mainos_1123

Valaistus

Valon tulevaisuus

artikkelikuva: Valon tulevaisuus

Valaistus on noussut yhä keskeisemmäksi osaksi arkkitehtuuria ja tilasuunnittelua. Se ei ole enää vain funktionaalinen ratkaisu näkemisen mahdollistamiseksi, vaan tilaa määrittävä elementti, joka vaikuttaa kokemuksellisuuteen, esteettisyyteen ja energiankulutukseen. Valaistuksen uudet kehityssuunnat kytkeytyvät tiiviisti kestävään suunnitteluun, automaatioon sekä muunneltavuuteen – ominaisuuksiin, jotka ovat avainasemassa nykyaikaisessa ja tulevaisuuden arkkitehtuurissa.

Älykäs valaistus on osa kokonaisarkkitehtuuria

Viime vuosien suurin murros valaistuksessa on ollut älyteknologian sulautuminen osaksi suunnitteluprosessia. DALI-2-protokollan kaltaiset avoimet ohjausjärjestelmät mahdollistavat älykkäiden valaisimien ja sensoreiden verkottamisen saumattomasti rakennusautomaatioon. Tämän seurauksena valaistusta ei enää tarkastella irrallisena teknisenä järjestelmänä, vaan integroituna osana rakennuksen kokonaisvaltaista käyttöliittymää.

Ӏlyteknologia on sulautunut osaksi suunnitteluprosessia.

Arkkitehtonisesti tämä avaa mahdollisuuksia luoda tiloja, jotka reagoivat käyttäjän läsnäoloon, vuorokaudenaikaan ja luonnonvalon määrään. Esimerkiksi oppimisympäristöissä tai toimistoissa valaistus voidaan säätää dynaamisesti tukemaan keskittymistä tai rauhoittumista. Vastaavasti julkisissa tiloissa, kuten museoissa tai lentoasemilla, voidaan korostaa arkkitehtonisia yksityiskohtia tai ohjata kulkureittejä valon avulla.

Kestävä kehitys valaistussuunnittelun ytimessä

Energiatehokkuus on ollut LED-teknologian läpimurron myötä valaistuksen keskeinen kehitystekijä jo yli vuosikymmenen ajan. Nykyiset valonlähteet kuluttavat murto-osan perinteisten lamppujen energiasta, mutta pelkkä valaisimen hyötysuhde ei riitä. Energiatehokkuus saavutetaan yhä useammin älykkäällä ohjauksella ja valaistuksen tarpeenmukaisella käytöllä.

Esimerkiksi liiketunnistimien, päivänvalosensorien ja aikataulutettujen valaistusohjelmien avulla voidaan karsia turhaa kulutusta ilman kompromisseja käyttäjäkokemuksessa. Lisäksi yhä useammat arkkitehdit huomioivat päivänvalon optimoinnin jo tilasuunnittelun varhaisessa vaiheessa: hyvin suunniteltu ikkuna-aukotus ja oikea tilojen suuntaus voivat vähentää keinovalaistuksen tarvetta merkittävästi.

Materiaalivalinnoilla on niin ikään suuri merkitys. Vastuullisesti tuotetut, kierrätettävät ja pitkäikäiset valaisimet sekä modulaariset järjestelmät tukevat kiertotaloutta ja helpottavat valaistuksen päivittämistä muuttuvien tarpeiden mukaan.

Valon muunneltavuus tukee tilojen elinkaarta

Monikäyttöiset tilat ja tilojen muunneltavuus ovat tulleet jäädäkseen, ja valaistuksen on vastattava tähän kehitykseen. Kiinteän, yhden käyttötarkoituksen mukaan mitoitetun valaistuksen sijaan arkkitehdit ja suunnittelijat suosivat nyt ratkaisuja, jotka mahdollistavat tilan ilmeen ja toiminnallisuuden muokkauksen ilman suuria rakennusteknisiä muutoksia.

”Materiaalivalinnoilla on niin ikään suuri merkitys.

Muunneltavuus voi tarkoittaa esimerkiksi valaistuksen säätöalueen laajuutta, värilämpötilan vaihteluväliä (Tunable White) tai valaisinten sijoittelun joustavuutta. Erityisesti julkisissa ja yhteiskäyttöisissä rakennuksissa tämä tuo kaivattua resilienssiä: sama tila voi toimia aamulla luokkahuoneena, iltapäivällä työpajana ja illalla kulttuuritapahtuman estradina – ja valaistus tukee jokaista tilannetta tarkoituksenmukaisesti.

