Rahoituksen avulla Jokinen toi työsuhdepyörien leasing-palvelun suomalaisten saataville jo vuonna 2018.
Jo samana vuonna Jokinen ja Pyöräliiton silloinen toiminnanjohtaja Matti Koistinen ideoivat yhdessä työsuhdepyörien veroedun. Idea resonoi vahvasti kansanedustajissa, ja veroetu astui voimaan 2021.
Nykyisenkaltainen veroetu on vasta ensimmäinen askel pyöräilyn edistämisessä. Tällä hetkellä suurituloisimmat hyötyvät veroedusta eniten. Tähän haluan tulevaisuudessa tasapuolisuutta siten, että jokainen työntekijä hyötyy yhtä paljon veroprosentista riippumatta, Jokinen visioi.
Jokinen on aloittanut keskustelut aiheesta useiden kansanedustajien kanssa. Jokinen ja Pyöräliitto vievät veroedun uudistamista eteenpäin yhtenä rintamana.
Työsuhdepyörien veroedun muuttaminen oikeudenmukaiseksi on seuraava elämäntehtäväni. Aina pitää pyrkiä vähän parempaan, Jokinen nauraa.
Electrobikelle Yhteiskunnallinen yritys -merkki
Electrobike on ollut alusta saakka työsuhdesähköpyöräilyn edelläkävijä. Electrobike tarjoaa ensimmäisenä ja ainoana palveluntarjoajana Suomessa automatisoidun pyöräetupalvelun, jossa työnantajalta ei peritä palvelumaksuja.
Electrobiken toiminta pohjautuu Jokisen arvomaailmaan. Jokinen tähtää yhteiskunnalliseen oikeudenmukaisuuteen ja yritystoiminnan inhimillisyyteen. Electrobikelle onkin myönnetty Yhteiskunnallinen yritys -merkki.
Haluamme tuoda laadukkaat työsuhdepyörät kaikkien saataville tulotasosta ja veroprosentista riippumatta. Tavoitteenamme on, että jokaisella on yhtäläiset mahdollisuudet nauttia liikkumisesta kestävällä tavalla, Jokinen sanoo.
Jokinen edistää kestäviä toimintatapoja myös pälkäneläisellä maatilallaan. Tilan viljelyksillä ei käytetä lainkaan rikkakasvien torjunta-aineita.
Rikkakasvien torjunta perustuu pelloilla käytettävään biohajoavaan kalvoon, jonka Jokinen kehitti yhteistyössä veljensä Jamu Jokinen ja Walki Plastirollin kanssa. Biohajoavan kalvon käyttäminen viljelyksillä on ympäristötukikelpoinen menetelmä, jota kaikki suomalaiset viljelijät voivat hyödyntää.
Lisätietoja:
www.pyoraetu.fi &
yritysmyynti@electrobike.fi
Jani Jokinen
- 51-vuotias yrittäjä Pälkäneeltä
- Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme aikuista lasta
- Toi leasing-työsuhdesähköpyörät Suomeenc
- Edistää aktiivisesti pyöräilyn asemaa Suomessa
Mikä on pyöräetu?
- Työnantaja tarjoaa työntekijän käyttöön polkupyörän
- Pyöräetu on keino sitouttaa työntekijöitä
- Verovapaa 1200 € saakka vuodessa
Teksti: Meri Maukonen