Valaistuksen arkkitehtoninen rooli vahvistuu

Hyvin suunniteltu valaistus ei ole pelkkä tekninen suoritus, vaan olennainen osa tilan visuaalista identiteettiä. Valaistus voi rytmittää tilaa, luoda tunnelmia ja korostaa materiaaleja. Yhä useammin valaistus suunnitellaan rinnakkain muun arkkitehtuurin kanssa, eikä sitä jätetä LVI-suunnittelun oheen.

Tämä korostaa arkkitehtien roolia valaistuksen ohjenuorana. Esteettinen silmä, materiaalien ymmärrys ja kyky hahmottaa tilan dynamiikka ovat keskeisiä myös valon suunnittelussa. Yhteistyö valaistussuunnittelijoiden ja sähkösuunnittelijoiden kanssa on tiivistynyt, ja parhaimmillaan lopputuloksena syntyy käyttäjälähtöisiä, energiatehokkaita ja esteettisesti korkeatasoisia valaistusratkaisuja.

”Hyvin suunniteltu valaistus on olennainen osa tilan visuaalista identiteettiä.

Tulevaisuus on integroitua ja kestävää

Tulevaisuuden valaistuksessa korostuvat yhä enemmän käyttäjäkokemus, muunneltavuus ja ympäristövastuu. Digitaalinen ohjaus, tekoälyyn pohjautuvat automaatioratkaisut sekä ennakoiva kunnossapito tulevat entistä keskeisemmiksi osaksi valaistusjärjestelmiä. Samalla arkkitehtoninen lähestymistapa korostuu: valoa ei suunnitella pelkästään valon vuoksi, vaan osana rakennuksen tarinaa ja käyttölogiikkaa.

Valaistusratkaisujen suunnittelussa on nyt ja tulevaisuudessa olennaista miettiä, miten valo voi palvella tilan monia käyttötarkoituksia, tukea ihmisten hyvinvointia ja vähentää ympäristökuormitusta. Kun arkkitehtuuri ja valaistustekniikka kulkevat käsi kädessä, syntyy kestäviä ja merkityksellisiä tiloja – valo johdattaa, kohottaa ja kestää.

Teksti: Petri Charpentier
Kuvat: Pexels

Seuraa Publicomedia

Publicomedia uutiskirje

PUBLICO - TOIMIALAMEDIAT

publico - mediat

HR viesti
www.hrviesti.fi

Henkilöstöosaamisen ammattilaisten media, jossa käsitellään henkilöstön kehittämiseen liittyviä ajankohtaisia asioita

publico - mediat

KITA - Kiinteistö & Taloustekniikka
www.kita.fi

KITA on korkeatasoinen kiinteistö, talotekniikka ja korjausrakentamisen asiantuntijoille suunnattu ammattimedia

publico - mediat

Prointerior
www.prointerior.fi

prointerior on arkkitehtuuriin, tilasuunnitteluun ja julkisrakentamiseen erikoistunut sitoutumaton ammattimedia

publico - mediat

Prologistiikka
www.prologistiikka.fi

prologistiikka on korkeatasoinen logistiikka-alan ammattimedia

publico - mediat

Proresto
www.proresto.fi

proresto on korkeatasoinen horeca-alan ammattimedia joka tarjoaa tietoa ja esittelee ratkaisuja ammatillisen osaamisen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

PUBLICO - TEOLLISUUSMEDIAT

Enertec on korkeatasoinen, monikanavainen energiateknologiaan ja vesihuoltoon keskittynyt, vesi- sähkö- ja energia-alan ammattimedia

publico - mediat

Prometalli
www.prometalli.fi

Prometalli on metalli- ja konepajateollisuuden ammattilaisille suunnattu ammattimedia

PUBLICO - INTERNATIONAL MEDIAS

Seatec - Finnish Marinetechnology is a media for professionals, all over the world, working within the marinetechnology industry

Nordicum, established in 1993, presents the leading Finnish companies and projects within Real Estate & Architecture

UUSIMMAT ARTIKKELIT

MAINOSTAJILLE

Autamme asiakkaitamme rakentamaan merkityksellisiä sisältöjä ja kohdentamaan ne oikeille päätöksentekijöille.

Toimialakohtaisesti ja mitattavasti!




PubliCo B2B mediat:
enertec »     HR viesti »     kita »     prointerior »     prometalli »     proresto »     seatec »